Belföld

2010.03.01. 22:11

Választási kampány: most durvul el igazán? (Hírösszefoglaló)

A korábbiaktól sok tekintetben eltérő, a következő hetekben pedig egyre intenzívebbé váló országgyűlési választási kampányra számítanak a Nézőpont Intézet és a Political Capital munkatársai.

MTI

Élesedő kampányra számítanak a politológusok

A politikai szakértők az Európai Kampánystratégiák 2009 című kötet hétfői, budapesti bemutatója után értékelték az eddigi választási kampányt. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója szerint a kampány furcsaságát elsősorban az adja, hogy az elmúlt választások nyitottságával ellentétben most már előre eldőlni látszik a következő miniszterelnök személye.

Az áprilisi választások ugyanakkor ennek ellenére is tartogatnak még kérdőjeleket, köztük például azt, hogy ki szerzi meg a második legerősebb parlamenti frakciót, sikerül-e a Fidesznek kétharmados többséget szereznie, illetve hogyan alakul az országgyűlési mandátumok eloszlása - fűzte hozzá.

Gyulai Attila, a Political Capital ügyvezető igazgatója a kampány intenzitásának emelkedésére számít a következő hetekben, a két választási forduló között pedig rég nem látott hevességűvé is válhat a szavazatokért folyó verseny. Kiemelte: a kampány erősen mozgósító jellege is valószínűsíthető, mivel a pártok egyre inkább igyekeznek majd nemcsak a médián keresztül, hanem közvetlenül is - interneten és mobiltelefonon - elérni a választókat.

Az elemzők egyetértettek abban, hogy a választások elsősorban az MDF, illetve a voksolás után "kemény belharcok" elé néző szocialisták számára tartogatja a legnagyobb veszélyeket, míg a legnagyobb meglepetést a Lehet Más a Politika (LMP) okozhatja.

OLDALTÖRÉS: Orbán: Magyarországnak a jövő felé kell fordulnia


Orbán: Magyarországnak a jövő felé kell fordulnia


Orbán: Magyarországnak a jövő felé kell fordulnia


Orbán: Magyarországnak a jövő felé kell fordulnia

Orbán Viktor szerint Magyarországnak le kell számolnia a spekulációra épülő politikával és gazdasággal: a jövő felé kell fordulnia, ahol a kormányzás nemzeti ügyeket, régiós érdekeket, európai célokat szolgál, és "nem süllyed a magánérdekek mocsarába".

A Fidesz elnöke hétfő este a Hanns Seidel Alapítvány budapesti képviseletének 20 éves fennállása alkalmából rendezett fővárosi ünnepségen hangsúlyozta, Közép-Európa nem lehet erős és sikeres egy erős Magyarország nélkül, ehhez azonban Magyarországnak változtatnia kell: olyan kormányzásra van szükség, amely visszaszerzi az ország nemzetközi tekintélyét, amely szenvedéllyel képviseli a magyar érdekeket a világban. Magyarországnak erős és a jövő felé forduló kormányzásra van szüksége ahhoz - folytatta -, hogy betölthesse szerepét a közép-európai régió megteremtésében.

Kiemelte ugyanakkor, hogy nehéz választási küzdelemre készül. Mint fogalmazott, "először ejtsük el a medvét, és utána kezdjünk tárgyalni a szűccsel". Egy másik történetre utalva a pártelnök azt mondta: az előre beharangozott Fidesz-sikerrel kapcsolatban időnként azt érzi, úgy járhatnak, mint a holló, akinek a csőréből mégiscsak kiügyeskedte valahogy a sajtot a róka.
 
"Sok minden voltam már, voltam már diadalmas miniszterelnök, és voltam bukott miniszterelnök is, ahogy a magyarok mondják, éppen csak akasztott ember nem voltam még" - jegyezte meg kormányfő-jelöltségével kapcsolatban, derültséget keltve ezzel a közönség soraiban.

Beszédében az európai egységről szólva Orbán Viktor hangsúlyozta a régiók szerepének fontosságát is. Európa annál erősebb lesz, minél erősebb térségek jönnek létre határain belül - mondta, példaként említve Skandináviát, a franciák által szorgalmazott mediterrán politikát.
 
A Fidesz elnöke kiemelten szólt a közép-európai térségről, amelynek szerinte számos különleges jellemzője és erőforrása közül ma talán az tűnik a legfontosabbnak, hogy határos kelettel.

