Belföld

2010.03.06. 18:02

BKV-ügy: Nokia-dobozban vitte a vezérigazgató a milliós tagdíjat Hagyónak?

Nagyságrendileg mintegy hetvenmillió forint jutott Hagyó Miklóshoz Balogh Zsolton keresztül - erről a BKV Zrt. volt megbízott vezérigazgatója beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában, amelyben arról is szólt, hogy azóta tudja, hogy 15 millió forint fér el egy Nokia-dobozban, mert egyszer abban adta át az összeget.

MTI

Arra a kérdésre, hogy honnan szerzett ennyi pénzt, azt mondta: a BKV-nál adták össze a Hagyóhoz közel álló vezetők, akik a BKV körüli cégektől szerezték a pénzt. Balogh Zsolt azzal indokolta, hogy a nyilvánosság elé tárja "mindazt, ami a cégnél folyt", hogy könnyítsen a lelkiismeretén, és hogy így hatástalanítsa az őt ért - állítása szerint - halálos fenyegetéseket. 

A BKV volt megbízott vezérigazgatója felidézte: 2007 áprilisában került a közlekedési vállalathoz. Arra a kérdésre, hogy mikor találkozott először a politikával, azt mondta: 2007. szeptember végén, október elején, amikor Hagyó Miklós berendelte az irodájába, és azt mondta, hogy legyen kemény, "mert itt végre kell hajtani a dolgokat, és aki nem teszi, annak nincs kegyelem, annak el kell vágni a torkát". 
 
Arra a kérdésre, hogy mikor jött az első telefon, Balogh Zsolt azt válaszolta, 2007 novemberében. Az hangzott el, hogy a "győztes cég majd jelentősen árat fog emelni, és a vállalt határidőt is kitolja". A vonal túlsó végén Hatvani Szabó János volt, aki bemutatta őt Hagyó Miklósnak, és akiről a volt főpolgármester-helyettestől tudta, hogy keresni fogja.

Mint az interjúban elmondta, eleinte nemet mondott a kérésre, ekkor Hagyóhoz kellett mennie. Úgy fogalmazott: "Hagyónak van egy bosszantó eljárása. Szokása, hogy nyakon ragadja az embereket, mintha barátkozna, de ezt elviselni igazi fizikai tehertétel". Hozzátette: neki is elkapta a nyakát Hagyó, így sétált vele az irodája előtti folyosón, s közben a főpolgármester-helyettes elmondta, hogy "a szerződésmódosítást márpedig meg kell csinálni, és a többletpénz teljes összegét ki kell fizetni még karácsony előtt, azaz napokon belül". Balogh Zsolt azt mondta, a módosított szerződést továbbengedte, a teljesítést elismerte, mert úgy gondolta, nem tehet mást, és féltette az állását. 

Az interjúban Balogh Zsolt arról is beszélt, hogy ő írta alá Szalainé Szilágyi Eleonóra visszafoglalkoztató szerződését. Felidézte: Szalainé odament hozzá, hogy elmenjen-e, mert lejárt a szerződése, ő meg kérte, hogy maradjon, segítsen, szükség van a tudására a sztrájk miatt, de állítása szerint nem tudta, hogy akkor már Szalainé "csillagászati összegű" végkielégítést kapott.     

Szólt arról is, hogy megbízott vezérigazgatóként sűrűbben találkozott a politikával, Hagyó Miklóssal minden apró szervezeti és személyi döntésről egyeztetnie kellett. 

Felidézte, Hagyó meghívta őt Gödöllőre. Úgy fogalmazott: "egy lakásban közölte velem, hogy ezentúl konkrét utasításokat fog adni, és azt mondta, éves tagdíjat kell fizetnem neki", tizenötmillió forintot készpénzben. Arra a kérdésre, hogy miért nem fordult a rendőrséghez, Balogh Zsolt azt mondta: ekkor már félt, és tudta, hogy az első eset miatt zsarolható. 

A volt BKV-s vezető elmondta: ő soha egy forintot sem kapott a pénzből, a cégtől is végkielégítés nélkül távozott.

OLDALTÖRÉS: A BKV-s szakszervezetek cáfolják, hogy pénzvisszaosztásról egyeztettek volna


A BKV-s szakszervezetek cáfolják, hogy pénzvisszaosztásról egyeztettek volna


A BKV-s szakszervezetek cáfolják, hogy pénzvisszaosztásról egyeztettek volna


A BKV-s szakszervezetek cáfolják, hogy pénzvisszaosztásról egyeztettek volna

Több szakszervezeti vezető is cáfolta az MTI-nek nyilatkozva, hogy részt vettek volna azon a 2008-as sztrájk utáni beszélgetésen, amelyről Balogh Zsolt, korábbi megbízott vezérigazgató beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

A napilap azt írta: Balogh Zsolt mindenhol Hagyó Miklós embereibe ütközött a cégnél, a 2008-as sztrájk után felhívták irodájába és "pár szakszervezeti vezető, egy-két igazgató" jelenlétében azt mondták neki: "szokás szerint vissza kell juttatni valamennyi pénzt a szakszervezeteknek, és küldeni kell egy csomaggal Hagyónak is." Az MTI BKV-s forrásból úgy értesült, hogy a közlekedési vállalat buszos (gumikerekes) szakszervezetei vettek részt ezen a megbeszélésen.

