Belföld

2010.03.27. 07:57

Gyötrelmes körülmények között tartották a kutyákat

A rendőrség egy dabasi tanyán elkobzott 30-40 étlen-szomjan, rendkívül rossz körülmények között tartott kutyát, az ebek elhelyezéséről, állatorvosi ellátásáról az ügy lezárásáig a NOÉ Állatotthon Alapítvány gondoskodik.

MTI

Az állatvédő szervezetet a Dabasi Hatósági Főállatorvos, Kiss Miklós értesítette arról, hogy Dabason, egy elhagyott tanyán működtetett illegális telepen több mint 30 kutyát tartanak. A telep nem rendelkezik semmilyen engedéllyel. Az állatok étel nélkül, minimális és szennyezett ivóvízzel ellátva a saját vizeletükben és ürülékükben, emberi felügyelet nélkül, néhányuk a pincébe zárva élnek. Mint látható volt, többük azonnali orvosi ellátásra szorult - áll a közleményben.
   
A tanya tulajdonosa - aki már korábban is több alkalommal megsértette az állattartásra vonatkozó előírásokat -, ismeretlen helyen tartózkodik, ellene állatkínzás miatt indul eljárás, valamint azonnali hatállyal eltiltották Dabas Város területén mindennemű állattartástól.
   
Az alapítvány munkatársai az összes kutyát nyilvántartásba vették és elszállították. Az elsődleges vizsgálatok alapján a kutyák nagy része nem szokott emberhez, agresszív, vagy nagyon félénk. Több kutya nagyon sovány, harapott, tépett sebekkel van tele, köztük többnek láthatóan fertőző betegsége van. Több szukakutya neveli néhány hetes kölykét, valamint sok szuka láthatóan vemhes. A NOÉ Állatotthon Alapítvány állatorvosai azonnal megkezdték a kutyák ellátását.
   
A nyilvántartásba vétel során kiderült, hogy néhány eb egyedi azonosító-chippel rendelkezik, regisztrációjuk ellenőrzését megkezdték az alapítvány munkatársai - fűzik hozzá.
   
A NOÉ emlékeztet rá: a tanya tulajdonosa ellen 2007. novembere óta folyik eljárás. Akkor, Újlengyelben is elkobozták tőle hasonló körülmények között tartott állatait. Hangsúlyozzák azonban, hogy a hatósági eljárás ebben az ügyben a mai napig nem zárult le, az ügyészség a vádemelést 2009. júniusában 1 évre elhalasztotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!