Belföld

2010.04.01. 10:13

Horváth Csaba lemondott kormánybiztosi posztjáról

Horváth Csaba, a fővárossal összefüggő kormányzati tevékenység összehangolásában közreműködő kormánybiztos visszaadta megbiztatását a miniszterelnöknek. A szocialista politikus ezt csütörtökön jelentette be a Facebook közösségi portálon.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az MSZP főpolgármester-jelöltje bejegyzésében úgy fogalmaz: a kormánybiztosi munkája során vállalt feladatait teljesítette. A legfontosabb ilyen vállalásnak a főváros és a kormányzat között kötött megállapodást nevezte, amely a közösségi közlekedés finanszírozásáról szól.

"A Fővárosi Közgyűlés pozitív döntése után, a jövő heti kormányülésen pont kerül a történet végére. Ezek után köszönettel visszaadom a kormányfőnek kormánybiztosi megbízatásomat" - közölte a politikus.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán fogadta el a BKV következő évekre vonatkozó finanszírozásának legfontosabb feltételeiről szóló, a kormány és a főváros közötti szerződést. A közgyűlés 34 igen szavazattal, 28 nem és 3 tartózkodás mellett döntött a határozati javaslatról, amely szerint a közgyűlés "jóváhagyja, megköti a BKV Zrt. személyszállítási közszolgáltatásához nyújtott támogatásról szóló megállapodást a Magyar Állammal", és felkéri a főpolgármestert a a szerződés aláírására.

A szerződés szerint az állam idén 17,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a tulajdonos fővárosi önkormányzaton keresztül a BKV-nak. Ebből 5 milliárd forintot a kormány még a megállapodás megkötése előtt átutalt a fővárosnak, és a tervezet szerint újabb 5 milliárd forintot fizetne még a parlamenti képviselő-választás első fordulója előtt, április 7-ig. A fennmaradó további 7,4 milliárd forint kifizetését a megállapodás értelmében - már az új kormány idején - július 15-ig fizetnék ki a BKV-nak. A főváros januárban ugyancsak 5 milliárd forint működési támogatást nyújtott a cégnek, és ezen túl vállalta, hogy az év végéig saját forrásból további 10 milliárd forint összegű "tőkepótló" támogatást is ad a BKV-nak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!