Álláspontja szerint a régiónak olyan gazdasági együttműködésre van szüksége, amely a szociális piacgazdaság megújítását tűzi ki célul maga elé, középpontjában pedig munkahelyteremtés áll. Közép-Európában is a pénzkapitalizmus helyett szociális piacgazdaságra van szükség - szögezte le.

Németország szerepével összefüggésben úgy fogalmazott: Budapestről nézve Németország szerepe egyszerre speciális és előnyös, hiszen "Európa központi magja", amely mind az északi, mind a déli, mind pedig a keleti régióval is természetes módon tud kapcsolatot tartani.
 
Orbán Viktor - hasonlóan a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara korábbi rendezvényén elmondottakhoz - hosszan bírálta a piaci spekulációt: szerinte ugyanis ez azt a hamis illúziót táplálja, azt üzeni, hogy munka nélkül is fent lehet tartani egy nemzetgazdaságot; csak a magánérdekekre törekszik, és csak a rövid távú haszonban gondolkozik. "Létrejött a valóságot felülíró pénzkapitalizmus, amelyben a más pénzének kockáztatása jelenti a normát", csak a jelen létezik számára, a jövő egyáltalán nem - tette hozzá, kijelentve: az egész gondolatrendszer hamis.

Rámutatott arra is, hogy a spekuláció - a termelés lefokozásával - súlyos recessziót idézett elő a világgazdaságban. Ezért a Fidesz elnöke szerint a jövő egyik axiómájának úgy kell hangoznia: a termelést, vagyis a munkát nem válthatja ki a spekuláció.

Orbán Viktor úgy látja, az élet kikényszeríti, hogy egy új korszakot nyissunk, amelyben a politika az emberekről szól majd. Ma Európa legfőbb közös érdeke és célja az, hogy minél többen legyünk, és minél többen dolgozzunk. A bevándorlás pedig a kontinens számára nem megoldás, nem ettől kell remélni a megoldást, hanem újfajta család- és szociális politikától, valamint egy megújuló piacgazdaságtól - mondta.
 
A rendezvényen - amelyen mások mellett részt vett Mádl Ferenc volt államfő is - a Fidesz elnöke előtt Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnök is méltatta az alapítvány munkáját. Beszédében kiemelte Orbán Viktort, aki - mint fogalmazott - nagy népszerűségnek örvend egész Európában. Orbán Viktor hangjának jelentősége van Európában - mondta.

OLDALTÖRÉS: Mesterházy: az MSZP válthatja be a rendszerváltás álmait


Mesterházy: az MSZP válthatja be a rendszerváltás álmait


Mesterházy: az MSZP válthatja be a rendszerváltás álmait


Mesterházy: az MSZP válthatja be a rendszerváltás álmait

Az MSZP a nemzeti modernizáció jövőképét kínálja a választóknak, azt az utat, amelynek segítségével a rendszerváltás összes álma beteljesülhet - mondta Mesterházy Attila, a szocialista párt miniszterelnök-jelöltje hétfőn, Budapesten egy V. kerületi lakossági fórumon.

Mesterházy Attila beszédében hangsúlyozta: az áprilisi választásoknak történelmi jelentősége van, hiszen a magyar választópolgároknak nem csak jelöltek, hanem világképek és értékrendek között is választania kell. Az MSZP meglepetést fog okozni a választásokon, mert Magyarországnak látnia kell, hogy a baloldal erős, és a nemzet javát akarja, amihez programja is van - szögezte le. 

A szocialisták kormányfő-jelöltje szerint a pártok közül egyedül a szocialisták szakítottak a korábbi osztogató hagyománnyal, és konkrét, megvalósítható, finanszírozható programot alkottak. A Fidesz ezzel szemben nem mondja meg hogyan, miből lesz jobb az embereknek, Orbán Viktor - a királyságokban megszokott módon - kizárólag személyéhez, és nem programjához kér támogatást - mondta a politikus.

Mesterházy Attila a nemzeti modernizáció kulcsterületei között említette a foglalkoztatás bővítését, a szociális rendszer modernizációját, az egészségügyet, a vidékfejlesztést és az agráriumot, valamint az állami működés területét.

