Belföld

2009.11.19. 16:55

Külföldi kritika a magyar közállapotokról

Kilenc ország budapesti nagykövetsége közös nyilatkozatot tett közzé, amelyben felhívja a figyelmet a magyarországi befektetői klímát negatívan befolyásoló tényezők veszélyeire.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A pártok reagálása

 Az MSZP szerint komolyan oda kell figyelni a budapesti nagykövetségek a magyar befektetői környezetet bíráló közös nyilatkozatára. A Fidesz szerint a szocialista kormány jókora pofont kapott a külföldi befektetőkért aggódó nagykövetektől. Az SZDSZ szerint a nyilatkozat arra utal, hogy Magyarországon veszélybe került a jogbiztonság és a gazdasági kiszámíthatóság. Az MDF szerint a Fidesz-MSZP "mutyi-nagykoalíció" elüldözi a befektetőket Magyarországról, a KDNP szerint pedig "nem jár messze a valóságtól" az, aki szervezett akciót vél felfedezni a kilenc ország budapesti nagykövetségének szerda esti közös nyilatkozata és a kormányszóvivő "villámgyors" reagálása között.

A pártok arra reagáltak, hogy az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc nagykövetségének szerdai közös nyilatkozata arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyarországra irányuló külföldi közvetlen befektetések túlnyomó része az általuk képviselt országokból származik, majd ehhez azt is hozzátették, hogy befektetőik aggodalmát különösen a közszolgáltatások, a műsorszolgáltatás és az országos közlekedési infrastruktúra egyes területein megmutatkozó "nem transzparens", nem átlátható "megnyilvánulások" váltották ki.

Kocsi László, az MSZP-frakció külügyi munkacsoportjának vezetője csütörtökön az MTI érdeklődésére elmondta: nemcsak a mindenkori kormánynak van feladata a felvetett ügyek megoldásában, hanem az egész politikai elitnek. Ha nem lenne ennyire mérhetetlenül megosztott a magyar politika, és képes lenne a minimális konszenzusra az alapvető jogszabályi változtatásokban, akkor ezek az ügyek megoldhatóak lennének - tette hozzá.

A Fidesz álláspontját jelezve Cser-Palkovics András csütörtökön azt közölte, hogy megítélésük szerint "a szocialista kormány jókora pofont kapott" a külföldi befektetőkért aggódó nagykövetektől.  Ez igen kemény kritika a közel nyolc éve tartó Gyurcsány-Bajnai kormányzással szemben - hívta fel a figyelmet az Fidesz, hozzátéve: Bajnai Gordonnak lesz mit kimagyaráznia jövő hét elején a nagykövetekkel való találkozón.

Horn Gábor, az SZDSZ országgyűlési képviselője csütörtökön az MTI-nek fontosnak nevezte, hogy legyen befektetői bizalom a magyar gazdasággal és politikával szemben. A liberális politikus szerint akár a frekvenciapályázat ügyében, akár pedig a pécsi vízközműszolgáltatás ügyében Magyarországon a jogbiztonság, a gazdasági kiszámíthatóság került veszélybe. Ez nagy károkat okozhat az országnak - tette hozzá. Mint kiemelte: "meg kellene fontolnia mindazoknak, akik ezeket a helyzeteket létrehozták, akár a pécsi önkormányzatra gondolok, akár pedig a két nagy párt delegáltjaira az ORTT-ben".

Dávid Ibolya, az MDF elnöke azt írta: pártja mélyen egyetért ezzel a helyzetértékeléssel, és azonnali lépéseket sürget a tiszta közélet, a valódi verseny és a befektetőbarát környezet megteremtése érdekében. Véleménye szerint elfogadhatatlan, hogy "Magyarország a paktumpolitika miatt pénznyelő automataként" működik, és elfogadhatatlan az a cirkusz is, amit a szélsőségesek csapnak a befektetők körül.

