Belföld

2010.03.24. 18:10

Elutasították az MDF fővárosi listájának nyilvántartásba vételét

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) szerda esti ülésén elutasította az MDF fővárosi területi listájának nyilvántartásba vételét; a testület 3:2 arányban döntött a kérdésben.

MTI

A Fővárosi Választási Bizottság azért utasította vissza az MDF fővárosi listájának nyilvántartásba vételét, mert a jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek száma sem a lista bejelentésekor, sem az FVB döntésekor nem állt a szükséges számban rendelkezésre - derül ki az FVB szerda este hozott határozatából.

Az FVB határozatának indoklásában emlékeztetett rá: a Magyar Demokrata Fórum mint jelölő szervezet az általa állított fővárosi területi listát március 22-én 35 jelölttel bejelentette.
   
Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint a területi választókerületben - területi listán - pártok jelölhetnek, és az a párt állíthat területi listát, amely a területi választókerületben (a törvény mellékletében meghatározott számban) az egyéni választókerületek egynegyedében, de legalább két egyéni választókerületben jelöltet állított. A törvény melléklete szerint a fővárosban 8 egyéni választókerületben kell egyéni jelöltet állítani a területi lista állításához.
   
Az MDF listájának bejelentésekor igazolásokat (határozatokat) csatolt azon fővárosi országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságoktól (a 2., 7., 10., 14., 15., 24., 25., 29. számútól, összesen nyolcat), ahol egyéni jelöltjét nyilvántartásba vették.
   
Az FVB keddi ülésén a rendelkezésre álló iratokból megállapította, hogy a fővárosi 15. számú országgyűlési egyéni választókerületben jelöltként nyilvántartásba vett Csapody Miklós írásbeli nyilatkozatában a jelöléséről március 24-én lemondott. Ebből következően az FVB rendelkezésére csak hét olyan igazolás áll, amelyet a területi listaállítás kapcsán figyelembe vehet - írta indoklásában az FVB.
   
Az FVB felhívta a figyelmet arra, hogy Slosár Gábor (18. oevk) és Király Zoltán (4. oevk) nyilvántartásba vételére március 22-én 16 órát követően (az FVB március 22-i, 19 órai kezdetű ülésén), tehát a listaállítási határidő (azaz március 19-e 16 óra) lejárta után került sor.
   
A határidő lejártakor tehát ezen személyek még nem voltak jelöltek, ezért őket a törvényi feltételek teljesítésének vizsgálata során a szükséges 8 egyéni országgyűlési jelölthöz az FVB nem tudta hozzászámítani - olvasható a határozatban.
   
Az FVB rámutatott arra is, hogy az MDF-lista bejelentésének időpontjában két egyéni jelölt (Pusztai  Erzsébet, 2. oevk és Csapody Miklós, 15. oevk) nyilvántartásba vétele még nem volt jogerős, és jelenleg sem jogerős még három MDF-es jelölt (Pusztai  Erzsébet, Király Zoltán és Slosár Gábor) nyilvántartásba vétele.
   
Tehát a jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek száma sem a lista bejelentésekor, sem a Fővárosi Választási Bizottság döntésekor nem állt a szükséges számban rendelkezésre - foglalta össze az FVB.
   
Az FVB szerint tehát az MDF által állított fővárosi területi lista nem felel meg a törvényben támasztott követelményeknek, és ezért a bizottság visszautasította a lista nyilvántartásba vételét.

Az MDF szerint jogsértő

A Magyar Demokrata Fórum az MSZP, a Jobbik és a Fidesz által közösen elkövetett, nyílt törvénysértésnek tartja a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) szerdai, az MDF fővárosi listájának nyilvántartásba vételét elutasító döntését, amely ellen fellebbez.

Az MDF tiltakozik a nyílt jogsértés ellen, amelyet az FVB-ben az MSZP, a Jobbik és a Fidesz közösen követett el szerdai döntésével a demokrácia ellen - olvasható Dávid Ibolya MDF-elnök MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.
   
(Az FVB szerda esti ülésén 3:2 arányban utasította el az MDF fővárosi területi listájának nyilvántartásba vételét.)
   
"A döntés ellen fellebbezéssel élünk, minden ajánlószelvényünkért megküzdünk" - szögezte le Dávid Ibolya, hozzátéve: "elég volt abból, hogy ez a három párt különféle törvénytelen módszerekkel igyekszik elhallgattatni Bokros Lajost és az MDF-et, elég volt abból, hogy hetek óta minden erejükkel meg akarják akadályozni rajthoz állásunkat".
   
Az  MDF elnöke - utalva a párt csütörtökre meghirdetett nemzetközi sajtótájékoztatójára - tudatta: "elég volt a pártdelegáltak ügyeskedéséből", az MDF a legnagyobb nyilvánossághoz fordul a jogsértések miatt.
  
Ha az MDF nem tud fővárosi listát állítani, akkor választási elemzők szerint sokkal kevesebb esélye lesz arra, hogy az 5 százalékos bejutási küszöböt elérve mandátumot szerezzen az áprilisi országgyűlési képviselő-választáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!