Belföld

2010.01.29. 17:15

Ingatlanadó: levették a Fidesz listájáról Mádi Lászlót (napi összefoglaló)

Nem indulhat Mádi László a Fidesz listáján a tavaszi országgyűlési választáson, mivel szembement a párt álláspontjával - közölte Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője

MTI

A Fidesz álláspontja világos és egyértelmű: elutasítja az ingatlanadót, amelynek bevezetése "igazságtalan, tisztességtelen és rossz döntése volt a kormánynak". Az Alkotmánybíróság döntésével viszont a józan ész diadalmaskodott - írta közleményében Cser-Palkovics András. 

A kommüniké szerint Mádi László csütörtökön a Fidesz álláspontjával ellentétesen nyilatkozott, ezért nem szerepelhet a Fidesz listáján az országgyűlési választáson.

Mádi László, a Fidesz szakpolitikusa a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezetének csütörtöki rendezvényén azt mondta, az ingatlanadót rövid távon el kell felejteni, de kellő előkészítés és a társadalommal folytatott egyeztetés után bevezethető.

OLDALTÖRÉS: MSZP: nem a szocialisták, hanem a Fidesz akar ingatlanadót

MSZP: nem a szocialisták, hanem a Fidesz akar ingatlanadót

MSZP: nem a szocialisták, hanem a Fidesz akar ingatlanadót

MSZP: nem a szocialisták, hanem a Fidesz akar ingatlanadót

 Az MSZP szerint kétszeresen is lebukott a Fidesz csütörtökről péntekre virradóra, mert kiderült, hogy nem az MSZP, hanem éppen az ellenzéki párt akarja bevezetni az ingatlanadót és szakpolitikai ügyekben már formálódik egy Fidesz-Jobbik koalíció.

Nyakó István, az MSZP szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: Mádi Lászlót a Fidesz "statáriális bírósága" azért radírozta le a párt országos listájáról, mert beszélt arról, hogy a legnagyobb ellenzéki párt kormányra kerülése esetén bevezethetőnek tartja az ingatlanadót. Aki beszél a Fidesz programjáról az politikai értelemben halott - fogalmazott. 

Szavai szerint Mádi Lászlónak az volt a bűne, hogy megsértette a hallgatás törvényét, Orbán Viktor ugyanis szavazat-maximalizálásra játszik, így kerülni kell minden konfliktusos témát, és a programról sem lehet beszélni. A szóvivő úgy látja: a Fidesz mindenkinek tetszeni akar, egészen a hatalom megszerzéséig. 

Leszögezte: nem fogják hagyni, hogy az embereknek úgy kelljen áprilisban szavazniuk, hogy semmit nem tudnak a Fidesz programjáról. Ha kell, szilánkonként szedjük össze a Fidesz programját és leplezzük le az emberek előtt - jelentette ki. 

Nyakó István véleménye szerint amiatt is lebukott a Fidesz, hogy a Jobbik - mintha jeleztek volna nekik - ugyanakkor jelentette be álláspontját az ingatlanadó bevezethetőségéről, mint amikor a legnagyobb ellenzéki párt politikusa. Megjegyezte, a Jobbik már a technikai részletekről is nyilatkozott, miszerint 50 milliós értékhatárt tervez. 

Nyakó István kijelentette: mindezeket figyelemben véve Magyarországon addig nincs ingatlanadó, amíg a Fidesz nem szerzi meg a hatalmat.

Ha az MSZP-n múlik, akkor nem lesz ingatlanadó Magyarországon, a Fidesz és a Jobbik viszont egyetért az ingatlanadó bevezethetőségében és már a technikai részletekről is beszélnek - tette hozzá.

Az MTI azon felvetésére, hogy a tavaly elfogadott vagyonadó is tartalmaz az ingatlanokra vonatkozó adót, amelyet az MSZP támogatott, azt válaszolta: ha a szocialistákon múlik, "akkor sem most, sem a következő ciklusban nem lesz ingatlanadó".

OLDALTÖRÉS: Fidesz: töröljék Gyurcsányt és Verest az MSZP országos listájáról!

Fidesz: töröljék Gyurcsányt és Verest az MSZP országos listájáról!

