Belföld

2010.04.13. 16:11

Adatbázis-botrány: feljelenti az MSZP-t az OVB

Az Országos Választási Bizottság (OVB) kedd esti ülésén 5:4 arányban úgy döntött, büntetőfeljelentést tesz az MSZP állítólagos pártpreferenciákat nyilvántartó adatbázisával kapcsolatban, az adatbázis ügyében benyújtott kifogást ugyanakkor elutasította.

MTI

A videón egy besötétített szobában egy számítógép monitora előtt nyilatkozik egy eltorzított hangú férfi. Arról beszél, hogy az MSZP központi online-adatbázist állított fel, amelyben a választópolgárok személyes adatait (nevét, személyi azonosítóját, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét) folyamatosan gyűjtik és kezelik. A videó szerint az MSZP az ajánlószelvény gyűjtésekor kapott adatokat rögzítette, amelyhez nyilvános és titkos adatbázisokból mindenkihez telefonszámot rendelt.
   
A videón hallható, hogy az anonim aktivista szerint a szocialisták az elmúlt nyolc év összes választásáról rendelkeznek az ajánlószelvények adataival, ezeket fel tudták használni a kampányban. A nyilatkozó szerint a 2010-es választáson is használja az adatbázist az MSZP.
   
Egy másik videofelvételen pedig a kifogást tevő szerint Jakab Zoltán, az MSZP Pest megye 2. számú egyéni választókerületében induló jelölt "egyértelműsíti és igazolja az anonim nyilatkozó kijelentéseit az MSZP választói adatbázisának létezéséről és folyamatos használatáról".
   
A kifogást tevő kérte az OVB-t, állapítsa meg, hogy az MSZP adatbázisában olyanok is szerepelnek, akik nem adták ehhez hozzájárulásukat, így a jogosulatlan adatkezeléssel sérül a választások titkosságának alapelve.
   
A vitában Hunyadi Gábor Jobbik-delegált amellett érvelt, hogy a hangfelvétel nem fogadható el bizonyítéknak, mint mondta, ha valakinek tudomása van bűncselekményről, akkor "álljon ki", és hozza a rendőrség tudomására. Kifejezte igényét, hogy "a névtelen feljelentgetés korszakának legyen már vége".
   
Bordás Vilmos amellett érvelt, hogy bizonyított a jogsértés, és az OVB ne mérjen kettős mércével, ha a Kubatov-felvételnél megállapította a jogsértést, akkor itt is állapítsa meg. Mint mondta, az első bizonyítékkal kapcsolatban "vannak hitelességi problémák", de az adatbázis létét később a szocialista képviselő hitelesíti.
   
Szoboszlai György szerint az eltorzított hangú férfi videója "konstruált". Jakab Zoltán nyilatkozatáról pedig az a véleménye, hogy a jelöltnek van nyilvántartása, de nem tudható, törvénytelen módon keletkezett-e.
   
Szabó Miklós LMP-delegált szerint a bizonyítékok nem meggyőzőek a jogsértés megállapításához.
   
Az ülésen ezután az OVB tagjainak kiosztották a Legfelsőbb Bíróság nem sokkal korábban meghozott határozatát a Kubatov-videó ügyében. Ebben az LB megváltoztatta az OVB határozatát és a kifogásokat elutasította.
   
Az OVB tagjai ezt követően egyhangúlag úgy döntöttek, a bizonyíték alapján jogsértés nem állapítható meg az MSZP állítólagos pártpreferenciákat nyilvántartó adatbázisával kapcsolatban, ugyanakkor a 5:4 arányban úgy határoztak, a bizonyíték bűncselekmény alapos gyanúját alapozza meg, így a testület a Kubatov-videó ügyéhez hasonlóan büntetőfeljelentést tesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!