Belföld

2009.09.15. 11:37

Zuschlag-per: Baráth és Csiha sem tud róla, hogy a Táncsics Alapítvány pénzelte volna kampányukat

Kecskemét - Baráth Etele és Csiha Judit, az MSZP országgyűlési képviselői nem tudtak arról, hogy - az elsőrendű vádlotthoz köthető civil szervezeten keresztül - a 2006-os országgyűlési választási kampányukhoz pénz érkezett a párt alapítványától. Erről a két országgyűlési képviselő a Zuschlag-per keddi tárgyalási napján vallott a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

MTI

A választási kampányért felelős személyek tudtak minden finanszírozási részletről, de tudomásuk szerint egy-egy millió forintot fordítottak minden képviselő-jelölt kampányára - vallotta a keddi tárgyalási napon egymás után meghallgatott két MSZP-s országgyűlési képviselő.
    
Baráth Etele 2006-ban Zugló egyik választókerültének képviselőjeként indult az országgyűlési választáson. Ekkor még európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter volt, aki - vallomása szerint - a Táncsics Alapítvány pályázati lehetőségéről akkor szerzett tudomást, amikor megkeresték a támogató nyilatkozat miatt.
    
A politikus elmondta: miniszterként a kabineten keresztül érkezett hozzá a támogatási kérelem, az érdekeltekkel nem is találkozott. A Zuschlaghoz köthető szervezetet nem ismerte, de a kollégájától tájékozódott.

    

Az elsőrendű vádlott, a szocialista Zuschlag János 

Fotó:MTI/Újvári János

Baráth Etele emlékezete szerint, rendezvény szervezése, fiatalok képzése volt a pályázat célja.
    
Fodor Endre tanácsvezető bíró hozzátette: tanú rosszul emlékezik, mert lapkiadáshoz kértek támogatást.
    
Az MSZP országgyűlési képviselője a kampány finanszírozásáról elmondta: az egyrészt társadalmi munkában történt önkéntesek bevonásával, valamint a párt által a kampányra biztosított mintegy egymillió forintból fedezték a költségeket.
    
Kemecsei Árpád tizenötödrendű vádlott végezte Baráth Etele képviselő-jelölt kampányának minden szervezései feladatát és pénzügyi eszközeinek a biztosítását.
    
Csiha Judit tanúkihallgatásakor elmondta: kampányfőnöke Komlódi Gábor, vagy Kemecsei Árpád lehetett az, aki tőle támogató aláírást kért a Táncsics Alapítványhoz benyújtott pályázat esetében.
    
Vallomása szerint a zuglói pártszervezet vezetőségében dolgozó Kemecsei Árpád és Komlódi Gábor tartotta a kapcsolatot a fiatalokkal és ezért nem volt különleges, hogy tőle kértek támogató aláírást.
    
"Mivel párton belüli pályázat volt, fel sem merült bennem semmilyen probléma" - mondta Csiha Judit.
    
Úgy emlékezett, hogy fiatalok részére csapatépítő oktatás volt a pályázat tárgya, a vádirat szerint közösségi tér rendezése, parkosítás volt a pályázat célja.
    
A tanácsvezető bíró kérdésére elmondta: csak akkor hallott a pályázattal kapcsolatos problémáról, amikor ügy lett belőle.
    
Az egyik védő kérdésére válaszolva Csiha Judit elmondta: tudomása szerint 3-4 millió forintba kerülhetett egy képviselő-jelölt választási kampánya. A bíró a védő további, a pártok kampányfinanszírozással kapcsolatos kérdéseit leállította, mert az nem tárgya a pernek.
    
A 2006-os választási kampány idején a Táncsics Alapítványhoz a vádiratban szereplő Y Generáció Egyesület és a Szövetség a Modern Magyarországért Egyesület nyújtott be pályázatot és nyert 500-500 ezer forintot. A két egyesület Zuschlag János érdekeltségi körébe tartozott. Lados István másodrendű vádlott vallomása szerint, a pályázaton elnyert pénzt a választási kampány plusz finanszírozására fordíthatták az MSZP-s szervezetek, de csak civil egyesületeken keresztül jutottak hozzá a pénzhez.
    
Kemecsei Árpád tizenötödrendű vádlott a bíróság előtt korábban azt vallotta: megpróbálta a Táncsics Alapítványt kártalanítani, ezért átutalta a pályázaton nyert egymillió forintot, amit visszautaltak, mert az alapítvány tájékoztatása szerint a vádlott nem volt jogi kapcsolatban az alapítvánnyal.


Baja Ferenc tagadta, hogy Táncsics Alapítványból pénzelték volna az MSZP kampányát

A Táncsics Alapítvány 2006. januárjában kiírt pályázata nem azt a célt szolgálta, hogy az MSZP országgyűlési képviselő-jelöltjeinek a választási kampányához nyújtson segítséget, annak ellenére, hogy annyi pályázatot fogadtak el, amennyi választókerület van Magyarországon. Ezt Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára mondta a Zuschlag-perben tett tanúkihallgatásakor kedden a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Baja Ferenc, aki 2006-től 2008-ig a Táncsics Alapítvány kuratóriumának az elnöke volt, azt mondta: "a közösségi kommunikációt elősegítő pályázatnak a baloldali értékek társadalmi megismertetése volt a célja".
    
Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére az MSZP-s politikus közölte: a 2006. januárjában kiírt, majd februárban már eredményt hirdető pályázatot csak egyszer írták ki.
    
Elhangzott, hogy a százmillió forint összegben kiírt pályázaton ötszázezer forintot lehetett esetenként nyerni, de ehhez kellett az adott országgyűlési választókörzet MSZP-s képviselőjének, vagy képviselő-jelöltjének a támogató aláírása. 
    
Német Zsolt ügyész kérdésére a tanú elmondta: a pályázaton elnyert összegeket a 2006-os választások előtt átutalták a civil szervezeteknek, de ebben nem volt semmi különlegesség, mert "előfinanszírozott pályázat volt, amivel később kellett elszámolni".

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint, a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.
    
Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!