A szocialisták miniszterelnök-jelöltje úgy vélte, hogy az ország fenntartható gazdasági fejlődési pályára állhat a jelenlegi költségvetési politika folytatásával. A következő 3-4 évben mintegy 2000 milliárd forint többlet termelődhet a magyar gazdaságban, ami lehetőséget ad a nemzeti modernizáció szociálisan igazságos módon való végrehajtásához. Kiemelte: Magyarországon egy hatékony, szervező, fejlesztő államra van szükség, amely "nem fél beavatkozni ott és akkor, amikor erre szükség van".

Mesterházy Attila a szocialisták kiemelten fontos feladatának nevezte a demokrácia megvédését, illetve egy új, a korábbinál toleránsabb politikai kultúra megteremtését.

Az MSZP fővárosi, mintegy két és fél órán át tartó kampányrendezvényén mintegy 100 pártszimpatizáns vett részt, akik kérdéseik mellett több észrevételt is tettek a szocialista párt kampányával kapcsolatban. Egyebek mellett gyengének nevezték a párt jelenlétét a médiában, több fiatal  a  fiatal szimpatizánsra lenne szükség, valamint a multinacionális cégek szerintük túlzott állami támogatását is fölvetették.

Az MSZP csak demokratikus pártokkal fog össze

Egy demokratikus pártnak összefogni csak demokratikus párttal lehet, visszalépni egy demokratának csak olyan javára lehet, aki demokrata - jelentette ki Mesterházy Attila komáromi lakossági fórumán egy Jobbik-aktivista kérdésére, miszerint visszaléptetné-e jelöltjét az MSZP a Fidesz javára a választások második fordulójában.

"A Magyar Szocialista Párt az egyetlen olyan demokratikus párt, amely meg tudja védeni a baloldali, akár liberális értékeket, a jogállamot, a demokráciát, az emberi méltóságot és a magánélet szentségét. A Magyar Szocialista Párt egyedül készül a választásokra. A mi forgatókönyvünk az, hogy meglepetést fogunk okozni" - jelentette ki Mesterházy Attila a jórészt idősekből álló, közel 200 fős közönség előtt.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje rámutatott, hogy soha nem hallotta még a kérdést fordítva feltenni. Orbán Viktor szerint a magyar baloldal genetikailag úgy van kódolva, hogy amikor teheti, ráront a nemzetére, ezért várna a Fidesz elnökétől néhány egyenes mondatot az ügyben, hogy ezt a kérdést fel lehessen tenni - fogalmazott Mesterházy Attila.

 

OLDALTÖRÉS: Szili: aki árulóról beszél, mondja meg kire gondol


Szili: aki árulóról beszél, mondja meg kire gondol


Szili: aki árulóról beszél, mondja meg kire gondol


Szili: aki árulóról beszél, mondja meg kire gondol

Szili Katalin szerint ha valaki árulóról beszél, annak legyen bátorsága kimondani, kire gondol. A szocialista politikus erről a TV2 Tények című műsorának beszélt azzal kapcsolatban, hogy Gyurcsány Ferenc volt kormányfő nemrég egy fórumon az őszödi beszéd kiszivárogtatása kapcsán azt mondta: valakik elárulták őt.

A televízió esti hírműsorában bemutatott felvétel szerint Szili Katalin úgy fogalmazott: "ha valaki azt mondja, hogy áruló követte el, akkor legyen bátorságunk azt is kimondani, hogy ki volt az, mikor és miért tette". A szocialista politikus a közelmúltban kezdeményezte, hogy hozzák nyilvánosságra az elhíresült őszödi beszédről szóló nemzetbiztonsági jelentést. A 2006 májusában, zárt körben elhangzott beszédet szeptemberben szivárogtatták ki ismeretlenek; Budapesten ezt követően kezdődtek a kormány, illetve Gyurcsány Ferenc távozását követelő tüntetések.
  
A Nemzetbiztonsági Hivatal tavaly december végén zárta le a vizsgálatot, ám a jelentést nem hozták nyilvánosságra. A TV2 szerint a vizsgálat azt állapította meg, hogy a felvétel "bentről jutott ki". Gyurcsány Ferenc a múlt héten a belvárosi szabadegyetem előadásán azt mondta az őszödi beszédről: egy baj volt vele, hogy nem volt elég bátor. A beszéd kiszivárogtatásáról pedig azt mondta: valakik elárulták. Hozzátette: ha tudná kik, elmondaná.

