Belföld

2010.04.08. 13:34

Mit tenne, ha megválasztanák? - Balassa, Ipkovich, Puskás, Szabó (1-es választókerület)

Április 11-én országgyűlési választások lesznek Magyarországon. A vasi 1-es egyéni választókerületben négy jelölt - Balassa Péter, dr. Ipkovich György, dr. Puskás Tivadar és dr. Szabó Gábor - indul. Őket kérdeztük terveikről.

Vas Népe

Balassa Péter, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Vas megyei, 1-es számú választókerületének országgyűlési képviselő-jelöltje. Sportoló. Nős, egy gyermek édesapja.

Dr. Ipkovich György szocialsita országgyűlési képviselő, 2002-től  Szombathely polgármestere, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács társelnöke.

Dr. Puskás Tivadar a Fidesz-KDNP  országgyűlési képviselője, a  Vas megyei listáról jutott be a parlamentbe.  A Nyugat-dunántúli  Regionális Mentőszervezet orvos-igazgatója.

Dr. Szabó Gábor Vas megye 1. számú választókerületének MDF-es országgyűlési képviselő-jelöltje, Szombathely alpolgármestere. Szociológus, a SEK oktatója.

- Szombathelyre nem vezet gyorsforgalmi út, a 86-os út  balesetveszélyes. Miként orvosolná ezt a problémát? 

B. P.: - A gyorsforgalmi út és a kamionforgalom ügye nem oldható meg egyetlen képviselő, de még az összes Vas megyei képviselő által sem. Élő a példa: a szlovéniai vasút városunkon át vezetését két ciklus MSZP-SZDSZ-es képviselői sem tudták elérni! A tranzit kamionforgalmat vasúti szállításra kellene terelni határtól határig, csakhogy az MSZP-SZDSZ kormány eladta azt a MÁV-ágazatot is! Nem marad más, mint a tranzitszállítások kemény megadóztatása, hisz a környező országok is ezt teszik. 
 
Dr. I. Gy.: - A  kétszer kétsávos M86-os  gyorsforgalmi út fejlesztésének  felgyorsításával és a korszerű vasúti  kamionszállítási rendszer  támogatásával lehet orvosolni ezt a problémát. Figyelemmel arra, hogy mind két forgalom iránya pontosan egybeesik az észak-déli európai közlekedési folyosóval.

Dr. P. T.: - Szombathelynek ma nincs gyorsforgalmi összeköttetése a nagyvárosokkal. Az előző ciklus egyik, a város fejlődése szempontjából lényeges ígérete volt a 86-os út négysávossá alakítása. S mit sikerült kormányzati pozícióban lévőknek elérni? Azt, hogy városunk polgármestere a beruházás kormánybiztosa lett, de a Győrig ígért mintegy 100 km-es útból csak 5 km készült el. A Fidesz-KDNP képviselői várják Szombathely lakóinak felhatalmazását arra, hogy városunkat ismét bekapcsolhassuk az ország vérkeringésébe!
 
Dr. Sz. G.: - - Tévedés, hogy Szombathelyre nem vezet gyorsforgalmi út, hiszen 2002-ben még polgármesterként tehettem le a 89-es út alapkövét és  azokat a dokumentumokat, (Széchenyi Terv-ből 7,5 milliárd és további 1 milliárd uniós forrás), amelyekből 2003-ra megvalósulhatott Szombathelytől az osztrák határig megépített gyorsforgalmi út, ami az A2-es autópályát és Európát tette számunkra elérhetőbbé. A 86-os út fejlesztésére már született 2007-ben az uniós forrásokról döntés, csak a kivitelezés halad rendkívül lassan.  
 
- Vas megyében és Szombathelyen sorra zártak be a gyárak. Milyen munkahelyteremtő javaslatai vannak?