Fidesz: töröljék Gyurcsányt és Verest az MSZP országos listájáról!

Fidesz: töröljék Gyurcsányt és Verest az MSZP országos listájáról!

A Fidesz elnöksége pénteken arra kérte Mesterházy Attilát, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, hogy kezdeményezze Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és Veres János volt pénzügyminiszter törlését a szocialista párt országos listájáról. A Fidesz szerdán jelentette fel a két szocialista politikust, amit az MSZP az ellenzéki párt "rágalomhadjáratának" részeként értékelt.

A Fidesz elnöksége Mesterházy Attilának írt levelében - amelyet Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője szignált - azt írja: "kérjük, ne tegyék lehetővé, hogy Gyurcsány Ferenc és Veres János a felelősségre vonás elől a mentelmi jog mögé bújjanak".

Hangsúlyozzák, Magyarország és a Fidesz is abban érdekelt, hogy a választások után - függetlenül attól, ki van kormányon és ki van ellenzékben - véget érjen az az áldatlan állapot, amelyben kormányoldal és ellenzék nem tud párbeszédet folytatni, mert egyes politikusok miatt teljesen elveszett a párbeszédhez nélkülözhetetlen bizalom. Ehhez azonban - teszik hozzá - a múlttal valóban szakítani kell.
 
A levélben az elnökség azt írja, Gyurcsány Ferenc és Veres János felelőssége a hamis adatok közlésében és a valós adatok eltitkolásában nem vitatható, hiszen arról Gyurcsány Ferenc a balatonőszödi beszédben hosszasan beszélt, feltárva a részleteket és Veres Jánosnak az ügyben játszott szerepét. Felelősségüket súlyosbítja - folytatja a testület -, hogy mindezt a legmagasabb pozíciókban, miniszterelnökként illetve pénzügyminiszterként tették, és ezáltal óriási károkat okoztak az országnak.

A megújulás első számú feltételének azt tekinti az ellenzéki párt vezetése, hogy akikről bebizonyosodott: felelősek az ország mai helyzetéért, ne juthassanak be a parlamentbe pártlistáról, ne bújhassanak a mentelmi jog mögé a felelősségre vonás elől, "hiszen éppen ők a legfőbb akadályai annak, hogy a megalakuló új Országgyűlésben a pártok fontos nemzeti kérdésekben megegyezésre juthassanak".

Navracsics Tibor kedden jelentette be: a Fidesz elnöksége felkérte Balsai Istvánt, a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatóját, tegyen feljelentést közérdekű adattal való visszaélés bűncselekménye miatt a 2006-os valós államháztartási adatok közzétételének letiltásával kapcsolatban.
 
A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: Veres János 2006-ban, a választások előtt, amikor "letiltotta a valós államháztartási adatok közzétételét", megvalósíthatta ezt a bűncselekményt. Veres János ezt nem valószínű, hogy önszántából, hanem az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc tudtával tette - fogalmazott.

Az MSZP erre úgy reagált: Navracsics Tibor "megalapozatlanul vádaskodik", az államháztartás valós adatai ugyanis 2006 elején nyilvánosságra kerültek, gazdasági tényadatot a kormány nem titkolt el.
 
A feljelentést szerdán tette meg a Fidesz közérdekű adatokkal való visszaélés bűncselekménye miatt Gyurcsány Ferenc és Veres János ellen a 2006-os államháztartási adatok eltitkolásával kapcsolatban.

Balsai István akkor elmondta: a 2006. májusi szocialista frakcióülés egyik anyagából kiderül, hogy Gyurcsány Ferenc és Veres János arról beszél, létezett egy egypéldányos hivatalos irat, amely a valódi államháztartási helyzetet tükrözte, de nem akarták a választások előtt "felbolygatni" a közvéleményt.

A fideszes jogi igazgató emlékeztetett, hogy párttársa, Áder János 2006-ban kérdést intézett a parlamentben az akkori pénzügyminiszterhez azt firtatva: miért nem kerültek az adatok nyilvánosságra. A fideszes képviselő azt a választ kapta, hogy a számok a konvergenciaprogram részét képezik, ezért nem publikusak. Az akkori fideszes feljelentés kapcsán az ügyészség nem rendelte el a nyomozást - tette hozzá.

