Belföld

2010.02.03. 13:42

BKV-botrány: már Demszky főtanácsadója is gyanúsított (frissítve)

Regőczi Miklóst, a BKV Zrt. volt vezérigazgató-helyettesét, Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezetőt és Mesterházy Ernő városházi főtanácsadót is őrizetbe vette szerdán a rendőrség hűtlen kezelés gyanúja miatt a BKV-val kapcsolatos nyomozás során.

MTI

Tafferner Éva, a BRFK szóvivője megerősítette, hogy a közlekedési vállalat két volt vezető beosztású munkatársát, valamint a fővárosi főtanácsadót is őrizetbe vették hűtlen kezelés gyanúja miatt.

A szóvivő közlése szerint mindhárom gyanúsított vallomást tett, de a gyanúsítás ellen panasszal éltek. Hozzátette: a nap folyamán tartott házkutatások során több tanácsadói szerződést, BKV-val kapcsolatos dokumentumot és számítógépeket foglaltak le.  

A rendőrség a Főpolgármesteri Hivatal egyik irodájában is házkutatást tartott. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményéből az derült ki, hogy Tóthfalusi Györgyöt, a BKV volt igazgatósági elnökét felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják és házkutatást tartottak a férfi városházán lévő irodájában. 

Pap Gábor, Mesterházy Ernő ügyvédje az MTI érdeklődésére azt mondta: teljes jogi képtelenség maga a gyanúsítás, amely ellen védence panasszal élt. A védő álláspontja szerint a mintegy négy órán át tartó kihallgatás során tisztázták a gyanúsítás jogi képtelenségét. 

A rendőrség szerdán közleményben tudatta: hat emberrel közölt újabb gyanúsítást a gazdaságvédelmi főosztály a BKV Zrt.-vel kapcsolatos büntetőeljárás során. A másik három gyanúsított szabadlábon védekezhet.

"Az eljárás adatai szerint R. Miklós megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy mint a BKV egykori értékesítési és kommunikációs vezérigazgató-helyettese, Z. Tibor mint a BKV egykori főosztályvezetője a társaság veszteséges működése ellenére a vagyonkezelési kötelezettségük megszegésével a BKV nevében szükségtelen és indokolatlan kommunikációs szolgáltatások igénybevételére vonatkozó vállalkozói és megbízási szerződéseket kötöttek, illetve igazoltak különböző teljesítéseket" - tartalmazza a közlemény. 

Regőczi Miklóst hűtlen kezelés, Zelenák Tibort bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés miatt hallgatták ki a nyomozók, akik szerint a volt vezérigazgató-helyettes 12 cég vonatkozásában mintegy 81 millió forint, Zelenák Tibor pedig 6 cég vonatkozásában több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott a közlekedési társaságnak. 

A nyomozók Horváth Évát ismét gyanúsítottként hallgatták ki, felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt. A közlemény szerint "a nő szándékosan rábírta a BKV vagyonkezelési kötelezettséggel rendelkező vezetőit, hogy kötelességüket megszegve a társaság veszteséges működésével össze nem egyeztethető, szükségtelen és indokolatlan szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéseket kössenek". 

Szerdán a BKV-val kapcsolatos nyomozás során M. Lászlót is gyanúsítottként hallgatták ki bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt. A férfi egy kommunikációs betéti társaság vezetőjeként szándékosan segítséget nyújtott a BKV vezetőinek vagyonkezelési kötelezettségük megszegésében, ezzel mintegy 27 millió forint vagyoni hátrányt okozva a közlekedési társaságnak - tartalmazza a közlemény.

A közleményből kiderül az is, hogy Tóthfalusi Györgyöt felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják. A rendőrség közlése szerint "a BKV igazgatóságának egykori elnökeként a társaság veszteséges működése ellenére a BKV vagyonkezelési kötelezettséggel rendelkező vezetőit szándékosan rábírta arra, hogy megszegjék kötelezettségüket". 

Ugyancsak gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség Mesterházy Ernőt, aki a a gyanú szerint szintén szándékosan rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződések megkötésével kötelezettségüket megszegjék.

A szerdán meggyanúsított hat ember közül korábban hármat már hűtlen kezeléssel meggyanúsítottak Horváth Éva, Hagyó Miklós korábbi szocialista főpolgármester-helyettes volt szóvivőjének a nyomozók álláspontja szerint fiktív foglalkoztatása miatt. 

 A rendőrség gyanúja szerint a volt szóvivő 2008. február 1. és  2009. szeptember 18. között úgy vett fel a BKV-tól összesen 24 millió forint munkabért, prémiumot és jutalmat, hogy azért ténylegesen nem végzett munkát. A nyomozók szerint Horváth Éva bűnsegédként hozzájárult a kifizetést engedélyezők által elkövetett hűtlen kezelés bűncselekményének elkövetéséhez. Horváth Évát ezzel a bűncselekménnyel január 8-án gyanúsították meg.

Amiatt, hogy Horváth Éva részére juttatásokat és munkabér kifizetését engedélyezte, három nappal később Regőczi Miklóst is meggyanúsították. Ugyanezzel gyanúsítják Bolla Tibor gazdasági vezérigazgató-helyettest, aki Regőczit követően volt Horváth Éva felettese. A BKV korábbi közlése szerint azonban nem Bolla Tibor a felelős Horváth Éva foglalkoztatásáért, hanem egy főosztályvezető, aki már távozott a cégtől. Őt - Z. Tibort - a rendőrség szintén meggyanúsította Horváth Éva fiktív foglalkoztatása miatt, bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés gyanújával.

Horváth Éva fiktív foglalkoztatásához kapcsolódóan még egy BKV-s munkatársat, egy adminisztrátorként dolgozó nőt gyanúsítanak bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés miatt. 

A BKV-val kapcsolatos nyomozások során a múlt héten vették őrizetbe, majd helyezték házi őrizetbe Antal Attila volt vezérigazgatót, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2007. január 1-je és 2008. április 17. között vagyonkezelési kötelezettségét súlyosan megszegte szükségtelen és indokolatlan szolgáltatásokra kötött szerződésekkel, és indokolatlanul magas végkielégítések kifizetésével. Szintén a végkielégítésekkel összefüggésben gyanúsították meg különösen nagy kárt okozó csalással Szalainé Szilágyi Eleonórát, akit előzetes letartóztatásba helyeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!