B. P.: -  Az új országgyűlés egyik első feladata lesz a még rendelkezésre álló 3000 milliárdnyi uniós támogatás korrupciómentes felhasználása, a közteherviselés kiterjesztése:  a multicégek megadóztatása. Ebből a pénzből  a kis- és  a középvállalkozások munkahelyteremtését kell támogatni. Magyar tulajdonú, a vállalkozásokat támogató kisbankok rendszerére is szükség van: 1945-ig több tucat működött megyénként! Ez országos feladat, a megyében való megvalósításáról a vitának az önkormányzati választás idején lesz helye.

Dr. I. Gy: - Szombathelyen a meghatározó termelőüzemek szerencsére nem zártak be, a foglalkoztatást csökkentették időszakosan. A szakképzéssel, a közlekedési infrastruktúra fejlesztésével, ipari hasznosításra alkalmas területek kialakításával, valamint a szolgáltatás és az idegenforgalom területén kell új munkahelyeket létrehozni. A repülőtér megvalósulása esetén önmagában több ezer munkahelyet fog garantálni. A rendészeti, közigazgatási terület eddig is több munkahelyet hozott létre, ez várhatóan folytatódni fog..

Dr. P. T.: - Ismét egy be nem váltott ígéret! Új munkahelyekkel szemben gyárbezárások voltak, az üzemek csődbe mentek, nőtt a munkanélküliség. Prioritást kell adni a munkahelyteremtésnek, a kisvállalkozásoknak! Megműveletlenül vannak földjeink. Vissza kell adni a mezőgazdasági, a jó értelembe vett paraszti munka megbecsülését! A mezőgazdaság által megtermeltekre élelmiszeripart lehet telepíteni. A gyógyturizmus lehetőségeit ki kell használni! Munkahelyeket s értéket kell teremteni, a szolgáltatásokat bővíteni!

Dr. Sz. G.: - Az MDF programja az állam helyett a vállalkozói osztály megerősítését tűzi ki célul. Ezt elsősorban a munkabérre rakodó költségek csökkentése és az ÁFA mérséklése  révén érhetjük el, Szombathely 2007-ben jelentős területeket (17 ha) vásárolt iparfejlesztési célra. Ha újra megélénkül a befektetői kedv a válság elmúltával, van immár kiajánlható munkahelyteremtésre alkalmas ingatlana a városnak. Szombathely és Söpte között további több száz hektár iparfejlesztésre alkalmas területet szereztünk az államtól.

- Szombathelyen egyre kevesebb az osztrák turista. Miként lendítené fel a határ menti idegenforgalmat?

B. P.: - Az osztrák turisták az olcsó és jó minőségű szolgáltatásokért  jártak át hozzánk, most pedig mi járunk oda. A drága és Tesco-gazdaságos áruért, és egy tönkretett országot látni, ugyan miért jönnének? Közállapotaink és hírünk, nevünk vonzóvá tétele ismét országos feladat, nem egyetlen képviselőjelölté! Amíg az országgyűlés ezen fog fáradozni, itthon kitakaríthatjuk osztrák módira a portáinkat, felszedhetjük az útszéli, árokparti szemetet, és akkor háboríthatatlanul érvényesülhet a gyógyfürdők, a Ság-hegy, és az Őrség varázsa.

Dr. I. Gy.: - A fesztivál- kulturális -vallási és sportturizmust erősítő rendezvények számának szaporításával, a meglévő kerékpárút hálózatunk fejlesztésével, az ökoturizmus előtérbe helyezésével, a Fedett uszoda és a hozzá kapcsolt Termál-fürdő további fejlesztésével. Eddigi ismert nagyrendezvényeink: a Savaria Karnevál, az Agora nyári Fő téri koncertjei, a Lamantin Jazz Fesztivál, és a tervezett rendezvények, mint a Mediawave Fesztivál, számos külföldit, köztük sok osztrák turistát vonz városunkba.

Dr. P. T.: - Az osztrákok azért jártak hozzánk, mert jó minőségű árukat, jó szolgáltatást kaptak - olcsón. A magyar áruk kínálata csökkent, az árak nálunk is európaiak lettek, az ár-érték arány számukra is kedvezőtlenül alakult. Hungarikumokkal, magyaros vendégszeretettel tudjuk visszacsábítani szomszédjainkat. Történelmi, római kori emlékeink színvonalas bemutatása mellett gyógyvizeinkre épülő szolgáltatásokkal tudunk versenyképesek lenni. Adjuk vissza Szombathely régi fényét, tegyük ismét a Nyugat Királynőjévé!