A KDNP közleményében, amelyet Halász Zsuzsa, a párt szóvivője jegyzett, az olvasható, hogy "bizonyára nem jár messze a valóságtól" az, aki szervezett akciót vél felfedezni a kilenc ország budapesti nagykövetségének tegnap esti közös nyilatkozata és a kormányszóvivő "villámgyors" reagálása között.  A KDNP felhívta a figyelmet: a magyar emberek a mostani gazdasági válság időszakában tömeges gyárbezárások és elbocsájtások formájában a saját bőrükön is megtapasztalhatták, ha a tőke érdeke úgy kívánja, azonnali hatállyal elhagyja Magyarországot, "függetlenül a transzparens vagy nem transzparens viselkedéstől", majd megjegyezte: a párt inkább úgy látja, hogy bizonyos befektetők "jóval az európai profitráta fölött visznek ki pénzt hazánkból", s ha ezt a gyakorlatukat veszélyeztetve látják, a nemzetközi politikai nyomásgyakorlás eszközéhez folyamodnak. 
 
A válságkezelő kormány egyik legfontosabb feladata a külföldi befektetői bizalom erősítése az országban, és a Bajnai-kormány e téren is komoly sikereket tud felmutatni - mondta szerdán a kormányszóvivő az MTI-nek az ügyre reagálva. Szollár Domokos kormányszóvivő kitért arra is, hogy a nagykövetek által kiadott közlemény ugyanakkor igen aggasztó tendenciákra és magatartásra hívja fel a figyelmet, amelyeket a kormány minden erejével igyekszik megakadályozni.     

"Magyarország szerves része a nemzetközi gazdasági vérkeringésnek. Szüksége van a befektetésekre, mint egy falat kenyérre. A külföldi befektetők élénkítik a gazdaságot, munkahelyeket teremtenek és hozzájárulnak Magyarország fejlődéséhez" - mondta a szóvivő. A kormány álláspontja szerint egyrészt folytatni kell a megkezdett szigorú és következetes gazdaságpolitikát, amely a munkát és a vállalkozást helyezi a középpontba, másrészt azonban el kell indulni a tisztább és átláthatóbb közélet felé vezető úton - tette hozzá. 

Bajnai Gordon miniszterelnök jövő hét elejére konzultációra hívta meg a közleményt kiadó országok Budapestre akkreditált nagyköveteit, hogy személyes találkozó keretében tájékoztassa a képviseletvezetőket - tette hozzá a kormányszóvivő.

Transparency International: jó jel

Alexa Noémi, a Transparency International (TI) Magyarország ügyvezető igazgatója  elmondta: jó jel, hogy a politika gyorsan reagált a nyilatkozatra, amelyet kilenc nagykövetség fogalmazott meg.

Elmondása szerint a TI-hez is eljutottak panaszok az érintett országoktól a befektetői környezettel, így a közbeszerzési ügyekkel kapcsolatban, de nem akart találgatásokba bocsátkozni arról, hogy a nagykövetségek milyen "nem transzparens viselkedésre" céloztak.

 

OLDALTÖRÉS: Az eredeti közlemény, jogászi vélemény

 Kende Tamás: súlyos figyelmeztetés az országnak korrupt közállapotai miatt a fejlett világtól

 Kende Tamás: súlyos figyelmeztetés az országnak korrupt közállapotai miatt a fejlett világtól

 Kende Tamás: súlyos figyelmeztetés az országnak korrupt közállapotai miatt a fejlett világtól

Kende Tamás nemzetközi jogász szerint súlyos  figyelmeztetésként értékelhető a kilenc fejlett ország nagykövetségének nyilatkozata, mely Magyarország korrupt közállapotaira, és annak lehetséges nemzetközi következményeire hívja fel a figyelmet.

A hasonló nyilatkozatok címzettjei jobbára afrikai államok és dél-ázsiai diktatúrák szoktak lenni - mondta a szakember csütörtökön az MTI-nek. Az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc nagykövetségeinek szerdai közös nyilatkozata szerint visszatarthatják a külföldi befektetőket a magyarországi "nem transzparens viselkedésről" szóló jelentések. Különös aggodalommal figyelik e viselkedés "jelentős megnyilvánulásait, amelyek hatással vannak a befektetőkre a közszolgáltatások, a műsorszolgáltatás és az országos közlekedési infrastruktúra egyes területein".

