Belföld

2010.02.17. 17:29

Mesterházy Attila vitára hívta ki a Fidesz szakpolitikusait (Választás 2010, összefoglaló)

Az MSZP szerint Mesterházy Attila már hetekkel ezelőtt egyértelművé tette: magától értetődőnek tartja, hogy a két nagy párt kormányfőjelöltjének a vitájára ebben a kampányban éppúgy sor kerül, mint az elmúlt 12 évben minden alkalommal. Budai Bernadett ezt azt követően fogalmazta meg, hogy a Fidesz szóvá tette: ellentmond egymásnak Mesterházy Attila videóüzenete és annak kísérőszövege.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az MSZP szóvivője az MTI-nek szerdán hangsúlyozta: a hagyományok alapján alapján az Orbán-Mesterházy vitát nem kell kezdeményezni, mert a kormányfőjelöltek vitája olyan szokás, amely mindenkit kötelez.

Véleménye szerint a szerdai videófelhívásuk annyi újdonsággal szolgált, hogy a szocialista miniszterelnök-jelölt a Fidesz szakpolitikusait is vitára hívta pártja szakpolitikusai nevében. Ez a vitasorozat megelőzhetné a kormányfő-jelöltek vitáját - tette hozzá.

A szóvivő úgy fogalmazott: "aki ezt nem érti, az szándékosan értetlenkedik, hogy húzza a válaszadást". Mesterházy Attila szerdán a Facebook közösségi portálon videóüzenetet tett közzé, amelyben nyilvános szakmapolitikai vitát kezdeményezett. Ebben a Fidesz elnökéhez beszél, azt kérve Orbán Viktortól, hogy jelölje ki azokat a szakpolitikusokat, akik ezen időszak alatt hajlandóak vitatkozni a szocialistákkal; a film kísérőszövegében azonban a Facebookon és a YouTube-on is az szerepelt, hogy szakpolitikusok mellett Orbán Viktort is vitára hívja.

A Fidesz erre úgy reagált: mielőtt programvitát kezdeményez, Mesterházy Attilának előbb rendet kellene tennie a baloldalon, a pártjában és a fejében. Először is tisztázzák Bokros Lajossal, hogy kettejük közül ki a baloldal jelöltje.

Majd tisztázza azt, hogy kit is akar kihívni - jelentették ki. A videón ugyanis szakpolitikusi vitát kezdeményez, az MSZP honlapján a videó mellett megjelenő szöveg szerint viszont Orbán Viktorral vitázna - hívták fel a figyelmet.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője azt javasolta, hogy Mesterházy Attila gondolja át még egyszer, hogy mit is akar valójában, és akkor térjenek vissza a dologra.

A Fidesz reagálása után nem sokkal a Facebookon és a YouTube-on is kicserélték a videó kísérőszövegét, amelyben már az szerepel, hogy "Mesterházy Attila nyilvános szakmapolitikai vitára hívja ki a Magyar Szocialista Párt nevében a Fidesz szakpolitikusait február 22-e és március 15-e között".

Mesterházy Attila a vitát kiváltó videóüzenetben azt kérte a Fidesz elnökétől, hogy jelölje ki azokat a szakpolitikusokat, akik a megjelölt időszak alatt hajlandóak vitatkozni a szocialistákkal. "Ezek a témák meghatározóak és kiemelten fontosak Magyarország szempontjából, ezért meg kell, hogy tiszteljük a választókat azzal, hogy ezekről a témákról a nagy nyilvánosság előtt folytatunk párbeszédet, vitát" - mondta.

Véleménye szerint vitázniuk kellene az gazdaságpolitikáról, a fejlesztéspolitikáról, a nyugdíjról, illetve a szociális ügyekről, a kül- és nemzetpolitikáról, az egészségügyről, az oktatásról, illetve a kultúráról, a hétköznapok biztonságáról, valamint az agráriumról és a vidékfejlesztésről.

Mesterházy Attila a YouTube videómegosztó oldalra feltöltött szerdai üzenetében, ahogyan korábban is, egy magyar zászló előtt állva beszélt.

A szocialista kormányfőjelölt nem először üzen így Orbán Viktornak. Február 3-án - a Fidesz elnökének országértékelése előtt - őszinte beszédre kérte az ellenzéki politikust, és javaslatokat tett arra, mi ne maradjon ki a mondandójából. Az országértékelő beszéd elhangzása után pedig a Facebookon azt szorgalmazta, hogy a felhasználók küldjék el neki, mi maradt ki Orbán Viktor beszédéből. Ebben a második videóüzenetben értékelte is a Fidesz elnökének szavait.