Szili Katalin feltehetőleg erre utalva kérte a TV2-nek adott interjúban a volt kormányfőtől, nevezze meg, kikre gondol. Mint fogalmazott: "a gyanúsítgatás ott lebeg, ami egyáltalán nem használ nekünk, ennél (...) még egy tiszta helyzet is sokkal hasznosabb lenne".

A televíziónak nyilatkozott Simicskó István, az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának KDNP-s elnöke is, aki látta az NBH-jelentést. Simicskó arra a kérdésre, leszűkíthető-e a jelentésből néhány emberre azoknak a köre, akik szóba jöhetnek kiszivárogtatóként, azt mondta: szerinte igen.

Az MTI információi szerint a volt házelnök két hónapja írt levelet Lendvai Ildikó pártelnöknek. A levél már téma volt az elnökség egyik ülésén, de hivatalosan nem döntöttek róla.

Szili Katalin azt is kezdeményezte, hogy a frakcióvezető fontolja meg, hogy jogi lépéseket tegyenek a felderítés érdekében, és a párt vezető testületei tárgyalják meg a kialakult helyzetet, valamint hozzanak állásfoglalást az őszödi beszéddel és annak kiszivárogtatásával kapcsolatban. A volt házelnök a levélben azt is megfogalmazta, hogy az őszödi beszéd és annak kiszivárogtatása "a szocialista párt történelmi és katasztrofális mértékű elhiteltelenedéséhez" vezetett, és emlékeztetett arra, a frakció zárt ülésén elhangzottak titokgazdája a képviselőcsoport vezetője, aki eddig nem tett jogi lépéseket ez ügyben.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek vasárnap az üggyel kapcsolatban azt mondta: tavaly decemberben Szili Katalin valóban levélben fordult ebben az ügyben az elnökséghez. Nyakó István leszögezte: "amit nyilvánosságra lehetett hozni, az ebben az ügyben nyilvánosságra került; ma ez a kérdés okafogyott". Mint kiemelte: az MSZP egyetlen politikusa sem érintett az őszödi beszéd kiszivárogtatásának ügyében.

 

OLDALTÖRÉS: Székesfehérvár MSZP-s képviselőjelöltjét rágalmazó szórólap


Székesfehérvár MSZP-s képviselőjelöltjét rágalmazó szórólap


Székesfehérvár MSZP-s képviselőjelöltjét rágalmazó szórólap


Székesfehérvár MSZP-s képviselőjelöltjét rágalmazó szórólap

Székesfehérvár MSZP-s országgyűlési képviselőjelöltje hétfőn bemutatott egy ellene irányuló állításokat tartalmazó szórólapot, amelyen az is olvasható: "Gyurcsány Ferenc és Knizse Gyula együtt tették tönkre az országot".

A képviselőjelölt a sajtótájékoztatón azt mondta: az 1-es, Fejér megyei választókerületben terjesztett szórólapot a Fidesz jelentette meg, s abban egyebek között az egészségügy tönkretételével, értelmetlen megszorításokban való közreműködéssel vádolják őt.  "Szeretném kijelenteni, hogy az elmúlt ciklusban nem voltam tagja a magyar Országgyűlésnek, így a szórólapon nekem tulajdonított cselekményeket nyilvánvalóan nem követhettem el" - jelentette ki Knizse Gyula. 
 
Hozzátette: meggyőződése, hogy "Magyarországot a Fidesz által képviselt +mindent tagadás+ politikája és a Cser-Palkovics András által megszemélyesített politikai stílus teszi tönkre". Kérte, hogy politikai ellenfelei ezt a fajta politikai stílust tartsák távol Székesfehérvártól, s "ne gerjesszék" tovább azt a társadalmi feszültséget, amelyet a gazdasági válság okoz az emberek mindennapi életében.

A sajtótájékoztatón elhangzottakra Orosz István, a Fidesz városi alelnöke közleményben reagált. Ebben azt írta: "aki az MSZP képviselőjelöltjeként indul a választásokon, annak (...) vállalnia kell a felelősséget az elmúlt nyolc esztendő kormányzati kudarcaiért, ahogy azért is, hogy az MSZP 2010-ben 700 millió forintot vett el a székesfehérvári iskoláktól, óvodáktól, szociális intézményektől".

