Belföld

2009.11.08. 15:27

Számolja ki, mennyit takaríthat meg a gázáron!

Ki tekinthető ma átlagfogyasztónak? Milyen tulajdonságai vannak egy átlagos lakásnak? A fogyasztást befolyásoló külső tényezőkkel együtt mi mondható átlagosnak? Milyen áron jutunk meleghez? Megannyi kérdés, megpróbáltunk válaszolni rájuk.

Vas Népe

Három hasonló adottságú, de eltérő fűtésmódozatú lakást kerestünk amelyeket  (adataikkal együtt) a példa kedvéért átlagosnak tekintünk

Átlagfogyasztónak tekinthető-e egy háromgyerekes szombathelyi család, amely 110 négyzetméteres téglaházban él, négy szobát, nappalit, étkezőt, konyhát fürdőszobát fűt? - évi 2000 köbméter gáz használatával (a vizet is a gázkazánnal melegítik). Ez a ház két oldalról védett, tehát egy sorház tagja. Habár kisebb, csak 85 négyzetméter alapterületű, de ugyancsak 2000 köbméter a gázfogyasztás abban a házban, amely viszont magában álló vidéki ház, egyik oldalról sem védett. Itt egy hölgy lakik (jegyezzük meg: sok idős ember él egyedül), három szobája közül csak egyikben és a konyhában tart meleget. Hétvégén az unokák kedvéért dőzsöl egy kicsit: befűt még egy szobát.
 
Átlagfogyasztók-e Szombathelyen a belvárosi magas, régi polgári, felújítatlan lakások tulajdonosai? Mint Horváth Jánosék, akiknek 70 négyzetméteres lakása téglaépítésű társasházban helyezkedik el. A belmagasság 4 méter. Gázkonvektoraikra egyenként automata hőérzékelőt szereltek, így a fűtés akkor kapcsol be, ha a hőmérséklet bizonyos szint alá esik. Éves fogyasztásuk 36 gigajoule (a melegvíz is beszámít). 22-23 fok meleget tartanak a lakásban. Úgy próbálnak spórolni, hogy csak akkor fűtenek, ha otthon vannak.

Közel 30 ezer forintot fizet havonta a Távhőnek az a család, amely egy átlagos lakótelepi panellakásban lakik; a költségmegosztó felszerelésével tudnak spórolni
 
Átlagfogyasztó lehet  ilyen is sok van, az a fiatal pár, aki 39 négyzetméteres, egylégterű (plusz mellékhelyiségek) qutinor lakásban lakik. A belmagasság átlagos: 270 centiméter. A távhős lakás tömbben helyezkedik el, két oldalról védett, sőt az is szerencséjük, hogy alattuk van a hőközpont. Rimbauer Renáta elmondja: fogyasztásmérőjük nincs, viszont újak a nyílászárók a bejárati ajtó kivételével. Tavaly decemberben 12 235 forintot, januárban 23 515 forintot, feburárban 17695 forintot fizettek. A 28 fokos meleget szeretik. 

- A távhő a 141 légköbméteres lakást tekinti átlagosnak, ez egy 54 négyzetméteres otthonnak felel meg - tudjuk meg Kocsis Tóth Ildikótól, a szombathelyi távhő ügyfélszolgálati vezetőjétől. - Az előző fűtési szezon tapasztalatai alapján egy átlagfogyasztó 23-31 gigajoule energiát használ el egy évben, így ők 80 ezer 500 - 108 ezer 500 forint hődíjat fizetnek összesen egy évben. A távhő áfája nyáron 25 százalékról 18 százalékra csökkent. Várhatóan a jövőben 5 százalékkal újra megterhelik. Az áfaváltozás egy átlagos lakás tulajdonosának körülbelül 20 ezer forint megtakarítást jelent éves szinten. A költségosztó felszerelésével 25-30 százalék energiát takaríthatnak meg. 
 
