Belföld

2009.12.17. 10:55

Vona Gábor a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, Morvai Krisztina a köztársasági-elnökjelölt (frissítve)

Vona Gábor pártelnök a Jobbik Magyarországért Mozgalom miniszterelnök-jelöltje a jövő évi parlamenti választásokon - jelentette be Dúró Dóra, a párt szóvivője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

MTI

Vona Gábor közölte: a párt Morvai Krisztinát, a párt európai uniós képviselőjét kéri fel köztársaságielnök-jelöltnek. Vona Gábor megjegyezte: minimális céljuk, hogy a választásokon az MSZP-t megelőzzék, mert a szocialisták "nem méltók arra, hogy a magyar emberek érdekeit képviseljék", de alapvetően a kormányzásra készülnek. Akik úgy gondolják, hogy "jól ment az elmúlt húsz évben Magyarország szekere", azok a mostani parlamenti pártokra szavazhatnak, de akik ezzel ellentétesen vélekednek, és radikális változást akarnak, azoknak a parlamenten kívül kell keresniük maguknak képviselőket.

Mint mondta, a 2010-es országgyűlési választásoknak az a tétje, hogy "Magyarország a magyaroké marad-e vagy mások irányítják", és az ország meg tudja-e őrizni természeti kincseit, erőforrásait. Ezzel összefüggésben január 16-án hirdetik meg politikai programjukat, aminek "egyetlen megfelelési kényszere lesz: a magyar emberek érdeke".
A párt miniszterelnök-jelöltje rámutatott, alapvetően három céljuk van: munkahelyek teremtése - ami miatt konfrontálódni kell a multinacionális cégekkel és az Európai Unióval egyebek között az ország élelmiszeriparának fejlesztéséért -, a közbiztonság megszilárdítása, vidéken csendőrség felállításával, és a közösségtudat erősítése, egyebek mellett a kultúra és az oktatás középpontba helyezésével.


Morvai Krisztina közölte: köztársaságielnök-jelöltként három ügyre helyezi a hangsúlyt: a nemzeti önrendelkezésre, ami alatt az "elherdált nemzeti vagyon visszaszerzését és megőrzését" értette; az igazságosság eszméjére, melynek megvalósítása során fel kell számolni azt az állapotot, hogy "egy apró csoport milliárdossá válhatott az állami vagyonból"; és a méltóságra, mert szerinte "az elmúlt 8 évben megfosztották az embereket a politizálás jogától".

MSZP: a Jobbik miniszterelnök-jelöltje nem Magyarországot, hanem a szélsőségeseket képviseli

Az MSZP szerint a Jobbik elnöke rossz miniszterelnök-jelölt, mert nem Magyarországot képviselné, hanem a szélsőségeseket.

Nyakó István az MSZP kommunikációs igazgatója csütörtökön az MTI-nek úgy fogalmazott: Vona Gábor pártja és programja is a haragban fogant és a Jobbik miniszterelnök-jelöltje "a szellemi és fizikai erőszak jelöltje: gyűlöl mindenkit, aki más, mint ő".

Szavai szerint a szélsőjobboldali párt azt az emberét jelöli kormányfőnek, aki rendszeresen és nyíltan támadja honfitársait, a velünk élő vallási és etnikai kisebbségeket. Ő az, aki Izraelbe küldi tájékozódni a köztelevízió riporterét, vagy aki elüti a velünk élő roma társaink felé nyújtott kezét, és akinek megszólalásait rendszeresen indulat, feszültség és félelem követi - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet: a jelölt az a Vona Gábor, akinek legközelebbi hívei elfogadhatatlan gyűlölködő és szélsőséges nézeteket vallanak, akik éppúgy részt vesznek a Magyar Televízió ostromán, mint a tolerancia jegyében szervezett fesztiválok megzavarásán. Aki mögött egy betiltott félkatonai alakulat, a Magyar Gárda áll - hangsúlyozta.

Nyakó István úgy látja: Vona Gábor "az egyenruhájával, menetelésével, a törvények szándékos és cinikus semmibevételével egyetlen dolgot képvisel: az agressziót".

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!