Belföld

2010.03.19. 15:18

Kikre szavazhatunk Vas megyében? (frissítve - országos adatok)

Pénteken délután négy órakor lezárult az április 11-i országgyűlési képviselő választásokra vonatkozó jelöltajánlási időszak. A Vas megyei 2-es és 3-as választókerületben várhatóan öt jelöltből választhatunk, az 5-ösben viszont csak hárman indulnak.

Erős D. Zoltán

Az előzetes adatok szerint az idei országgyűlési választásokon várhatóan valamivel kevesebben versengenek a 176 egyéni képviselő helyért mint négy évvel ezelőtt.

A Jobbik, Fidesz-KDNP és az MSZP valamennyi vasi választókerületbenállított jelöltet. Területi listát azok a jelölő szervezetek állíthatnak, amelyek a megyében minimum két egyéni választókerületben jelöltet állítottak. Közös egyéni jelöltek alapján közös listát lehet állítani. A listát, illetve az azon szereplő jelölteket legkésőbb március 22-én 16 óráig lehet bejelenteni. 
 
Négy évvel ezelőtt országosan 998 jelöltet vettek nyilvántartásba, amelyből mindössze 10 volt a független induló, a többiek valamilyen jelölő szervezetet képviseltek. Ami biztos: az idén több a független, s várhatóan valamivel  kevesebb lesz a jelöltek összes létszáma.

Vas megye öt egyéni választókerületében 2006-ban összesen huszonöten indultak. Közülük mindössze egy volt független. 

A 16 órai adatok szerint 21 vasi egyéni jelöltre voksolhatnak a választók. Három párt: a Jobbik, az MSZP és a közös listát állító Fidesz-KDNP minden választókerületben állított jelöltet. 

A Civil Mozgalom, a Lehet Más a Politika és az MDF is két-két egyéni választókerületben állított jelöltet. Az OVB azonban még nem mindenkit vett nyilvántartásba.

1-es választókerület

Balassa Péter (Jobbik)
Dr. Ipkovich György (MSZP)
Dr. Puskás Tivadar (Fidesz, KDNP)
Dr. Szabó Gábor (MDF).

2-es választókerület

Dr. Hende Csaba (Fidesz, KDNP)
Kohut Győző Viktor (Civil Mozgalom)
Mészáros Tibor (MDF)
Dr. Nemény András (MSZP)
Dr. Árvai Roland (Jobbik).

3-as választókerület

Básthy Tamás (Fidesz, KDNP)
Giczy József (Jobbik)
Plechl Tibor István (LMP)
Rába László (MSZP)
Szabó Erika (Civil Mozgalom).

4-es választókerület

Gergácz Ildikó (LMP)
György Tamás (Jobbik)
Kovács Ferenc (Fidesz, KDNP)
Szabó Lajos (MSZP).

5-ös választókerület

Bana Tibor (Jobbik)
Oroszvári Péter (MSZP)
V. Németh Zsolt (Fidesz, KDNP).

Négy évvel ezelőtt Fidesz-KDNP, valamint  az MDF minden választókerületben állított  jelöltet. Az MSZP és SZDSZ két  választókerületben indított közös, illetve három-háromban önálló jelöltet. MIÉP-Jobbik jelölt két választókerületben volt. Két jelöltje volt a Kereszténydemokratapártnak is. Egy-egy a Független Kisgazdapártnak és az Élőláncnak. Egy jelölt volt független.   

Országos adatok - kevesebben indulnak, mint négy éve

Péntek délután négy órakor lejárt az ajánlószelvény-gyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra. Az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint délutánig 834 jelölt adott le ajánlószelvényeket, közülük eddig 741-et vettek nyilvántartásba. Négy éve 998 egyéni jelölt indult a megmérettetésen.

Az adatok folyamatosan frissülnek, így a jelöltek száma óráról-órára változik. A jogorvoslati eljárások végső esetben akár április 3-áig is elhúzódhatnak, így a hivatalos, végső számokra még várni kell. Az egyéni választókerületi bizottságok péntek délután üléseznek, és folyamatosan veszik nyilvántartásba a jelölteket.
   
Az eddigi adatok szerint három párt, a Jobbik, a Fidesz és az MSZP indított mind a 176 egyéni választókerületben jelöltet, így ezek a jelölőszervezetek biztosan állíthatnak országos listát. Van erre esélye az MDF-nek és az LMP-nek is.
   
Pénteken 16 óra 45 percig az LMP-nek 69, az MDF-nek 61, a Civil Mozgalomnak 16 nyilvántartásba vett egyéni jelöltje volt. Az MDF és az SZDSZ pedig 9 közös jelöltet állított. Az MSZDP 9, a Torgyán-Kisgazda párt 6 jelöltet tudott állítani. További nyolc szervezet állított még jelöltet, illetve jelölteket. Tizenhat független jelöltet is nyilvántartásba vettek.
   
Az országgyűlési választáson csak azok indulhatnak jelöltként, akiknek sikerült összegyűjteniük 750 érvényes ajánlást, leadták a választási bizottságoknál és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.
   
A péntek délután négy órai határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el.
   
Ezzel lezárult a választási eljárás egyik legvitatottabb része, a "nulladik fordulónak" is nevezett ajánlásgyűjtés.
   
Azokat a jelölteket, akik közvetlenül a péntek délutáni határidő előtt adták le ajánlószelvényeiket, a választási bizottságok három napon belül, azaz legkésőbb hétfőn veszik nyilvántartásba.
   
A választási bizottságok döntéseit a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg az Országos Választási Iroda honlapján, a www.valasztas.hu-n. Mindezek alapján tehát bár a határidő 16 órakor lejárt, a www.valasztas.hu oldalon még egy ideig folyamatosan frissülnek a jelöltek számára vonatkozó adatok.
   
2006-ban 998 egyéni jelölt indult a parlamenti választáson, ebből 10 volt független, a többi egy vagy több párt - összesen 27 jelölőszervezet - támogatásával indult a megmérettetésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!