Ezek szerint átlagosnak mondható az a távhős, költségmegosztós, kétszoba plusz hallos, erkélyes, 56 négyzetméteres lakótelepi panellakás, amelyben Kovács Gézáék laknak. A lakás második emeleti, fentről, lentről és két oldalról védett. A belmagasság is átlagos 270 centiméter. Újak a nyílászáróik, az első panelprogram keretében cseréltették ki. A 22-24 fokos meleget szeretik. Amint elmondták: októbertől áprilisig körülbelül 104 ezer 200 forintot fizettek ki fűtésre. Havi átlagban ez 17 366 forintot jelent. Ehhez hozzájön a melegvíz díja, amit külön számolnak el, ez 12 ezer forint havonta. Így 29366 forintot kell fizetni fűtési szezonban a Távhőnek. Éves fogyasztásuk fűtésre körülbelül 27 gigajoule, de ez kilenc hónapot jelent melegvíz nélkül. Takarékoskodni úgy tudnak, hogy a költségmegosztós radiátoroknak köszönhetően leveszik a fűtés mértékét.

Gázfűtés: nem olcsó

Méreteiben és adottságaiban a fentihez fogható lakást kerestünk gázfűtéses változatban. Egy 1 plusz 2 fél szobás 54 négyzetméteres társasházi lakásban él Csákánydoroszlóban Finta Klaudia a párjával és gyermekükkel. A kicsi miatt 23 fok meleget biztosítanak a lakásban. 

- 1340 köbméter gázt fogyasztottunk tavaly a fűtésre, vízmelegítésre, főzésre összesen, ezért 175 ezer forintot fizettünk. Fogyasztásunkat 1900 köbéterről csökkentettük ennyire négy év alatt. Méghozzá úgy, hogy nem tudtunk egy nagyobb összeget beruházni a nyílászárókra, és nem akartunk erre hitelt felvenni, úgyhogy minden évben kicseréltünk egy-egy ablakot.
 
A további költségmegtakarítás érdekében most váltottak szolgáltatót: mint sokan mások, 2010. január 1-től átlépnek az Égáz-Dégáztól az EMFESZ Kft-hez, amely a 2009. október 1-től 10 százalékkal csökkentett egyetemes gázárhoz képest még mínusz 8 százalékkal olcsóbb gázt ad, hiszen egy viszonteladó így kimarad az adás-vételből.
 
A www.gas.hu internetes oldalon bárki kiszámolhatja saját egyéni költségmegtakarítási lehetőségeit. A megtakarítás-számláló kéri a gázár támogatás maximális hőmennyiségének, a támogatás mértékének adatait, a település nevét. Éves átlagos fűtőértékként 34,440 MJköbméterrel számol. A gas.hu köbméter ár jelenleg: 102 forintköbméter. A számolási eredmény  különböző esetekben  körülbelül egy havi (átlag) fűtésköltség megtakarítást jelent.
 
Finta Klaudiáék csákánydoroszlói társasházában van egy az övékkel azonos méretű és adottságú 54 négyzetméteres lakás, amelyet fával fűt Bodó István.

A legolcsóbb fával tüzelni, igaz nem kényelmes, nincs egy gomb, amit elég megnyomni vagy tekerni, sok munka van vele, de megéri

 A cserépkályhába beépített patkó gondoskodik arról, hogy a radiátorok melegek legyenek. A feleségemmel nyugdíjasok vagyunk, többnyire itthon tartózkodunk, így naponta többször is rakni kell a kályhára, hogy a hőmérő higanyszála ne süllyedjen 22 fok alá meséli a házigazda. Bodóék tölgyfával fűtenek, próbálnak minél olcsóbban hozzájutni. Van, hogy olyan erdészektől veszik a tüzelőt, akik illetménybe kapják a jó minőségű fát. Októbertől március végéig mintegy 7-8 köbméter tüzifát tüzelnek el. Beszerzése körülbelül 70-80 ezer forintos kiadást jelent.
 Könnyen belátható: ez a legolcsóbb fűtési mód, bár nem kényelmes. Sok munkával jár a beszerzés, rakodás, fahasogatás, cipekedés. Nincs gomb, amit elég megnyomni vagy tekerni magasabb hőfokért, viszont a cserépkályha sugárzó meleget ad, mellé lehet ülni. Talán azon kevesek jártak jól, akik a gáz bevezettetése idején nem dobták ki kályháikat, hanem megtartották kiegészítő fűtésnek, hiszen most akár teljesen vissza is térhetnek hozzá. Láttunk 54 négyzetméteres, kétszobás, faluszéli családi házat: a konyhában tüzelik a sparheltet, nyitva az ajtó, így fűtik a szobát is. Jó meleg van, ropog a tűz, igaz, az idős embernek segítséget kell kérni a fa behordásához. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!