Belföld

2009.10.10. 13:19

Több ezren demonstráltak a Kossuth téren az önkormányzati megszorítások ellen

A fideszes önkormányzati vezetők által éltre hívott tüntetésen a helyhatóságokat sújtó, a kormányzat által 2010-ben kezdeményezett lépések ellen tüntettek.

MTI

A jelenlévők közfelkiáltással elfogadták, hogy a vezérszónoka, Kósa Lajos Fidesz-alelnök, Debrecen polgármestere által ismertetett, az önkormányzatokról, azok jogairól és céljáról szóló 12 pontos kiáltványt a politikus hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén is ismertesse. 
 
A kiáltványból olvasva Kósa Lajos egyebek között leszögezte:  minden önkormányzatnak joga van az élethez, sorsáról csak a lakói dönthetnek; a magyarok legfontosabb városa Budapest, amelynek kötelessége kiállni a legkisebb faluért is.

A rendezvényt Halász Gábor, a Zala megyei Kiskutas polgármestere nyitotta meg, aki emlékeztetett, a rendezvény kezdeményezői voltak: Bernáth László, Bús Balázs, Óbuda polgármestere, Szűcs Lajos, a Pest megyei önkormányzat közgyűlésének elnöke és Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere.

Bernáth László, Tetétlen polgármestere kijelentette: a jövő évi költségvetés tönkreteszi az önkormányzati rendszert.
   
A kormány nem képes biztosítani az alapvető emberi jogokat; emiatt pedig csak egyet tehet: lemond az állam irányításáról, mert arra nem alkalmas - mondta Kővári János, Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelölt a Baranya megyei időközi választáson. Hangsúlyozta: az vezette az embereket szombaton a Kossuth térre, hogy kimondják, ez így nem mehet tovább, Magyarország polgárai ugyanis elérkeztek tűréshatáruk végéhez.    

Kővári János úgy vélekedett, nem szabad az a nemzet, ahol az állam csak követel, de sem esélyt, sem biztonságot nem ad polgárainak.
   

A kormány tevékenységéről szólva kifejtette: áron alul vesztegeti el a közösségi tulajdont, családok ezreit teszi tönkre, nem biztosítja a vállalkozások szabadságát. "Nem fogadjuk el a további szorongatást, sanyargatást" - hangsúlyozta, majd - hasonlóan több más felszólalóhoz - a költségvetés visszavonására szólított fel, és előre hozott választásokat követelt.
   
A jelnyelven felszólaló Kósa Ádám európai parlamenti néppárti képviselő a fogyatékkal élőket érintő megszorításokról szólt, és úgy fogalmazott: Európában példátlan az a helyzet, hogy ezt a társadalmi csoportot a legsúlyosabb elvonás sújtja. A rendezvényen minden felszólalást jeltolmács fordított.
   
A felszólalások között a színpadon bemutattak egy vizitdíj-automatát és egy kórházi széfet, amelyekkel jelképesen bírálták Horváth Ágnes volt egészségügyi miniszter korábbi, az egészségügyi reformmal kapcsolatban tett intézkedéseit.
    
A fideszes önkormányzati vezetők által kezdeményezett önkormányzati tüntetésen szombaton az MTI tudósítóinak becslése szerint mintegy 6 ezer ember vett részt, míg a szervezők azt közölték: 12-13 ezer ember jelent meg megmozduláson.

A demonstráció végén a tiltakozók szervezett formában elhagyták a Kossuth teret.
   
Kósa Lajos, Debrecen polgármesterének, a Fidesz alelnökének beszédét követően a Szózat eléneklésével fejeződött be a Parlament előtti, 2010-es költségvetést elutasító önkormányzati demonstráció.
   
A demonstrálók autóbuszokkal érkeztek a Kossuth térre nemzetiszínű zászlókat, településük neveit tartalmazó táblákat és transzparenseket tartottak a magasba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!