Az MTI által megkérdezett buszos szakszervezetek azonban cáfolták, hogy ott lettek volna a beszélgetésen. Földényi György, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének elnöke az MTI-nek szombaton azt mondta: a 2008-as sztrájk lezárását követően semmilyen "kiscsoportos" beszélgetésről nem tud, ha volt is ilyen, ő ezen nem vett részt és tudomása szerint egyetlen szakszervezeti vezető sem volt ilyen beszélgetésen.
 
Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének alelnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: nem tud ilyen megbeszélésről, és arról sem tud, hogy a sztrájkolóknak vissza kellett volna juttatniuk pénzt. Arra a kérdésre, hogy kapcsolatban álltak-e Hagyó Miklóssal, Nemes Gábor úgy válaszolt: munkakapcsolatban voltak, a BKV helyzetével kapcsolatban levél útján kommunikáltak. Mint mondta: Hagyó a szakszervezetekkel nem nagyon szerette tartani a kapcsolatot.
 
Gulyás Attila, a metrósokat összefogó Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke az MTI megkeresésére elmondta: nem hallott arról, hogy a 2008-as sztrájk után Balogh Zsolttól ilyet kértek volna, és ő nem volt ott ezen a beszélgetésen. Hozzátette: ugyanakkor kíváncsi lenne arra, hogy kik voltak ott ezen a találkozón, és reméli, Balogh Zsolt ezt el fogja mondani a rendőrségen.

Burány Sándor: súlyos állítások Hagyóval szemben

 Az MSZP fővárosi elnöke nagyon súlyos állításnak nevezte azt, amit Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott vezérigazgatója Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettesről a Magyar Nemzet című napilapnak mondott. Burány Sándor szombaton az MTI-nek úgy fogalmazott: "ezek nagyon súlyos állítások, amik a cikkben szerepelnek, ezért én várom az ügyben az érintett nyilatkozatát". Hozzátette: tudomása szerint Hagyó Miklós még a nap folyamán nyilatkozik.

Hagyó: tiszta a lelkiismeretem

Hagyó Miklós szerint minden, a Magyar Nemzet szombati számában megjelent, a BKV volt megbízott vezérigazgatója, Balogh Zsolt által rá vonatkozó "rágalmazó kijelentés" valótlan; a szocialista politikus azt mondta, minden, a tevékenységét vizsgáló fórum elé tiszta lelkiismerettel áll.

A volt főpolgármester-helyettes az MTI-nek szombaton azt mondta, hogy e miatt Balogh Zsolttal, és mindenkivel szemben, akik "a hamis állításokat megismétlik", jogai megóvásáért megteszi a szükséges törvényes lépéseket. A szocialista politikus hozzátette: tiszta lelkiismerettel áll bármely, a tevékenységét vizsgáló fórum elé; "munkáját mindig a képviselői esküjéhez híven végezte".
 
Hagyó Miklós szerint a napilapban megjelent cikk személyét érintően annyi valós tényt tartalmaz, miszerint "szereti a párizsit, és tényleg nem pontos". Utóbbi miatt elnézést kér azoktól, akiket az elmúlt 42 évben megvárakoztatott - mondta.


A BRFK nem kommentálja Balogh Zsolt nyilatkozatát

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nem kommentálja a Magyar Nemzet szombati számában megjelent, Balogh Zsolttal, a BKV volt megbízott vezérigazgatójával készült interjúban elhangzottakat. A rendőrség honlapjára szombaton felkerült közlemény szerint a BRFK eddig is és ezután is a hatályos büntető eljárásjog szabályai szerint folytatja a nyomozást a Budapesti Közlekedési Vállalattal (BKV) összefüggésben.

A rendőrség több volt BKV-s vezetőt is meggyanúsított - többek között hűtlen kezelés gyanújával - az elmúlt hónapokban, többségüket a bíróság előzetes letartóztatásba is helyezte. Hagyó Miklós volt szóvivőjét, Horváth Évát gyanúsítottként hallgatták ki, a rendőrség bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítja. Az MTI úgy tudja, hogy a volt főpolgármester-helyettes egyik közeli munkatársát, Lelovics Ottót is gyanúsítottként hallgatták ki felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntett megalapozott gyanúja miatt, amivel a gyanú szerint 20 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!