Balsai István azonban felidézte, a Fővárosi Ítélőtábla egy újságíró feljelentése alapján legutóbb megállapította, hogy "súlyos mértékben megsértették az adatvédelmi törvény azon rendelkezését, amely az adatok nyilvánosságra hozatalát rendeli el", és kötelezte a KSH-t, hogy tegye közzé az uniós társintézményének már megküldött adatokat.
 
A fideszes politikus szerint az ítélet fényében indokolt, hogy a párt új feljelentést tegyen.

 Az MSZP a Fidesz "rágalomhadjáratának" részeként értékelte, hogy az ellenzéki párt feljelentést tett Gyurcsány Ferenc és Veres János ellen. A szocialista párt szerint jól láthatóan folytatódik a Fidesz rágalomhadjárata, az ellenzéki párt még az ügyészséget is megpróbálja eszközként használni a lejárató kampányában.


MSZP: a Fidesz "rögtönítélő törvényszéke" nincs hatással az MSZP listájára

 A Fidesz "rögtönítélő törvényszékének" semmilyen befolyása vagy hatása nincs a szocialisták országos listájára - közölte az MSZP szóvivője annak kapcsán, hogy a Fidesz elnöksége Mesterházy Attilának írt levelében azt kérte, "ne tegyék lehetővé, hogy Gyurcsány Ferenc és Veres János a felelősségre vonás elől a mentelmi jog mögé bújjanak" és vegyék le őket a párt országos listájáról.

Nyakó István pénteki sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: "a Fidesz rögtönítélő törvényszéke illetékes és hatásköre van a Fidesz országos listájára Mádi Lászlóra és Varga Mihályra, de az MSZP országos listájára semmilyen hatása nincsen".
 
Az MSZP szóvivője szerint ugyanis a statáriális fideszes bíróság 12 óra alatt leradírozta Mádi Lászlót a párt listájáról, mert a politikus elszólta magát.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője pénteken jelentette be, hogy nem indulhat Mádi László a Fidesz listáján a tavaszi országgyűlési választáson, mivel szembement a párt álláspontjával az ingatlanadóval kapcsolatban.

 

OLDALTÖRÉS: Orbán Viktor a Facebookon várja a javaslatokat az évértékelő beszédéhez


Orbán Viktor a Facebookon várja a javaslatokat az évértékelő beszédéhez

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Facebook közösségi oldalon várja a javaslatokat jövő pénteki évértékelő beszédéhez. Orbán Viktor a közösségi oldalon pénteken közölte, hogy jövő pénteken tartja évértékelő beszédét, amelyet a fidesz.hu élőben közvetít. Az ellenzéki pártelnök bejegyzésében azt írta: "várom a javaslatokat, mi az, ami semmiképpen se maradjon ki!"

A Facebookon Orbán Viktor januárban indította el rajongói oldalát, amelyhez azóta csaknem ötezren csatlakoztak.
 
Csütörtökön Orbán Viktor két bejegyezést is tett: "Ma edzéssel indult a nap. Felcsút, -10 fok, 35 perc futás, 30 perc konditerem. Csoda, hogy nem fagyott le a fülem. Utána öltöny, nyakkendő, kávé, klubtulajdonosok."

A másik így szól: "Most fél 3, Parlament. Liebermannra, Izrael politikai fenegyerekére várva. Nehézsúlyú, gatyát felkötni. Este baráti társaság, vendégség. Csak visszafogott koccintgatás, időben ágyba kell kerülni, péntek nehéz nap lesz."


Orbán Viktor a Facebookon várja a javaslatokat az évértékelő beszédéhez

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Facebook közösségi oldalon várja a javaslatokat jövő pénteki évértékelő beszédéhez. Orbán Viktor a közösségi oldalon pénteken közölte, hogy jövő pénteken tartja évértékelő beszédét, amelyet a fidesz.hu élőben közvetít. Az ellenzéki pártelnök bejegyzésében azt írta: "várom a javaslatokat, mi az, ami semmiképpen se maradjon ki!"

