Belföld

2009.09.28. 23:43

Vissza minden: jogellenes a Nap-kelte-szerződés felmondása a kuratórium elnöksége szerint

Budapest - Jogszabályba ütközik és érvénytelen a Nap-kelte szerződésének felmondása - döntött hétfői ülésén kétharmados többséggel a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége.

MTI

 "Az elnökség kötelezi az alelnököt az eredeti állapot helyreállítására. Az ügyből keletkezett esetleges kárért az MTV Zrt. alelnöke felelősséggel tartozik" - idézték a döntést.
    
Czeglédi László, a kormányoldal által delegált kuratóriumi elnök a tanácskozásról távozóban annyit közölt: jövő keddi ülésükön tekintik át az ügyvezető alelnök másféléves tevékenységét; arra a kérdésre, hogy felmerült-e a választott vezető nélkül működő intézményt irányító Medveczky Balázs felmentése, azt közölte, "most nem".
    
Az előterjesztést meg nem szavazó öt - fideszes és KDNP-s - delegált szerint a határozat jogszerűtlen, ezért a közalapítvány ellenőrző testületéhez fordultak - közölte egyikük, Balogh László elnökhelyettes az MTI-vel; tájékoztatása szerint úgy látják, a döntés olyan jogkörökben jár el, amelyeket nem adott meg a testületnek a médiatörvény.
    
Hozzátette: az ülésen kiosztottak két előterjesztést, amelyek Medveczky Balázs ügyvezetői, illetve alelnöki posztról való felmentését tartalmazták, ám "a médiakoalíció tagjai", az MSZP, az SZDSZ és az MDF delegáltjai "nem is vették elő" a kérdést.
    
Értetlenségének adott hangot az ügyben, hangsúlyozva, hogy a kuratóriumi elnökségnek jelenleg egyik tisztségből sincs módja felmenteni az ügyvezető alelnököt.
    
Múlt pénteken bontotta fel - ellehetetlenülésre hivatkozva - a Nap-kelte jövő év végéig szóló szerződését a Magyar Televízió; már aznap kibontakozott a vita a közmédium és a producer között, hogy ezt megfelelő módon tették-e, a kuratóriumi elnökségben pedig arról, hogy volt-e a lépéshez hatásköre az ügyvezető alelnöknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!