 

OLDALTÖRÉS: Varga Mihály: korrupció árasztotta el az országot


Varga Mihály: korrupció árasztotta el az országot


Varga Mihály: korrupció árasztotta el az országot


Varga Mihály: korrupció árasztotta el az országot

Olyan korrupció árasztotta el az országot, amelyre az elmúlt száz évben nem volt példa - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke hétfőn Ajkán egy lakossági fórumon.Az nem megy, hogy ma már egy állami cég igazgatósági ülését a börtönben is meg tudnák határozatképesen tartani - tette hozzá, megjegyezve: "mert lassan már mindenkit elvezetnek". 
 
Az sem megy, hogy "szinte az egész fővárost tokkal-vonóval ellopják", a BKV-tól a gyógyfürdő vállalaton át a főkeféig mindenhol a korrupciót, a szabálytalanságot lehet tapasztalni - mondta az ellenzéki politikus. Rámutatott: régen azt gondoltuk, hogy a honvédségnél katonás fegyelem van, de már a Honvédelmi Minisztériumnál is tábornokokat tartóztattak le visszaélések miatt.
 
Sürgősen szükség lesz arra, hogy ezeket a csapokat a következő kormány elzárja, a korrupciót megszüntesse "és vasszigorral járjon el azokkal szemben, akik a közpénzeket megdézsmálják" - jelentette ki Varga Mihály. Szerinte el kell járni azokkal szemben is, akik olyan szerződéseket kötnek az állam nevében, amelyek biztosan előnytelenek az államnak, de előnyösek azoknak, akik kötötték.

Teljesen mindegy, hogy szocialistát, fideszest, vagy bármelyik párt tagját érinti, nem lesz rend az országban, ha a következő kormány nem kezdi el következetesen ezeknek az ügyeknek a kivizsgálását, felszámolását és az igazságszolgáltatásnak nem adja át az érintetteket - fogalmazott a Fidesz politikusa. Szerinte szemléletváltásra van szükség, sőt "nagyon sok mindent újra kell kezdeni ebben az országban". 

Az ország leépülése részben a munkához való viszonyban, a munkahelyek számának és a foglalkoztatottságnak a csökkenésében mutatkozik meg - mondta Varga Mihály. Rámutatott: a Fidesz-kormány időszakában a munkanélküliség 5,6 százalékos volt, most pedig 10,8 százalék. Az ellenzéki politikus szerint ma 200 ezerrel kevesebben is dolgoznak, mint 2002-ben, a munkanélküliek száma pedig az akkorinak majdnem a duplája. Szerinte a 654 ezer regisztrált munkanélkülin túl van még mintegy 200 ezer inaktív, a rendszerben már nem szereplő állástalan is.

Varga Mihály szerint a szintén 10 milliós Csehországban egymillióval többen dolgoznak évek óta, mint nálunk. Mint mondta: olyan időszaknak kell következnie, amikor a munkahelyteremtés lesz az egyik legfontosabb cél. 

Az ellenzéki politikus felvetette: látszik-e az országon, hogy évente 800 milliárd forint érkezik ide Brüsszelből? Nem látszik, mert ennek a pénznek egy része "eltűnik a bürokrácia, a korrupció útvesztőiben", egy részét pedig nem jól használják fel - mondta Varga Mihály. Hozzátette: "biztos vagyok benne, ha munkahelyek teremtésére koncentrálnák ezeket a pénzeket, a magyar lakosság is többet érezne ebből".

 

OLDALTÖRÉS: Varga Zoltán: nem csak a támogatás, a kiadások összege is csökkent az önkormányzatoknál


Varga Zoltán: nem csak a támogatás, a kiadások összege is csökkent az önkormányzatoknál


Varga Zoltán: nem csak a támogatás, a kiadások összege is csökkent az önkormányzatoknál


Varga Zoltán: nem csak a támogatás, a kiadások összege is csökkent az önkormányzatoknál

Az önkormányzatoknak nem csak a normatív támogatásaik, hanem a járulékcsökkentések eredményeként a kiadásaik is csökkentek - jelentette ki az önkormányzati miniszter hétfőn Székesfehérváron. Varga Zoltán az MSZP két helyi országgyűlési képviselőjelöltjével - Márton Rolanddal és Knizse Gyulával - közös sajtótájékoztatóján elmondta: a kisebb normatív támogatások révén Székesfehérvár támogatása 743 millió forinttal kevesebb az idén, de a járulékcsökkentések és az egészségügyi hozzájárulás megszűnésével 500 millió forinttal lett kevesebb a kiadása.