A Facebookon Orbán Viktor januárban indította el rajongói oldalát, amelyhez azóta csaknem ötezren csatlakoztak.
 
Csütörtökön Orbán Viktor két bejegyezést is tett: "Ma edzéssel indult a nap. Felcsút, -10 fok, 35 perc futás, 30 perc konditerem. Csoda, hogy nem fagyott le a fülem. Utána öltöny, nyakkendő, kávé, klubtulajdonosok."

A másik így szól: "Most fél 3, Parlament. Liebermannra, Izrael politikai fenegyerekére várva. Nehézsúlyú, gatyát felkötni. Este baráti társaság, vendégség. Csak visszafogott koccintgatás, időben ágyba kell kerülni, péntek nehéz nap lesz."


Orbán Viktor a Facebookon várja a javaslatokat az évértékelő beszédéhez

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Facebook közösségi oldalon várja a javaslatokat jövő pénteki évértékelő beszédéhez. Orbán Viktor a közösségi oldalon pénteken közölte, hogy jövő pénteken tartja évértékelő beszédét, amelyet a fidesz.hu élőben közvetít. Az ellenzéki pártelnök bejegyzésében azt írta: "várom a javaslatokat, mi az, ami semmiképpen se maradjon ki!"

A Facebookon Orbán Viktor januárban indította el rajongói oldalát, amelyhez azóta csaknem ötezren csatlakoztak.
 
Csütörtökön Orbán Viktor két bejegyezést is tett: "Ma edzéssel indult a nap. Felcsút, -10 fok, 35 perc futás, 30 perc konditerem. Csoda, hogy nem fagyott le a fülem. Utána öltöny, nyakkendő, kávé, klubtulajdonosok."

A másik így szól: "Most fél 3, Parlament. Liebermannra, Izrael politikai fenegyerekére várva. Nehézsúlyú, gatyát felkötni. Este baráti társaság, vendégség. Csak visszafogott koccintgatás, időben ágyba kell kerülni, péntek nehéz nap lesz."

 

OLDALTÖRÉS: Új jelöltet állított a Jobbik Keszthelyen


Új jelöltet állított a Jobbik Keszthelyen


Új jelöltet állított a Jobbik Keszthelyen


Új jelöltet állított a Jobbik Keszthelyen

A korábban bemutatott Kolthay Péter helyett Pap Ervin szülész-nőgyógyász főorvost indítja a Jobbik az országgyűlési választásokon a keszthelyi választókörzetben - tájékoztatta a párt Zala megyei választmányi elnöke pénteken az MTI-t.

Zakó László elmondta: a Jobbik Magyarországért Mozgalom országos jelöltállító bizottsága határozott úgy, hogy a zalai 3. számú választókerületben a keszthelyi kórház főorvosát indítja jelöltként. A párt december elején mutatta be zalai képviselőjelöltjeit, akkor még a nyugdíjas, egykori szállodaigazgató, Kolthay Péter szerepelt a keszthelyi körzet indulójaként.

A Jobbik Zala megyében, az 1. számú, zalaegerszegi választókörzetben a történész végzettségű, jelenleg kisvállalkozóként tevékenykedő Pete Róbertet, a párt zalaegerszegi szervezetének elnökét indítja a választásokon. 

A 2. számú, nagykanizsai választókörzetben a mérnök-közgazdász végzettségű Zakó László a jelölt, aki a Jobbik Zala megyei választmányának elnöke. A zalai jelöltek sorában ő az egyetlen, aki korábban országgyűlési képviselő is volt, 1998 és 2002 között a Független Kisgazdapárt színeiben, majd a MIÉP politikusaként - később országos alelnökeként - foglalt helyet a Parlamentben.

A zalai 4-es számú választókerületben, Lenti-Letenye térségében Völgyi Zoltán mezőgazdász-szakoktató szerepel a Jobbik listáján. Az 5-ös választókerületben, Zalaszentgróton és térségében Péntek Lászlót, a nagykanizsai kórház orvosát - a MIÉP korábbi nagykanizsai elnökét -, a Jobbik programalkotó bizottságának résztvevőjét szerepelteti a párt a jelöltek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!