Mesterházy Attila február elején már beszélt arról, hogy az MSZP szakmai vitákat kezdeményez a Fidesszel. A kormányfőjelölti vitával kapcsolatos kérdésre akkor úgy reagált: ennek hagyományai vannak Magyarországon, az elmúlt 12 évben teljesen természetes volt, hogy megtartják. Ennek a fontosságát egyedül a Fidesz kérdőjelezi meg - jegyezte meg, hozzátéve: ő úgy készül, hogy lesz ilyen vita, és várja ennek az időpontját.

Fidesz: Mesterházy tisztázza, kit is akar vitára hívni

A Fidesz szerint a szocialista miniszterelnök-jelöltnek tisztáznia kellene, kit is akar vitára hívni, videóüzenetében ugyanis Mesterházy Attila szakpolitikusi vitát kezdeményez, míg az MSZP honlapján a videó mellett megjelent szöveg szerint Orbán Viktorral vitázna.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője MTI-hez eljuttatott közleményében az MSZP kormányfőjelöltjének szerdai, szakpolitikai vitát kezdeményező bejelentését kommentálva úgy fogalmaz: mielőtt programvitát kezdeményez, Mesterházy Attilának előbb rendet kellene tennie a baloldalon, a pártjában és a fejében.

Először is tisztázzák Bokros Lajossal, hogy kettejük közül ki a baloldal jelöltje. Majd tisztázza azt, hogy kit is akar kihívni: a videón ugyanis szakpolitikusi vitát kezdeményez, míg az MSZP honlapján a videó mellett megjelent szöveg szerint Orbán Viktorral vitázna - mutat rá a helyettes szóvivő.

Hozzáteszi: javasolják, hogy Mesterházy Attila gondolja át még egyszer,  hogy mit is akar valójában, "és akkor térjünk vissza a dologra".

Mesterházy Attila szerdán a Facebook közösségi portálon videóüzenetet tett közzé, amelyben nyilvános szakmapolitikai vitát kezdeményezett. Ebben a Fidesz elnökéhez beszél, azt kérve Orbán Viktortól, hogy jelölje ki azokat a szakpolitikusokat, akik ezen időszak alatt hajlandóak vitatkozni a szocialistákkal; a film kísérőszövegében azonban a Facebookon és a YouTube-on is az szerepel, hogy szakpolitikusok mellett Orbán Viktort is vitára hívja. A MSZP budapesti elnöksége szerdán azt javasolta a fővárosi párttanácsnak, hogy Élő Norbert XII. kerületi képviselőt jelölje Hagyó Miklós helyére a Fővárosi Közgyűlésbe és - a jelölőbizottság összesítése alapján - Horváth Csaba legyen a párt főpolgármester-jelöltje.

OLDALTÖRÉS: A fővárosi elnökség Élő Norbertet javasolja Hagyó helyére a párttanácsnak

 

 

 

Burány Sándor az MTI-nek elmondta: a budapesti párttanács szerda késő délután dönt arról, hogy ki kerüljön Hagyó Miklós volt főpolgármester helyére. 

A szocialista politikus február 2-án mondott le a képviselőjelöltségről, a budapesti listán betöltött helyéről és Fővárosi Közgyűlési mandátumáról, miután a párt budapesti elnöksége erre kérte a BKV-botrány miatt. Egyéni választási körzetében Katona Tamás pénzügyi államtitkár indul helyette, az MSZP fővárosi listája pedig automatikusan "egyet ugrik előre", így arról nem kell külön dönteni.

Foglalkozik a párttanács az MSZP az őszi önkormányzati választás fővárosi közgyűlési listájával, mostanra ugyanis lezajlott a jelölési folyamat mindkét fordulója.

 Az MTI úgy tudja, az első körben túlnyomó többséggel Horváth Csabát jelölték listavezetőnek és egyben főpolgármester-jelöltnek, a második körben pedig már nem is érkezett másra szavazat.

A szabályok szerint "kétkörös" jelölési folyamat van: az első körben minden kerület és minden tagozat jelöl. Ezt a listát összesíti a jelölő bizottság, majd ezt figyelembe véve alakítják ki végleges álláspontjukat a kerületek és összeáll a "második kör". Ezután ismét a jelölő bizottság elé kerülnek a nevek. Hivatalos szabály nincs rá, de valódi jelöltté igazából az válhat, akit a jelölő szervezetek legalább egyharmada támogat. A végső döntést a budapesti küldöttértekezlet hozza meg február 26-án.