Ez mintegy 240 millió forint nettó csökkentésnek felel meg, ami "kigazdálkodható" a város csaknem 40 milliárd forintos költségvetéséből. A gazdasági válság idején nemcsak az államnak, a családoknak, a vállalkozásoknak, hanem az önkormányzatoknak is takarékoskodniuk kell - vélte a tárcavezető. 
 
A politikus számokkal cáfolta az ellenzéknek azt az állítását, hogy az elmúlt nyolc évben nem fejlődött, romokban hever az ország.

Mint mondta, az első Nemzeti Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, csak a székesfehérvári térségbe mintegy 40 milliárd forint európai uniós támogatás érkezett, Fejér megye egésze pedig 50 milliárd forint már megítélt fejlesztési támogatást tudhat magáénak. Ezen belül Székesfehérvár a 2007-2010-es időszakban, az Új Magyarország Fejlesztési Terv révén 24 milliárd forinttal lett gazdagabb. Emlékeztetett rá, hogy Fejér megye székhelye országosan is élenjár a panelépületek felújításában, s látványos a térségben végbe ment fejlődés. 
 
Márton Roland emlékeztetett rá, hogy egyebek között európai uniós támogatással, 8,5 milliárd forintos beruházással fejeződik be Székesfehérvár, valamint három környező település csatornázása. 

A személyi jövedelemadó csökkenése 3,2 milliárd forint megtakarítást jelent a székesfehérváriaknak, a távhő áfájának 5 százalékra mérsékelésével pedig 600 millió forint "marad a fehérváriak zsebében" - mondta az országgyűlési képviselőjelölt.

OLDALTÖRÉS: Az MSZP tisztázná, kötött-e titkos paktumot a Fidesz az IMF-fel

 

 

 

Az MSZP tisztázná, kötött-e titkos paktumot a Fidesz az IMF-fel

Az MSZP azt kéri a miniszterelnöktől, tisztázza, hogy a Fidesz kötött-e titkos paktumot a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) az államháztartási hiány növeléséről - derült ki Nyakó István hétfői sajtótájékoztatóján.

Az MSZP szóvivője kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: szeretnék megtudni, mi történt azon az egyeztetésen, amelyen Varga Mihály, a Fidesz alelnöke és az IMF képviselői vettek részt. Kíváncsiak vagyunk, mi lett a megbeszélés eredménye - tette hozzá.

Véleménye szerint Varga Mihály például ezt is elmondhatná egy szakpolitikai vitában. Emlékeztetett arra, hogy az MSZP már többször kezdeményezte, hogy a szocialista és a fideszes szakpolitikusok a legfontosabb témákban folytassanak nyilvános vitát. Szerinte ezt az is indokolja, hogy a Fidesz vezető politikusai időnként mást mondanak egy-egy témában. Példaként említette, hogy míg Cser-Palkovics András helyettes szóvivő tíz, Kósa Lajos Fidesz-alelnök négy év alatt teremtene egymillió új munkahelyet.

Nyakó István bejelentette, hogy hétfőtől hallható az országos rádiócsatornákon az hirdetés, amelyben Mesterházy Attila az MSZP korrupcióellenes programjáról, a kampányfinanszírozás rendbetételéről beszél.

Hangsúlyozta: nem véletlen, hogy éppen ezzel az üzenettel indul az új kampányszakasz, mert az MSZP és a miniszterelnök-jelölt számára ez a téma az egyik legfontosabb Magyarország szempontjából, a Fidesz pedig mindent elkövet, hogy az egyéni korrupciós ügyeket egy közösség kollektív ügyévé változtassa. "Az MSZP azt vallja, hogy a korrupció nem szégyenbélyeg, amit kény és kedv szerint ragasztathatunk egymásra, hanem egy társadalmi probléma, ami legalább húsz éve mérgezi az életünket, ezért végleg ki kell irtani. Itt és most, együtt" - jelentette ki.
 
