Belföld

2010.01.04. 06:19

Készpénzt, de gyorsan! - A zálogház nem a szegények játéka

Pár perc alatt készpénzhez lehet jutni a zálogházakban; mondhatni, könnyű pénzszerzési lehetőség a zálogházi hitel. Nem kell hozzá jövedelemigazolás, nincs szükség kezesre, és legfőképpen hamar, egyszerűen lebonyolítható a tranzakció. Vajon sokaknak van szükségük gyorskölcsönre a válságban? Sűrűbben látogatják az emberek a zacit?

Simon Erzsébet

Azt gondolnánk, a zálogházak forgalma ünnepek környékén megnövekszik, ráadásul a szinte mindenkit érintő válság miatt talán egyre többen kényszerülnek zálogba adni az értéktárgyaikat a gyors készpénzszerzés reményében. Ez azonban nem így van, zálogházi szakemberek szerint nincs szezonális hullámzás a záloghitelezésben. Nem mondhatni, hogy például karácsony előtt megugrott a zálogfiókokba betérők száma. Tóth Réka, a Corner Zálogház fiókvezetője szerint az elzálogosítás stagnál, a vásárlások száma viszont náluk inkább növekszik.

-  Mintegy fél éve nyitottunk, és több lehetőséget is kínálunk az ügyfeleinknek. Az épület utcafronti traktusában ékszerboltot, hátul zálogfiókot  üzemeltetünk. A zálogosdi bizalmi dolog; sokan szégyellik, hogy gyorskölcsönre szorulnak, épp ezért kerülik a nyilvánosságot, s egy eldugottabb ajtón sokkal inkább befordulnak. De mi nemcsak zálogba veszünk be értéktárgyakat, hanem bizományosi értékesítéssel is foglalkozunk. Zálogba leginkább ékszert, márkás porcelánt, műszaki cikkeket fogadunk. Vannak visszatérő kuncsaftjaink, de akadnak olyanok, akik csupán egyszer-egyszer lépik át a küszöbünket. Mi nem tapasztaltuk, hogy az ünnep, vagy a válság miatt többen szorulnának gyors készpénzsegélyre. Inkább azt mondanám, hogy hónap végén térnek be többen, ők aztán a következő hónap első harmadában vissza is jönnek kiváltani a beadott értéktárgyat.

Tóth Réka szerint náluk zálogba leginkább arany ékszert adnak az emberek, de bevisznek régi porcelántárgyakat, laptopokat, videokamerákat is. Többnyire három hónapig érvényes a zálogjegy, szükség esetén a negyedévet még harmincnapos türelmi idővel megfejelik. De tíz nap múlva is kiválthatja a zálogot a kuncsaft, ekkor kamatot nem, csupán kezelési költséget számítanak föl.

Az értéktárgyakat átlagosan egy hónapig hagyják zálogban az ügyfelek, akik ragaszkodnak a kis vagyonkájukhoz, s igyekeznek mihamarabb visszaszerezni azt. Csak elvétve fordul elő, hogy nem jön a tulajdonos a határidőig. Hogy feledékenységből, vagy pénzhiány miatt, sokszor ki sem derül. A hosszú időre zálogban felejtett tárgyakat ezután értékesítik.

 - Leginkább az arany ékszert keresik  vásárlóink, legyen az új, vagy már használt. Sokan kizárólag abban a reményben jönnek hozzánk, hogy itt találnak régi típusú láncokat, gyűrűket, fülbevalókat   - mondja Tóth Réka, akinek a becsüsi végzettsége mellett aranyműves szakmája is van, így nem okoz nehézséget számára, hogy felismerje a valódi értéket. 

- Azokban még benne van az aranyanyag, ráadásul mívesen kidolgozottak. De van olyan visszatérő ügyfelünk, aki különféle kristálytermékeket  hoz bizományi értékesítésre, s ha elkelt például a pohárkészlet, az árát aranyba fekteti. Sokan keresik még a márkás porcelán termékeket, a herendi, Zsolnay étkészleteket, a kézzel festett figurákat. Őket akkor tudjuk kiszolgálni, ha elzálogosítás helyett a bizományosi értékesítést választja a porcelán tulajdonosa. Mi fel is hívjuk az ügyfél figyelmét, hogy esetenként jobban jár, ha nem zálogban, hanem bizományban hagyja nálunk a tárgyait. Általában az válik meg ily módon az értékeitől, aki például örökölt, és nem tud mit kezdeni mondjuk a nagymama nippjeivel. És persze ha eladja, jóval többet is kap érte, mintha csak zálogba tenné. 

Tóth Réka szerint nem a szegények játéka a zálogosdi. Persze vannak, akik azért adják be megőrzésre a féltve őrzött kincseiket, mert alkalmasint nem tudják kifizetni a számláikat, de akadnak  nem kevesen olyanok, például üzletemberek, akiknek hirtelen készpénzre van szükségük, s a likviditási nehézséget zálogházi ügylettel hidalják át. Itt ugyanis jóval egyszerűbb a tranzakció, s a kézi záloghitel kondíciói  is kedvezőbbek, mintha valamely bankhoz fordulna, aki anyagi- lag megszorult.

De van,  amikor a zálogházi hitelügylet mégsem jön létre, mert a kuncsaft keveselli a becsüs által megállapított összeget.

Tóth Réka azt is elmondta, hogy 18 év alatti ügyfelekkel nem foglalkoznak. A betérőket amúgy nem világítják át, hiszen a  vonatkozó szabályzat szerint ezt csak akkor kell megtenniük, ha a bolt és az ügyfél közötti ügylet összege elér egy bizonyos értékhatárt, vagy ha pénzmosás gyanúja merül föl.

Náluk ilyesmire még nem volt példa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!