Belföld

2010.03.18. 17:25

Gyorsaságimotoros-vb: Törölték a sávolyi futamot

A Nemzetközi Motorkerékpáros Szövetség (FIM) törölte a gyorsaságimotoros-világbajnokság idei versenynaptárából a szeptember 19-re kiírt sávolyi Magyar Nagydíjat, s a helyére egy újabb spanyolországi futamot iktatott be.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A FIM honlapjának csütörtöki közleménye szerint a magyarországi verseny azért marad el, mert a Balatonringet nem tudják időre felépíteni.

Sávoly helyett Aragonban lesz majd a szeptemberi futam - ez már a negyedik spanyolországi helyszín 2010-ben, miután Jerez, Barcelona és Valencia is rendez versenyt.

A Somogy megyei Sávoly mellé tervezett Balatonring helyzete múlt pénteken vált szinte teljesen kilátástalanná, miután a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és az annak tulajdonosi jogait gyakorló Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium  (NFGM) úgy döntött, hogy nem köt szerződést a beruházóval.

Az MFB azzal indokolta a döntést, hogy a beruházótól nem kaptak megnyugtató javaslatokat a kockázatok kezelésére. Az állami tulajdonban lévő fejlesztési bank egy tavaly októberi kormányhatározat szerint 15,3 milliárd forint összegű hitelt nyújtott volna 80 százalékos állami kezesség mellett a Balatonring megépítéséhez. A Magyar Turizmus Zrt. 10 év alatt 20 milliárd forintot fizetett volna a verseny rendezési jogáért. 

Egy spanyol konzorcium 2008 nyarán jelentette be, hogy csaknem 90 millió euróért - felerészt hitelből, felerészt önerőből - felépít egy 4232 méter hosszú versenypályát Sávolyon, s 2009 őszén meg is rendeznék ott az első gyorsaságimotoros-világbajnoki futamot.

A ring építése azonban csúszott, mert nem tudtak megállapodni az MFB-vel a szükséges hitelről, ezért a pálya premierjét 2009 őszéről 2010 szeptemberére halasztották. A beruházó tavaly júliusban saját tőkéjéből elkezdte építeni a ringet abban bízva, hogy az MFB időközben jóváhagyja számára a munkálatok befejezéséhez nélkülözhetetlen összeget.

A gyorsaságimotoros-vb módosított versenynaptára:

április 11. - Katari Nagydíj, Losail - éjszakai futam
április 25. - Japán Nagydíj, Motegi
Május 2. - Spanyol Nagydíj, Jerez
Május 23. - Francia Nagydíj, Le Mans
Június 6. - Olasz Nagydíj, Mugello
Június 20. - Brit Nagydíj, Silverstone
Június 26. - Holland Nagydíj, Assen - szombati futam
Július 4. - Katalán Nagydíj, Barcelona
Július 18. - Német Nagydíj, Sachsenring
Július 25. - Amerikai Nagydíj, Laguna Seca - csak MotoGP
Augusztus 15. - Cseh Nagydíj, Brno
Augusztus 29. - Indianapolis
Szeptember 5. - San Marinó-i Nagydíj, Misano
Szeptember 19. - Aragon (Spanyolország)
Október 10. - Malajziai Nagydíj, Sepang
Október 17. - Ausztrál Nagydíj, Phillip Island
Október 31. - Portugál Nagydíj, Estoril
November 7. - Valencia


2008. július 23. - Bajnai Gordon, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter bejelenti, hogy Magyarország 2009 szeptemberétől minimum öt éven keresztül házigazdája lesz a gyorsaságimotoros-világbajnokság egyik futamának a Balatonringen. A Sávoly község melletti pálya felépítését több mint nyolcvanmillió eurós beruházás keretében a Sedesa Csoport vállalja.
 
2008. november 6. - Ünnepélyes alapkőletételre kerül sor Sávolynál. Az eseményen Vicente Cotino, a Sedesa Csoport elnöke elmondja, hogy terveik szerint jövő júliusban-augusztusban már 80-90 százalékban kész lesz a Balatonring.

2009. január 27. - A pénzügyi válság nem befolyásolja a sávolyi beruházást, és a határidőt tartva folynak a gyorsaságimotoros-világbajnokság idei 14. futamának otthont adó Balatonring építésének az előkészületei - derül ki többek között a beruházó projektfelelőse és a kormányzati projektkoordinátor MTI-nek adott nyilatkozataiból.
    
 2009. február 10. - Sajtóértesülések szerint elmaradhat a szeptember 20-i gyorsaságimotoros-világbajnoki Magyar Nagydíj az új Balatonringen. 

2009. március 10. - A spanyol beruházó nem nyújtotta be eddig a hitelkérelmét a felerészt hitelből megvalósítani tervezett sávolyi motorospálya megépítéséhez, így nincs realitása annak, hogy a beruházás a tervezett szeptemberi határidőre elkészüljön - jelenti be Suchman Tamás, a kiemelt fejlesztésekért, ezen belül a sávolyi MotoGP hatósági előkészítéséért felelős kormánybiztos.
 
2009. március 11. - Eldől, hogy 2009. szeptember 20-án nem lesz gyorsaságimotoros Magyar Nagydíj a Sávoly mellé tervezett Balatonringen, a verseny szervezője ugyanis időpont-módosítást kért a jogtulajdonos Dorna cégtől és a Nemzetközi Motorsport Szövetségtől (FIM), új dátumként 2010 tavaszát jelölve meg. 
    
2009. április 17. - Megkezdődnek a pálya építésének előkészítő földmunkái.

2009. június 5. - Kiszolgáló létesítményeivel együtt megkapja a szükséges építési engedélyt a gyorsaságimotoros-világbajnokságnak 2010-től otthont adó sávolyi pálya az illetékes marcali építési hatóságtól.

2009. július 24. - Több mint kéttucatnyi munkagép vonul fel a Balatonring megépítéséhez szükséges földmunkák megkezdéséhez.

2009. december 29. - Jóváhagyja a Balatonring beruházójának hitelkérelmét a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), így elhárult az akadály a sávolyi gyorsasági motoros versenypálya építése elől.

2010. március 12. - Nagy valószínűséggel idén sem rendeznek gyorsaságimotoros világbajnoki futamot a Somogy megyei Sávoly mellé tervezett Balatonringen, miután a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és annak tulajdonosi jogait gyakorló Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium  (NFGM) úgy dönt, hogy nem köt szerződést a beruházóval
    
2010. március 18. - A Nemzetközi Motorkerékpáros Szövetség (FIM) törli a gyorsaságimotoros-világbajnokság idei versenynaptárából a szeptember 19-re kiírt sávolyi Magyar Nagydíjat, s a helyére egy újabb spanyolországi futamot iktatott be. A FIM honlapjának csütörtöki közleménye szerint a magyarországi verseny azért marad el, mert a Balatonringet nem tudják időre felépíteni. Sávoly helyett Aragonban lesz majd a szeptemberi futam.

OLDALTÖRÉS: A sávolyi kronológia


A sávolyi kronológia


A sávolyi kronológia


A sávolyi kronológia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!