Belföld

2010.02.13. 13:23

Bokros: a nyugdíjrendszer nem a szociális rendszer része

Bokros Lajos szerint a nyugdíjrendszer nem a szociális rendszer része; az MDF miniszterelnök-jelöltje ezt az Ungár Klárával, a Szabad Emberek Magyarországért (Szema) elnökségi tagjával folytatott szombati, a Kossuth Klubban megrendezett nyilvános vitán jelentette ki.

MTI

   
Bokros Lajost Ungár Klára hívta ki az egyórás, öt témát - munkahelyteremtés, egészségügy, nyugdíj, szociális biztonság, roma integráció - érintő vitára.
   
A vitázó felek puszival üdvözölték egymást - azzal is búcsúztak -, és jelezték, mivel baráti viszonyt ápolnak, tegeződni fognak. Ennek ellenére éles vitát folytattak, az MDF miniszterelnök-jelöltje többször félbeszakította a Szema elnökségének tagját, mondván: nem ismeri az MDF programját. Ungár Klára pedig dogmatizmussal vádolta Bokros Lajost.
   
Ungár Klára szerint az a kérdés az MDF programja kapcsán, hogy vajon tényleg nincs-e minden ember - hanem csak a munkát végzők számára méltóság, a munkanélküliekre, a segélyből élőkre más szabályok vonatkoznak-e, és hogy a nyugdíjasokat tényleg tovább lehet-e terhelni.
   
Bokros Lajos erre válaszul úgy fogalmazott: nincs benne a programjukban, hogy "aki nem dolgozik, ne is egyen". A munka nagyobb lehetőséget ad az önbecsüléshez, Magyarország felemelkedését a munkahelyteremtés szolgálja, és társadalmi ösztönző rendszer kell, amely megadja a lehetőséget a munkára azoknak, akik akarnak és tudnak dolgozni - mondta.

 


   
A Szema politikusa felvetette, hogy az MDF felkarolta a szociális kártyát, mire Bokros Lajos úgy reagált: "te pedig felkarolod a kártyás mérőórát a villanynál." Nincs meghatározva, hogy mely támogatások mennek a szociális kártyára, ezt ki kell dolgozni, ennek alapján bizonyos fogyasztási célokra az adófizetőktől elvett forintokat nem lehet elkölteni - szögezte le a kormányfőjelölt.
   
A munkahelyteremtésről, a romaügyekről és a szociális biztonságról szólva Bokros Lajos többször is az oktatás átalakítására, a szakképzés erősítésére hívta fel a figyelmet és arra, hogy a szociális támogatások mértéke nem mehet a munkára ösztönzés rovására.
   
Ungár Klára elmondta, pártja összekötné a családi pótlék fizetését az iskolába járással; valamint azt, hogy támogatták a kormány eddigi adócsökkentési programját.
   
Bokros Lajos kiemelte, hogy programja szerint csökkennének a munkát terhelő adók, a forgalmi adók szinten maradnának, a vagyoni típusú adók pedig növekednének.
   
Az MDF programja csupán a jelenlegi válsághelyzetre kínál megoldást, a több évtizedesekre csak keveset - állította a Szema politikusa, aki szerint a minimális szociális biztonságot meg kell teremteni.
   
A szociális háló újraszövése mellett van az MDF is - húzta alá Bokros Lajos, de - mint mondta - a jövőben többeknek kellene egyénenként kevesebb adót fizetniük. A szociális rendszerben pedig szűkíteni kell a jogosultak körét, akiknek azonban jár, azoknak többet kellene kapniuk.
Hozzátette: mindenkinek fizetnie kellene egy jelképes személyi jövedelemadót, tb-járulékot, valamint be kell vezetni a tételes egészségügyi hozzájárulást is.
   
A nyugdíjrendszerről szólva Bokros Lajos leszögezte: a nyugdíjrendszer nem a szociális rendszer része, az biztosítási alapon szerzett "váromány".
   
Ungár Klára szerint ma Magyarországon a várható élettartam miatt a szegény emberek finanszírozzák a gazdagabbak nyugdíját. Mint mondta: a társadalmi érzéketlenség kritikus tömegét látja.
   
Az MDF elnöke - aki viszont a gazdasági érzéketlenség kritikus tömegét látja - szerint el kell indítani a nyugdíjreformot a jövő miatt, annak ellenére, hogy a következő tíz évben a rendszer még fenntartható. Az úgynevezett svéd modell bevezetése felmenő rendszerben történne, nem érintené a mai nyugdíjasokat, és a mai dolgozóknak is csak egy részét egy meghatározott korosztályból.

Bokros Lajos szerint a nyugdíjasoknak - az igazságosabb közteherviselés mellett - azért kellene jelképes, fix összegű egészségügyi hozzájárulást fizetniük, mert aki negyven évig dolgozott, nem szerezte meg "örökre az ingyenes egészségbiztosításhoz a jogot". Ungár Klára pedig úgy vélte: a nyugdíjas már "megvette" az egészségügyi szolgáltatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!