Kende Tamás szerint a nagykövetségek összehangolt politikai akciójának hátterében minden bizonnyal az egyes országok azon nagyvállalatai, nagybefektetői állhatnak, melyek a magyar közbeszerzésekben a közelmúltban konkrét ügyekben tettek szert nagyon kedvezőtlen tapasztalatokra.
 
A nyilatkozat "nem transzparens" fordulata egyértelműen a korrupcióra utal. Amikor a nyilatkozat  közszolgáltatásokat említ, akkor például a pécsi vízműhöz kötődő beruházási jogvitára utalhat, műsorszolgáltatás alatt ezúttal feltehetően a kereskedelmi rádiók frekvenciapályázatának ügyére céloznak a nyilatkozat kiadói, az országos közlekedési infrastruktúra pedig jelentheti az M0-ás autópálya ügyét - vélekedett a szakember.

Egy, a közbeszerzések tanácsa által megrendelt, és a közelmúltban nyilvánosságra került tanulmány szerint Magyarországon a közbeszerzések jóval több mint felében jelenik meg a korrupció. És lehet, hogy még ez is csak egy szerény becslés - jegyezte meg Kende Tamás, aki szerint az ilyen nem kívánatos, és nemzetközi szinten is rendkívül káros jelenségek ellen az egyik hatásos fegyver a közbeszerzések teljes nyilvánossága lehet.
 
A szakember arra figyelmeztetett: ha az országról az terjed el, hogy gazdasága gyengélkedik, közszférájában pedig rendszerszintű a korrupció, az könnyen elriaszthatja a tisztességes, hosszú távon tervező cégeket, befektetőket.
 
Azzal kapcsolatban, hogy Bajnai Gordon kormányfő már a nyilatkozat megjelenése után néhány órával találkozóra hívta a nagyköveteket, Kende Tamás azt mondta: az első kormányzati reakció  kétségtelenül pozitív, bár mást nem is nagyon tehet egy olyan kis, a nemzetközi környezet hatásaitól oly mértékben függő állam, mint a Magyar Köztársaság.

A szakemberek régóta nem vitatják a korrupció létét a közszférában, büntetőeljárások jelzik, hogy ez a jelenség nem egyszer már eléri a bűnüldöző hatóságok ingerküszöbét is. A kérdés mégis az, hogy végre milyen érdemi lépésre szánja el magát a magyar politikai elit, mert ennek elmaradása egyre súlyosabb következményekkel járhat a magyar gazdaságra, és ennek következtében az egész  társadalomra is - mondta Kende Tamás.


A nyilatkozat

Kilenc ország budapesti nagykövetsége közös nyilatkozatot tett közzé szerdán, amelyben felhívja a figyelmet a magyarországi befektetői klímát negatívan befolyásoló tényezők veszélyeire.

Visszatarthatják a külföldi befektetőket a magyarországi "nem transzparens viselkedésről" szóló jelentések - írják. Különös aggodalommal figyelik "a nem transzparens viselkedés jelentős megnyilvánulásait, amelyek hatással vannak a befektetőkre a közszolgáltatások, a műsorszolgáltatás és az országos közlekedési infrastruktúra egyes területein". Az erről szóló jelentések visszatarthatják a befektetéseket, amelyekért Magyarország, minden más államhoz hasonlóan, verseng - olvasható az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc nagykövetségeinek közös támogatásával kiadott dokumentumban, amely a brit képviselet honlapján látható.

Emlékeztetnek arra: a Magyarországra irányuló külföldi közvetlen befektetések túlnyomó része az általuk képviselt országokból származik. Kifejezik reményüket, hogy a magyar gazdaság növekedési pályára áll, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy sok múlhat a külföldi befektetők döntésén. Magyarország barátaiként" remélik, hogy olyan befektetési klíma marad, amely "vonzó célállomássá teszi" az országot - fogalmaznak, hangsúlyozva, hogy az átláthatóság előny lehet ilyen versenyhelyzetben.

Mint írják, az új korrupcióellenes törvény elfogadása és végrehajtása kulcsszerepet játszhat abban, hogy "a magyar polgárok gazdasági növekedésre és jólétre való törekvése célt érjen". 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!