Az MTI információi szerint a jelölő bizottság az őszi önkormányzati választásokon első tíz helyre - ebben a sorrendben - javasolja Horváth Csabát, Steiner Pált, Tüttő Katát, Gajda Pétert, Szabados Ákost, Molnár Gyulát, Andó Sándort, Havas Szófiát, Bánsághi Tamást és Trippon Norbertet.

Az MSZP fővárosi szervezete egyszer már elhalasztotta a budapesti küldöttértekezletet. Eredetileg ugyanis ezt december 11-én tartották volna. 

Az elmúlt hetekben az MSZP országos választási biztosságában felmerült, hogy a budapestieknek a parlamenti választások utánra kellene halasztaniuk a küldöttértekezletet és a párt főpolgármester-jelöltjének megnevezését, mert Budapesten egy szélesebb összefogásnak, egy úgynevezett "olajfa-koalíciónak" lehetne esélye.

A budapesti kerületi szervezetek túlnyomó többsége azonban nem támogatta volna a halasztást, ahogyan azt sem, hogy ne szocialista főpolgármester-jelöltje legyen az MSZP-nek, így végül ez a kezdeményezés lekerült a napirendről.

Az viszont elképzelhető, hogy a februári küldöttértekezleten határoznak arról, hogy a választások után ismét hívják össze a testületet és értékeljék a helyzetet.

Az MSZP 1990 óta háromszor állított önállóan főpolgármester-jelöltet: Baráth Etele 1994-ben, Katona Béla 1998-ban és Gy. Németh Erzsébet 2002-ben volt jelölt. Közülük Katona Bélát a párt a tavaszi országgyűlési választások után visszaléptette, a másik két politikus pedig alulmaradt Demszky Gábor jelenlegi szabad demokrata főpolgármesterrel szemben.

Semjén Zsolt: az unió döntésétől függetlenül megvédjük a magyar földet

OLDALTÖRÉS: Semjén Zsolt: az unió döntésétől függetlenül megvédjük a magyar földet

 

 

 

Bárhogyan is dönt az Európai Unió a magyarországi földvásárlási moratórium meghosszabbítása ügyében, a Fidesz-KDNP kormány mindenképpen megakadályozza, hogy a külföldiek földet vásárolhassanak Magyarországon - jelentette ki Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke szerdán Zalaegerszegen tartott sajtótájékoztatóján.

A pártelnök úgy fogalmazott, hogy helyes volt a szocialisták kezdeményezése ebben a témában, de már korábban meg kellett volna tenniük. Támogatja a jobboldal, hogy az Európai Unió hosszabbítsa meg a földvásárlási moratóriumot, de bármi lesz is a döntés, az új kormány megakadályozza, hogy "külföldiek felvásárolják a magyar földet".

A politikus Franciaországot és Dániát említette, ahol szintén megvédik a földterületeket, Dániában például lehetősége van a külföldieknek is a földvásárlásra, de csak akkor, ha "Dániában, dán nyelven, dán mezőgazdasági diplomát szereztek". Semjén Zsolt szerint hasonló leleményességgel és technikai lehetőségekkel Magyarországon is meg lehet védeni a földet.

Hozzátette, "a szocialista földlobbi" akadályozta eddig, hogy ebben a kérdésben lépjenek. "Gráf József és Magda Sándor (...) nagybirtokosok lobbija, akik országrésznyi birtokokat gründoltak össze", mert ők abban érdekeltek, hogy külföldiek is vásárolhassanak, hiszen akkor sokszoros haszonhoz juthatnak.

Semjén Zsolt kitért a napokban zajlott vitára, amelyben a szocialista párt sérelmezte, hogy Kiss-Rigó László Szeged-csanádi megyéspüspök a hódmezővásárhelyi polgármester rendezvényén politikai véleményt fejtett ki. Ennek kapcsán azt mondta, hogy "a Rákosi-korszakot idéző támadást láthattunk" a katolikus egyház ellen, mert ma már egy püspöknek is joga van megfogalmazni a véleményét, nem úgy, mint az ötvenes években.

Megítélése szerint Kiss-Rigó Lászlónak igaza volt kijelentéseiben, mert "a magát szociálisnak mondó MSZP elárulta a szociális értékeket", az egyházi iskolába járó diákoktól megvonta a támogatások egy jelentős részét.