Kiemelte: az MSZP nem csak a szavak szintjén küzd a korrupció ellen, hiszen benyújtotta az Országgyűléshez elismert, nemzetközi civil szervezetek erre vonatkozó törvényjavaslatát. Ebben szerepelt például a kampányszámla bevezetése, illetve az, hogy a jelölti kampányára ne egy, hanem ötmillió forintot lehessen költeni. Szomorú tapasztaltnak tartja, hogy a Fidesz nem partner a kérdés rendezésében és támogatásuk hiányában elbukott a kétharmados törvényjavaslat.

Nyakó István szavai szerint Orbán Viktor pártja álszent a korrupcióellenes küzdelemben, mert ez a tevékenységük annyiban merül ki, hogy minden ellenfelükre rásütik a korrupt jelzőt, de változtatásban nem érdekeltek. "Elég volt a kettős beszédből" - idézett Mesterházy Attila rádiós hirdetéséből a szóvivő.

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy nincs dolguk Szili Katalin arra vonatkozó kezdeményezésével, miszerint a frakció vezetése kérje az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról szóló NBH-vizsgálat eredményének nyilvánosságra hozatalát. Ezt azzal indokolta, hogy a volt házelnök levelének decemberi keltezése után nem sokkal, január elején a kormányszóvivő ismertette a vizsgálat azon részét, amely nyilvánosságra hozható volt.

OLDALTÖRÉS: Egész évre kilakoltatási tilalmat szeretne az LMP

Egész évre kilakoltatási tilalmat szeretne az LMP

Egész évre kilakoltatási tilalmat szeretne az LMP

Egész évre kilakoltatási tilalmat szeretne az LMP

A Lehet Más a Politika (LMP) kezdeményezi, hogy egész éves tilalmat vezessenek be az elhelyezés nélküli kilakoltatásokra - jelentette be hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a párt szociálpolitikai szakszóvivője.

Misetics Bálint szerint ez nem jelenti azt, hogy a tartozásaikat nem fizetők a saját lakásaikban maradhatnának. Javaslatuk szerint jogszabályban kellene meghatározni "olyan lakhatási minimumot, amely alá senkit nem engedünk zuhanni". Hosszú távon mindenki, első körben a legveszélyeztetettebbek számára kívánják garantálni a lakhatáshoz való "kikényszeríthető" jogot. A rászorulókat nem lehetne tömegszálláson elhelyezni - tette hozzá.

Misetics Bálint azt mondta, hogy a kilakoltatások jelenlegi gyakorlata sérti az alkotmányban és több nemzetközi emberi jogi dokumentumban elismert szociális jogokat.

Kitért arra is, hogy az LMP nemcsak jogellenesnek, hanem ésszerűtlennek is tarja a kilakoltatások jelenlegi gyakorlatát, mert véleményük szerint az államnak sokkal többe kerül eltartani az utcára kerülőket, mintha gondoskodtak volna a lakhatásukról. Hozzátette, hogy a kilakoltatás a családok szétesésével járhat.

Az LMP választmányi tagja problémának nevezte azt is, hogy nincsenek pontos adatok arról, hány családot lakoltattak ki. A lakások elvesztése az esetek többségében megelőzhető lenne - mutatott rá -, ha az érintett családok megfelelő jogi, társadalompolitikai és szociális segítséget kaptak volna.
 
A szóvivő szerint jelenleg a két legfontosabb feladat kiterjedt, szociális lakásszektor kialakítása és a lakásfenntartási támogatások többszörösére emelése. Közölte, hogy az államnak a valóban rászorulók megsegítésére kellene többet fordítania és kevesebbet azokéra, akik ilyen segítség nélkül is meg tudnák oldani a lakhatásukat.

Kukorelly Endre, a párt képviselőjelöltje emlékeztetett arra: évekkel ezelőtt nyílt levélben tett javaslatot az akkori kormányfőnek, hogy létre kell hozni olyan társadalmi alapítványt, amely megoldaná ezt a problémát. Véleménye szerint ugyanis az államra, a "fennálló struktúrára nem lehet ezt rábízni, mert egyszerűen nem hajlandóak ezzel foglalkozni".
 
A képviselőjelölt szerint a felállítandó alapítvány szociális lakásokat vásárolna, amelyeket a rászorulók rendelkezésére bocsát.

 

OLDALTÖRÉS: Fővárosi Bíróság: Debreczeni nem sértett jogszabályt

 

 

 

Fővárosi Bíróság: Debreczeni nem sértett jogszabályt

 Helybenhagyta a Fővárosi Bíróság (FB) a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatát, amely szerint nem volt jogsértő, hogy Debreczeni József, az MDF Budapest V. kerületi jelöltje internetes oldalán felhívást tett közzé, hogy hol lehet rá leadni az ajánlószelvényeket.

