Belföld

2010.03.31. 22:09

A választók Orbántól várják a megoldást

A Századvég Alapítvány 2010. márciusi felmérése szerint Orbán Viktort ítélik meg a legkedvezőbben a választók, míg a miniszterelnök-jelöltek között Bokros Lajos elutasítottsága a legmagasabb. A miniszterelnöki alkalmasság szempontjából relevánsnak gondolt politikusi jellemvonások mindegyikében szintén Orbán fölénye érvényesül vetélytársaival szemben.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Orbán megítélése a legkedvezőbb

Ha a miniszterelnök-jelöltek megítélését vizsgáljuk, akkor azt mondhatjuk, hogy továbbra is majd minden második megkérdezett (47%) vélekedik kedvezően a Fidesz elnökéről, Orbán Viktorról. Őt Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje követi (26%), akiről majd kétszer annyian vélekednek pozitívan, mint a szocialisták miniszterelnök-jelöltjéről Mesterházy Attiláról (15%). 

Az elutasítottság dimenziójában Bokrost ítélik meg leginkább kedvezőtlenül a választópolgárok (54%), őt Mesterházy Attila követi, akit a megkérdezettek szintén majdnem fele elutasít (48%), a sort Orbán Viktor zárja (34%). Az elmúlt két hónap során az Orbánt negatívan megítélők számaránya nem változott, miközben Mesterházy négy százalékpontot rontott februárhoz képest.

Amennyiben a választópolgároknak lenne lehetősége közvetlenül miniszterelnököt választani, akkor a megkérdezettek 43 százaléka választaná Orbán Viktort, míg Mesterházy Attilának és Bokros Lajosnak a szavazók 14-14 százaléka szavazna bizalmat. Vona Gábort, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét a megkérdezettek mindössze 4 százaléka támogatná a kormányfői pozíció megszerzésében.

Az emberek Orbántól várják a megoldást

A miniszterelnöki alkalmasság szempontjából relevánsnak gondolt politikusi jellemvonások elemzése tekintetében még inkább megmutatkozik Orbán fölénye. A választópolgárok közel fele (48%) Orbánt, míg 12 százaléka Bokrost, 8 százaléka Mesterházyt, míg Vonát 4 százaléka tartja erős vezetőnek.

A megkérdezettek 40 százalékának véleménye szerint a Fidesz vezetője képes megvédeni a nyugdíjakat, képes munkahelyeket teremteni és törődik az emberekkel. Ezekben a tulajdonságokban a többi miniszterelnök-jelölt megítélése messze elmarad Orbánétól. Mesterházyról csupán 15 százalék gondolja, hogy megvédi nyugdíjakat, tíz százalék, hogy képes munkahelyeket teremteni, valamint ugyancsak tíz százalék, hogy törődik az emberekkel.

A kutatás módszertana:
A Századvég a Kóddal közösen kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2010. március 16-22 között, melynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI módszerrel. Az elemzésben közölt adatok nagy valószínűséggel legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!