Belföld

2009.09.15. 02:28

Kelet-Nyugat Értéktőzsdét nyit a Radius-cég

Kőszeg - Egyre- másra írják alá a testvérvárosi szerződéseket. Kissé bizarr, mondjuk az NSZK-ban, az ötágú csillag a magyar tanácsi bélyegzőkön, illetve a díszokmányokon. Keménykedik az MSZMP, támadja az MDF-vonalat, később pedig a Fideszt

Kozma Gábor

A szeptember testvérvárosi szerződés aláírásával indul. Kőszeg és a nyugatnémet Vaihingen vezetői találkoznak a határ menti városkában. Heinz Klberer főpolgármester magyar barátokat emleget és azt, hogy megtisztelő az aláírás. Preininger Ferenc értékmentés és teremtés címmel szónokol, majd átadja a németeknek Tornay Endre András emlékplakettjét. Azok pedig oroszlánserleggel lepik meg a kőszegi tanácselnököt. Szombathelyen már nem ilyen békés a kép, az MSZMP keményen visszautasítja az MDF és a Fidesz ejtőernyős vádjait. Az ellenzékiek láthatóan összehangolt támadást intéznek a párt egyik erőssége, a munkásőrség ellen. Másrészt minden személyi döntést bírálnak, az új helyre kerülő kádereket kivesézik. A párt szerint ez antidemokratikus, és fékezi az átalakítást.

A megyei tanács békésebb vizeken evez, a hírlaphelyzetet vizsgálja. Megtudhatjuk, hogy 1988-ban Vas megyében 40 millió 704 ezer hírlapot adtak el, egy olvasóra 147 komplett lap jutott. A Vas Népe előfizetőinek száma az áremelés miatt 14,7 százalékkal csökkent. A lap ekkor még nem nagyon hajt a reklámra, az újságot az előfizetők tartják el.

Óriási az érdeklődés a TIT nyelvtanfolyamai iránt, az angol kurzuson sorban állnak az emberek. Hasonló a roham a moziban is. Vetítik a tiltott gyümölcs 007-es ügynököt. A fehér cápa foga ehhez képest halvány epizód , fogalmaz bájos képzavarral a korabeli kritikus. Az sem érdektelen, hogy Politikai Intézetet hoz létre a megszűnt Oktatási Igazgatóság, közösen a megyei pártbizottsággal. Az addigi vezető, dr. Horváth János nyugállományba vonul. Az intézet a Berzsenyi téri pártszékházban kap majd helyet, vezetője Rácz János megyei titkár lesz. Legalábbis így gondolják, mert a következő hetek eseményei elsöprik az egészet... Fantasztikus hétvége Sitkén, szeptember 18-án 14 ezer (!) ember előtt mutatják be az István, a király című rockoperát. Már délután tele a nagyrét, és csak jönnek az emberek. A színpadon a kor legjobb színészei, minden tökéletesen működik, fő szponzor a Radius. A vége Himnusz, pazar tűzijáték.

A munkásőrség körmendi székházában (ma könyvtár) öngyilkos lesz Bicsák Tibor 25 éves pankaszi munkásőr. Az éleslövészetről visszatérve, a mellékhelyiségben önmaga ellen fordítja a fegyvert.

Nagy izgalmakat kelt az a hír is, hogy a Radius Hungaricus Rt. megnyitja a Brenner-villában a Kelet-Nyugat Értéktőzsdét. Molnár László elnök köszönti a jelen levő Brenner család tagjait, majd bemutatja a márvánnyal, csillogó rézzel, szebbnél szebb bútorokkal, lámpákkal berendezett, nagypolgári tereket. Aláírják a tőzsde alapító okiratát, ötmillió forintos alaptőkével. Molnár László kijelenti, hogy Szombathely jó eséllyel akár tőzsdeváros is lehet. Ma úgy tűnik, kissé túlbecsülte a helyi lehetőségeket. A közönség mindesetre jól szórakozott, bízva az eljövendő kapitalizmusban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!