Az MTI azon kérdésére, hogy a Lenti körzetben korábban a Fidesz-KDNP pártszövetségnek sikereket hozó kereszténydemokrata Nógrádi László függetlenkénti indulásával nem osztja-e meg a jobboldali szavazókat, Semjén Zsolt úgy válaszolt: szerencsétlen szituáció, de a közös jelöltet kell támogatni a kormányváltás érdekében. "Személy szerint is nagy fájdalom, mert Nógrádi László a barátom", de a közös kormányzás érdekében félre kell tenni a vélt vagy valós személyes sérelmeket - tette hozzá.

Nógrádi László a Népszabadságnak a múlt héten kifejtette: listás helyet ígért számára a KDNP vezetése. Semjén Zsolt ennek kapcsán azt mondta, ez valóban így volt, mert miután a Lenti körzetben ellehetetlenült a jelöltállítás, az országos listán kínált számára helyet vagy "akár más komoly megbízatás" formájában számítottak volna Nógrádi Lászlóra.

Mesterházy Attila lakhatási támogatás bevezetését javasolta

A krízisalap kibővítésével lakhatási támogatás bevezetését javasolta a miniszterelnöknek Mesterházy Attila. A miniszterelnök-jelöltje szerdai veszprémi sajtótájékoztatón bejelentette: azt kezdeményezte a nap folyamán Bajnai Gordonnál, hogy a krízisalapot ne csak folytassák, hanem bővítsék is, a lakhatási támogatással. Hangsúlyozta: azt kérte, azon családoknak dolgozzon ki a kormány - a civil szervezetekkel együtt - támogatást, amelyeket a kilakoltatási moratórium már nem tudott megvédeni és az utcára kerültek.

E családok lakhatását a krízisalap több hónapon át segíthetné - tette hozzá Mesterházy Attila, megjegyezve: a miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a kormány napokon belül megvizsgálja ezt a lehetőséget.

Mesterházy Attila hangsúlyozta: a krízisalap azoknak a családoknak nyújt gyors támogatást - különösebb adminisztráció nélkül -, amelyek "a lehető legrosszabb helyzetbe kerültek és szükségük van azonnali átmeneti segítségre". Ez 30-40 ezer forintos egyszeri támogatást jelent, a segélyezett családok száma elérte a 100 ezret
- tette hozzá. 

Kitért arra, hogy az elmúlt 10-12 hónap azt bizonyította, "a válságkezelő program eredménye érezteti a hatását", a nemzetközi bizalom helyreállt Magyarország iránt, s Európában és a világban mindenki jó példának tartja arra, ahogy a válságot kezelni kell. Mesterházy Attila szerint ezzel "történelmi esély teremtődik meg az ország számára", hogy a válság utáni világban sikeresebb és stabilabb fejlődési pályán indulhasson el. Ehhez azonban az idei évre készített költségvetést tartani kell, tehát a hiánycél nem haladhatja meg a GDP 3,8 százalékát - fűzte hozzá. 

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje az MTI-nek azt mondta: a kormány egy-két napon belül kidolgozza a lakhatási támogatás megoldási modelljét. Szerinte öt-hat hónapon át kellene adni a támogatást, havonta 40-50 ezer forintot.

Torgyán József: az államfő éljen alkotmányos kötelezettségével

Torgyán József felszólította Sólyom László köztársasági elnököt, hogy éljen alkotmányos kötelezettségével, "lépjen közbe a kopogtatócédulák gyűjtésével kapcsolatos áldatlan állapot megszüntetéséért", s ha kell, írjon ki új választásokat.

A Torgyán Kisgazda Koalíció (TKK) elnöke szerdán pártja hajdú-bihari jelöltjeit bemutató debreceni sajtótájékoztatóján kijelentette: "ez a választás már csak illegitim eredményt hozhat". Torgyán József az ajánlószelvények gyűjtését "a választás tisztasága elleni bűntettnek" nevezte.

Annak a meghirdetése, hogy egy párt nemcsak annyi ajánlószelvényt gyűjt, amennyi a jelöléshez szükséges, hanem szinte mindet össze akarja gyűjteni, már magában a választás tisztasága ellen hat - tette hozzá a TKK elnöke.

Torgyán József szerint miután kibontják a postaládákat, s elviszik az ajánlószelvényeket, zsarolással fáért, élelmiszerért, pénzért veszik a szelvényeket, kirekesztve a választás lehetőségéből azokat, akik se pénzzel, se hatalommal nem rendelkeznek Ezért "minden bekövetkező választási eredmény illegitim lesz" - állította.

