Belföld

2010.02.26. 19:21

Horváth Csabát választotta főpolgármester-jelöltnek az MSZP fővárosi küldöttértekezlete

Az MSZP fővárosi küldöttértekezlete pénteki titkos szavazásán Horváth Csabát választották a párt főpolgármester-jelöltjének - jelentette be a szavazást követően Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke.

MTI

A jelölt 132 igen szavazatot kapott, 12 nem ellenében. A párt fővárosi közgyűlési listáját 118 igennel és 26 nemmel fogadták el. A jelölt ezt követő beszédében kijelentette, mindent megtesz, hogy rászolgáljon a küldöttek bizalmára. "Veletek akarok nyerni" - mondta a küldötteknek.

Horváth Csaba a főváros problémáit elemezve úgy fogalmazott, nem az a legnagyobb baj, hogy nincs "nyolcas és tízes metró" vagy másik négy híd, hanem az, hogy sokan úgy élnek a városban, hogy nem ismerik a bolti eladót, a postást, a szomszédot vagy a sarki rendőrt, mert sokan úgy érzik, hogy magukra maradtak, ő viszont változtatni akar ezen.

Annak a véleményének is hangot adott, hogy a rendszerváltás óta a baloldalnak először van lehetősége, hogy valódi baloldali értékeken alapuló programot kínáljon a budapestieknek. Ez a program arról szól, hogy hogyan lehet élhetőbbé, szerethetőbbé és lakhatóbbá tenni a fővárost - mondta Horváth Csaba.

Közölte, hogy minden olyan civil szervezettel egyeztetéseket kezdeményez, amely azt akarja, hogy Budapest szabad, szolidáris, nyitott, az együttműködéseken alapuló város legyen, mert az összefogás a siker záloga.

A korábbi városfejlesztési eredményeket ismertetve kitért arra is, hogy az elmúlt években hidakat építettek és újítottak fel, megújult a kátyús utak több mint fele, fejlesztették az egészségügyet, iskola-felújítási programot indítottak, miközben egyre több a zöldterület. Véleménye szerint nincs olyan szeglete a városnak, ahol "ne történt volna valami fontos és jelentős". Azt mondta, hogy ez a folyamat nem áll majd meg.

Kitért arra is, nem fogják hagyni, "hogy a Fidesz saját és a Jobbik bakancsos értékrendjét rákényszerítse erre a városra". Megjegyezte, hogy a Fidesz több tucat önkormányzatban együttműködik a Jobbikkal és Tarlós István elfogadja, hogy a Jobbik támogassa főpolgármester-jelöltként.

Kijelentette, nekik kell képviselni mindazokat, akik elutasítják az öncélú, tekintélyelvű politikát. Horváth Csaba szerint sokan azért nem érzik igazi otthonuknak a fővárost, mert eddig a várospolitikából kimaradtak a fővárosi emberek.

Hangsúlyozta, azért vállalta el a jelöltséget, hogy "visszatérjen a bizalom ( ) a városba", hogy Budapest ismét a megbízható város képét mutassa. Saját álláspontját ismertetve azt mondta, hogy csak 23 sikeres és fejlődőképes kerületből épülhet fel a sikeres Budapest.

Bejelentette, hogy főpolgármesterként bevezetné a budapesti szolgáltatási ombudsman intézményét, hogy csökkentsék a fővárosiak közszolgáltatókkal szembeni kiszolgáltatottságát. Azt is leszögezte, hogy el fogják tüntetni a szemetet a városból. Kitért arra is, hogy a lakótelepekből közösségi tereket akar kialakítani. A közlekedés kapcsán külön említette a zöld zónák létrehozását, mert korlátozná a környezetszennyező járművek behajtását és kialakítana olyan közösségi tereket, "ahol jó érzés találkozni".

A főpolgármester-jelölt közölte, meg kell teremteni a lehetőséget, hogy egyre többen sportoljanak az életminőségük javításáért, de emellett azt is fontosnak tartja, hogy a főváros minél több sportág világversenyeinek adjon otthont. Példaként említette, hogy nemcsak olimpiában gondolkozik, mert egy futball világbajnokságot vagy Európa bajnokságot is szívesen látna a fővárosban.

A visszaélésekről szóló hírek kapcsán azt mondta, teljesen átlátható rendszereket kell létrehozni, ahol a visszaélés megelőzhető és kiszűrhető. Kijelentette, azon lesz, hogy olyan rendszert hozzanak létre, ahol nincsenek kiskapuk és a közösség normatisztelete a mérvadó. A rendezvény végén felvonul a színpadra az elfogadott fővárosi lista első 30 helyezettje.

Az MSZP alapszabálya szerint az párt fővárosi listájáról a budapesti szervezet dönt. Az MSZP fővárosi szervezete egyszer már elhalasztotta azt a budapesti küldöttértekezletet, amely az őszi, önkormányzati választási listáról és a főpolgármester-jelöltről dönt. Eredetileg ugyanis ezt december 11-én tartották volna, de tavaly novemberben - a párt országos választási bizottsága és több helyi szervezet kérésére - idén február 26-ra rakták át az időpontot.

Az MSZP országos elnöksége február 22-i ülésén egyhangúlag támogatta Horváth Csaba főpolgármester-jelöltségét. Lendvai Ildikó az MTI-nek az ülés után azt mondta: az elnökség azt kéri Horváth Csabától és budapesti pártszervezettől, hogy kövessenek el mindent, hogy a szocialista politikus az egész demokratikus oldal jelöltjévé válhasson.

Az MSZP 1990 óta háromszor állított önállóan főpolgármester-jelöltet: Baráth Etele 1994-ben, Katona Béla 1998-ban és Gy. Németh Erzsébet 2002-ben volt jelölt. Közülük Katona Bélát a párt a tavaszi országgyűlési választások után visszaléptette, a másik két politikus pedig alulmaradt Demszky Gábor jelenlegi szabad demokrata főpolgármesterrel szemben.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!