Belföld

2009.11.01. 00:17

Berlini faltörők: Gorbacsov, Bush és Kohl az ünnepi megemlékezésen

Mihail Gorbacsov és idősebb George Bush érdemeit méltatta a berlini fal leomlásában és a német egység megvalósulásában Helmut Kohl.

MTI

A néhai Szovjetunió volt államfője, az Egyesült Államok egykori elnöke és a korábbi német kancellár szombaton Berlinben találkozott egymással azon a rendezvényen, amelyet a Konrad Adenauer Alapítvány szervezett a fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából. A két évtizeddel ezelőtti történelmi események főszereplői évek óta első ízben találkoztak egymással.
   
A rendezvényre meghívást kapott Németh Miklós volt magyar miniszterelnök, akit az alapítvány elnöke külön üdvözölt, a jelenlévők pedig - köztük Horst Köhler államfő és Angela Merkel kancellár - nagy tapssal köszöntöttek. Köhler elnök ünnepi beszédében kiemelte a magyar szerepvállalást, a vasfüggöny lebontását és a határnyitást, és méltatta a lengyel hozzájárulást is. Németh Miklós mellett jelen volt a megemlékezésen Lengyelország akkori kormányfője, Tadeusz Mazowiecki is.
   
A 20 évvel ezelőtti eseményekhez hasonlóan a mostani megemlékezés főszereplői is Kohl, Gorbacsov és Bush voltak. A jelenlévők rendkívüli  örömmel köszöntötték a volt német kancellárt, aki csaknem egy év óta első ízben jelent meg a nyilvánosság előtt. Kohl ugyanis az elmúlt év végén elesett ludwigshafeni otthonában, súlyos koponyasérülést szenvedett, és betegségéből ma sem épült fel teljesen. A 79 éves politikus tolószékhez kötött, és beszédnehézségekkel küszködik.
   
A német egység kancellárjának nevezett Kohl néhány perces beszédét többször is tapsvihar szakította meg. Helmuth Kohl méltatta Gorbacsov és Bush hozzájárulását a fal leomlásához és a német egység egy évvel későbbi megvalósulásához. A velük való együttműködést rendkívüli szerencsének nevezte, és visszaemlékezett arra, hogy közöttük  már akkoriban kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatok alakultak ki.
   
Kohl visszaemlékezett arra is: a fal leomlásakor még nem volt biztos abban, hogy a német egységet sikerül helyreállítani. "Reméltük és meg volt a bátorságunk, de kellett hozzá a többiek támogatása is" -  fogalmazott a volt kancellár, hangsúlyozva, hogy a kelet- és a nyugatnémetek újraegyesülését közösen, bátran és békésen érték el. "Minden okom megvan rá, hogy erre büszke legyek" -  jelentette ki Helmuth Kohl.
   
A 85 éves George Bush arra emlékezett: mindig is azt vallotta, hogy a berlini fal nem állhat örökké, és nem szakíthatja ketté Németországot. Az Egyesült Államok akkori elnöke örömét fejezte ki amiatt, hogy együttműködhetett Gorbacsovval és Kohllal a hidegháború maradványainak felszámolásában. Méltatta Gorbacsov érdemeit, bátorságát és kockázatvállalását, hangsúlyozva, hogy a Szovjetunió akkori vezetője felismerte a történelem parancsát. Rendkívül meleg szavakkal emelte ki Helmut Kohl szerepét az Egyesült Államok és Németország közötti barátság erősítésében és a német egység megvalósításában.
   
A három történelmi személyiség közül legfiatalabb, 78 éves Mihail Gorbacsov elismerte, hogy Francois Mitterrand néhai francia elnökkel és Margaret Thatcher volt brit kormányfővel együtt nem támogatta fenntartás nélkül a német újraegyesülést, és ezért közvetve bocsánatot kért. A volt szovjet vezető szerint az azóta eltelt események Helmut Kohlt igazolták. George Bushhoz  hasonlóan Gorbacsov is  hangsúlyozta a volt német kancellár rendkívüli érdemeit az akkori eseményekben.
   
A mai Németország nevében Horst Köhler államfő mondott köszönetet a három korábbi vezetőnek. Az elnök hangsúlyozta, hogy a történelem folyamán a változásokat mindig a szabadságszerető népek kezdeményezték, de a sikerhez kellettek azok a vezetők is, akik felismerték a változások szükségességét. Helmuth Kohlnak, George Bushnak és Mihail Gorbacsovnak nemcsak Németország, hanem Európa is köszönettel tartozik - hangsúlyozta Köhler.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!