A politikus kijelentette: a Torgyán Választási Koalíció nem tömegpárt, hanem választási és programpárt. Programjuk 90 százalékát - mint fogalmazott - "felhígítva megtalálhatják a Fidesz és a Jobbik programjában".

"Tőlem vették át" - mondta a pártelnök, aki a programból az agrárium- és vidékfejlesztést, a közbiztonságot, és az iparfejlesztést emelte ki.

Szerinte az agrárium területén egymillió segélyezettből termelőt lehet csinálni, de "nem tíz év alatt, hanem egy tollvonással", a családi gazdaságok visszaadásával. 

A Torgyán Kisgazda Koalíciónak Hajdú-Bihar megye mind a kilenc egyéni országgyűlési képviselői választókerületében indul jelöltje, akik megkezdték az ajánlószelvények gyűjtését - hangzott el.

Debrecen 1-es számú választókerületében Krupinszky László vállalkozó, a 2-esben Sipos Lászlóné háztartásbeli, a 3-asban Csajkos Péter nyugdíjas, Hajdú-Bihar 4-es választókerületében (Hajdúhadház) Gálfi István vállalkozó, az 5-ösben (Berettyóújfalu) Szemán László vállalkozó, a 6-osban (Püspökladány) Szemán Sándor nyugdíjas vállalkozó, a 7-esben (Hajdúszoboszló) Nagy Lajos vállalkozó, a 8-asban (Balmazújváros) Gálfi Norbert egyetemi hallgató, a 9-esben (Hajdúböszörmény) Sipos László vállalkozó küzd a jelöltségért.

Eddig 850 ezer ajánlószelvényt gyűjtött a Fidesz-KDNP

Eddig mintegy 850 ezer ajánlószelvényt gyűjtött össze a Fidesz-KDNP országosan - jelentette be Nyitrai Zsolt szerdán Budapesten.

A Fidesz operatív igazgatója sajtótájékoztatóján azt mondta, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy "soha nem volt ilyen nagy igény a változásra".

Kérdésre hozzátette, ajánlószelvényeket eddig még nem adtak le jelöltjeik a helyi választási irodákban, ami tudatos is a részükről, de - mint mondta - a leadás folyamatos lesz.

A Fidesz-KDNP célkitűzése kétmillió darab ajánlószelvény összegyűjtése. Ezzel kapcsolatban Nyitrai Zsolt megjegyezte, nem szeretnének számháborúba, versenybe bocsátkozni, a céljuk az, hogy minél több emberrel találkozzanak az ajánlószelvény-gyűjtés március 19-ig tartó időszakában.

Nyitrai Zsolt tájékoztatása szerint nagyon sokan személyesen viszik be az ajánlószelvényüket a Fidesz választókerületi irodáiba, és érezhetően sokan vannak azok is, akik az interneten keresztül jelezték, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjeit támogatnák ajánlószelvényükkel.

A politikus szólt arról is, hogy az ország szinte mindegyik választókerületében voltak olyan tapasztalataik, hogy "álfideszesek" - a választókat megtévesztve, a Fidesz nevével visszaélve - ajánlószelvény-gyűjtéssel próbálkoznak.

Az MTI azon kérdésére, hogy eddig hány feljelentés született "álfideszes" ajánlószelvény-gyűjtők ügyében, Nyitrai Zsolt úgy válaszolt: az adott helyeken a jelöltek, illetve a választókerületi munkatársak megtették az ezzel kapcsolatos intézkedéseket; pontos számot nem tudott mondani.

MSZP: illetéktelenek gyűjtenek az MSZP nevében ajánlószelvényeket Fejér megyében

Illetéktelenek, nem a párthoz tartozó személyek kezdték el gyűjteni az ajánlószelvényeket az MSZP nevében Fejér megye több választókerületében - közölte az MTI-vel szerdán a párt megyei szövetségének elnöke.

Horváth András tájékoztatása szerint a megye 2-es, 5-ös és 7-es számú választókerületében derült ki, hogy a szocialista párt nevében illetéktelenek kértek el ajánlószelvényeket. 

Az MSZP megyei szövetsége felhívja a választók figyelmét arra, hogy azok, akik a szocialista jelöltet kívánják támogatni a tavaszi országgyűlési  választáson, csak a párt által kiadott, sorszámozott igazolvánnyal rendelkezőknek adják át az ajánlószelvényüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!