Belföld

2009.10.19. 21:32

Ajánlószelvény-biznisz: ezerről kétezer forintra nyomta az árfolyamot a kereslet

Negyvenöt ajánlószelvényt vásárolt- darabonként ezer forintért - a Magyar Televízió riportere a VIII. kerület, ahol novemberben polgármester-választást tartanak - később kétezerre emelkedett a darabár. Az iroda jegyzőkönyvez, a rendőrség vizsgál, szerintünk úgyis az újságírót csukják le, de minimum rabosítják, mert IHM (ilyen hely Magyarország) - a Political Capital szerint létezik kopogtatócédula-maffia. Összefoglaló.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Vásárolt ajánlószelvények - Már a rendőrségen vannak az ügy iratai


Jegyzőkönyv, rendőrségi vizsgálat

A rendőrség vizsgálja a vásárolt ajánlószelvények ügyét, a kapott adatok és információk alapján, a törvényes határidőn belül döntenek a büntetőeljárás megindításáról - mondta el az MTI érdeklődésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfő délután.

Tafferner Éva ismertetése szerint a nap folyamán a Magyar Televízió egyik munkatársa jelentkezett a Budapest Főváros VIII. Kerületi Választási Irodánál, ahol leadta azt a 45 darab kopogtató cédulát, melyet illegális úton szerzett be egy ismeretlen személytől. Az iroda munkatársai jegyzőkönyvet vettek fel az átadásról, melyet a kopogtatócédulákkal együtt továbbítottak a Budapesti Rendőr-főkapitányságra - tette hozzá a szóvivő.

Az M1 A szólás szabadsága című műsor vasárnapi adásában egy rejtett kamerával készített riportban arról számoltak be, hogy a főváros VIII. kerületében novemberben sorra kerülő polgármester-választásra készülődve 45 darab, egyenként 1.000 forintért vásárolt ajánlószelvényt sikerült a riporternek vásárolnia. A műsorban elhangzott: a riporternek további ajánlószelvényeket kínáltak eladásra, de azzal az indokkal, hogy "nagyon keresik" az ajánlószelvényeket, az újabbak már 2.000 forintba kerültek volna.

A Political Capital törvénymódosítást sürget

A Political Capital szerint az M1 A szólás szabadsága című műsorban bemutatott rejtett kamerás felvételeken látható ajánlószelvény-vásárlásos riport egyértelmű bizonyíték arra, hogy az ajánlószelvények rendszere súlyos visszaélésekre, bűncselekményekre ad lehetőséget - közölte az MTI-vel hétfőn a gazdasági-politikai elemző cég, amely a kaució intézményének bevezetését szorgalmazza.

A Political Capital közleménye szerint nem egyedi esettel állunk szemben, a 2010-es országgyűlési választásra is hatalmas kockázatot jelent "a jelöltállítás érvényben lévő, elavult és számtalan visszaélésre lehetőséget adó szabályozása". Az ajánlószelvény-rendszer eltörléséért két éve küzdő Political Capital ezért felszólítja a parlamenti pártokat, hogy haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat az alternatív jelöltállítási rendszer kidolgozásáról, amelyek közül a kaució a legalkalmasabb a visszaélések kiküszöbölésére - tartalmazza a cég közleménye. Aláhúzták: ha ez nem történik meg, az ajánlószelvény-maffia miatt már a jelölési szakaszban ellehetetlenülhetnek a 2010-es országgyűlési választások. 
 
A Political Capital álláspontja szerint a rendőrségnek hivatalból nyomozást kell indítania az ügyben.

A cég közleménye emlékeztetett: két éve próbálják felhívni a közfigyelmet az ajánlószelvények körüli visszaélésekre. Úgy fogalmaztak: "két éve állítjuk, hogy Magyarországon létezik és működik egy ajánlószelvény-maffia, amely a választások idején begyűjti az ajánlószelvényeket és azokat vagy pénzért árulja a politikai pártoknak, vagy egyes pártok lejáratására használja fel".
 
Az ajánlószelvény-maffia súlyosan veszélyezteti a választások tisztaságát, a magyar demokrácia alapját - állítja a Political Capital, amely szerint ebben az ügyben egyetlen, a demokrácia iránt elkötelezett állampolgár, civil szervezet, politikai elemző intézet és politikai párt sem maradhat néma. A Political Capital aláhúzta: az érvényben lévő szabályozás hiányosságát jól jelzi az is, hogy bár a választás tisztaságát veszélyeztető, nyilvánvaló bűncselekménnyel állunk szemben, a választás felfüggesztésére addig sincs mód, amíg a rendőrségi nyomozás lezárul.
   
"További következménye az ügynek, hogy ettől kezdve egyetlen választás sem tekinthető tisztának, beleértve a 2010-es országgyűlési és önkormányzati választásokat is, amíg meg nem szüntetjük az ajánlószelvény-maffia létének alapot adó ajánlószelvény intézményét" - tartalmazza a közlemény. A cég ezért felszólítja a parlamenti pártokat, hogy haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat a választási törvény mielőbbi módosításáról úgy, hogy már a 2010-es választásokat is az új rendszer szerint lehessen megtartani.
   
A cég emlékeztetett: a visszaélések megszüntetésére a Political Capital már több ízben javasolta az ajánlószelvények kaucióval való kiváltását. Szerintük a személyes adatok kezelésének hiányában megszűnnének az adatvédelmi aggályok, nem lenne mód visszaélésre sem. Mint írták, a kaució intézménye - az elhangzott aggállyal szemben - a pártok számára nem drágítaná, hanem éppen hogy olcsóbbá, tervezhetőbbé és átláthatóbbá tenné a jelöltállítást, és ami ennél is fontosabb: semmilyen körülmények között nem veszélyeztetné a választás tisztaságát. A Political Capital levélben fordul a házelnökhöz a mielőbbi cselekvés érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!