Belföld

2010.02.08. 12:23

Kézbesítik a kopogtató cédulákat

Hétfőn megkezdődött a választási értesítők, valamint az ajánlószelvények kézbesítése. A dokumentumokat péntekig kell kézhez kapniuk a választóknak

Erős D. Zoltán

Az értesítők, valamint az ajánlószelvények kézbesítése egyben a jelöltállítás nyitányát, azaz az ajánlószelvények  gyűjtésének a megkezdését is jelenti. A jelöléshez legalább 750, a választókerületben lakóhellyel rendelkező választópolgár érvényes ajánlása szükséges.

Ajánlást kizárólag a helyi választási iroda által a választópolgároknak megküldött hivatalos ajánlószelvényen lehet gyűjteni, azok másolása még a kitöltést megelőzően is tilos. Nem gyűjthető ajánlószelvény: munkahelyeken,  munkavégzés közben, tömegközlekedési eszközön, állami és helyi önkormányzati szervek hivatali helyiségében.

Az ajánlásért az ajánlónak vagy rá tekintettel másnak előnyt adni vagy ígérni, valamint az ajánlásért előnyt kérni, illetőleg előnyt vagy annak ígéretét elfogadni tilos. Ugyanakkor nincs jogszabályi rendelkezés az ajánlószelvény-gyűjtést végző aktivista díjazásának kérdésében.

Az ajánlószelvényen a választópolgárnak a saját adatai mellett fel kell tüntetnie az ajánlott jelölt nevét, a jelöltet állító párt nevét, illetve független jelölt esetében a független megjelölést. Amennyiben két vagy több párt közös jelöltet kíván állítani, az ajánlószelvényen valamennyi érintett párt nevét fel kell tüntetni. 

Érvénytelen az az ajánlás, amelyet nem a hivatalos ajánlószelvényen adtak le, nem töltötték ki  teljes körűen ajánlószelvényt, illetve azt az ajánlási szabályok megsértésével gyűjtötték. Aki egy személyt  többször, illetve több jelöltet is ajánlott, annak valamennyi ajánlása érvénytelen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!