Debreczeni Józsefet a főváros 7. számú országos egyéni választókerületi választási bizottsága (oevb) marasztalta el, mert a testület szerint a jelölt megsértette a választási eljárásnak az ajánlószelvények gyűjtésére vonatkozó előírását, amikor honlapján felhívást tett közzé, mely boltokban, kávézókban lehet leadni a személyére szóló ajánlásokat. 
 
A jogszabály szerint ugyanis nem lehet gyűjteni ajánlószelvényt "munkahelyen munkaidőben vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettségének teljesítése közben". Az oevb kötelezte Debreczeni Józsefet, semmisítse meg a szabálytalanul gyűjtött (és ezért a törvény erejénél fogva érvénytelen) szelvényeket. 
 
A másodfokon eljáró FVB azonban nem látta bizonyítottnak, hogy valóban folyt a megjelölt helyeken gyűjtés, ezért megváltoztatta az oevb határozatát és megállapította, hogy a jelölt nem sértette meg az ajánlószelvény-gyűjtés szabályait. Az FVB szerint önmagában a honlapon található felhívás nem sérti az ajánlószelvény-gyűjtés szabályait. A döntésnél az FVB következetes volt korábbi gyakorlatához, amely szerint különbséget tesz egy felhívás és egy befejezett cselekmény értékelése között. 
 
Az ügy felülvizsgálati kérelem folytán a Fővárosi Bíróság elé került. A felülvizsgálatot kérő itt már azt is előadta, hogy szerinte bizonyított a megjelölt munkahelyeken való szelvénygyűjtés Debreczeni részére. Ezt azzal támasztotta alá, hogy egy másik választási ügy fellebbezése szerint egy választópolgár a honlap felhívása szerint le is adta az ajánlószelvényét. 
 
A kérelmező hivatkozott az Országos Választási Bizottságnak (OVB) múlt hétfőn elfogadott állásfoglalására is, amely szerin az ajánlószelvények gyűjtésére vonatkozó tilalom nemcsak a munkahelyeken munkát végzők egymás közötti kapcsolatában zárja ki az ajánlószelvények gyűjtését, hanem tilalmazza azt is, hogy munkahelyeken munkaidőben bárki ajánlószelvényt gyűjtsön. Az OVB szerint a tilalom megsértését jelenti az is, ha a jelölőszervezet - a saját maga által fenntartott munkahelyeken kívül - más munkahelyet jelöl meg, hirdet meg, népszerűsít az ajánlószelvények gyűjtésére vagy leadására.
 
A bíróság vasárnap megállapította, hogy a felülvizsgálati kérelem nem alapos, és helybenhagyta az FVB döntését. A Fővárosi Bíróság szerint a jogszabályok kizárják a munkaidőben és munkahelyen történő ajánlószelvény-gyűjtést, de a jogszabály megsértése csak abban az esetben állapítható meg, ha tényszerűen bizonyított, hogy tiltott helyen és időben gyűjtöttek ajánlást. Ezt pedig annak kell bizonyítania, aki a jogellenes ajánlószelvény-gyűjtésre hivatkozik - olvasható a bíróság határozatában. 

A határozat indoklása szerint pedig a tájékoztató önmagában nem igazolja, hogy a jelölt részére ténylegesen gyűjtöttek ajánlószelvényt munkaidőben és munkahelyen. (Ezzel lényegében nem fogadta el az OVB-állásfoglalás erre vonatkozó érvelését.)
 
A bíróság szerint az, hogy az említett választópolgár le is adta a szelvényét a honlap felhívásának megfelelően, még nem igazolja azt, hogy az ajánlószelvény leadása munkaidőben történt. 
 
A bíróság szerint a kérelem arra vonatkozóan sem tartalmaz bizonyítékot, hogy a honlapon feltüntetett helyeken dolgozók "technikai segítséget nyújtottak/nyújtanak" az ajánlószelvény gyűjtéséhez. Ez azt jelenti, hogy a Fővárosi Bíróság - az FVB-hez hasonlóan - nem látta bizonyítottnak, hogy valóban folyt a megjelölt boltokban gyűjtés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!