Dr. Sz. G.: - Nyugat-dunántúl legnagyobb kerékpárút fejlesztési pályázatáról (3 millió Euro) döntöttünk osztrák partnereinkkel együttműködésben. Az Aranypatak menténhúzódó Borostyánkő kerékpárút csatlakozik az osztrák ökoturisztikai hálózathoz. Az Arborétum felújítása mellett egy új turisztikai útvonal kerül kialakításra az Irottkőre. A belváros rehabilitáció, illetve az új városliget program is jelentősen növeli a város vonzerejét. A Savaria Karneválban rejlő turisztikai lehetőségeket is jobban kellene kihasználni.

- Hogyan erősítené Szombathely regionális egészségügyi centrum szerepét? Miként fejlesztené a megyei  kórházat? 
 
B. P.: - Ez sem helyi ügy! Nem egyetlen kórház romlása a probléma, hanem a sokszorosan kirabolt társadalombiztosítás vagyonfedezeti rendszerének az újraalkotása! Egészségügyünk azóta botladozik, amióta  a Németh-kormány elkobozta a 360 milliárdos vagyonát. Azóta is csak pénzt von ki minden kormány.  Ezalatt a külföldön dolgozó orvosaink révén évi 20-30 milliárddal támogatjuk például a brit egészségügyet!  Ezt rendbe teszük, és akkor ismét a Markusovszky kórházban szülnek még a burgenlandi anyák is, mint régen.  

Dr. I. Gy.: - Legfontosabb: visszahozni a Markusovszky Kórház székhelyét és az időközben eltávozott orvosi kart Szombathelyre. A város és a megye reménybeli együttműködésével további egészségügyi fejlesztéseket szorgalmaznék. Vissza kell szerezni az Egyetemei Oktató Kórházi cím igazi rangját.
 
Dr. P. T.: - A Szombathelyen lévő Markusovszky kórház immár 80 esztendeje a környék vezető egészségügyi intézménye. Országos hírű orvosok sora szerezte hírnevét, gyógyította a betegek ezreit. Az ország egészségügyi rendszerének válsága nem hagyta érintetlenül kórházunkat sem. Az orvosok, a nővérek áldozatos munkája az, ami lehetővé teszi még a gyógyítást. Országos változásokra, átlátható betegutakra, a finanszírozás rendbetételére van szükség! Ezután lehet a térséget elláttó centrumunkat továbbfejleszteni!

Dr. Sz. G.: - Mindenekelőtt vissza kellene hozni a Kórház székhelyét Szentgotthárdról Szombathelyre. A megyének nagyobb partnerséget kellene tanúsítania a város iránt. Visszaállíthatnánk a 2003-ban megszüntetett kórház-támogatási szerződést, amely új műszerek beszerzését és neves orvosok letelepítését segítette elő. Szombathely a régi városi strand területén biztosíthatná a kórház fejlesztését és parkolási gondjainak megoldását. A járóbeteg szakrendelésnek is itt biztosíthatnánk kulturált feltételeket.
 
- Négy évre szól a képviselők megbízatása. A ciklus alatt miként tartaná a kapcsolatot a választópolgárokkal? 

B. P.: - Megválasztásom esetén nemcsak a képviselői irodában, hanem lakossági fórumokon, baráttól és ellenféltől jövő meghívásoknak eleget téve személyesen - írásban pedig interneten és saját képviselői hírlevélben tartanám a kapcsolatot a választókkal.

Dr. I. Gy.: - Tisztségemnél fogva napi kapcsolatban voltam eddig is és ezután is a választópolgárokkal. Polgármesteri munkámba építem be a kapcsolattartást, fogadóórákon, fórumokon, személyes megkeresések esetén, akár a Fő téren, az utcákon sétálás közben történő találkozások, beszélgetések alkalmával. Továbbfejlesztjük a város honlapján való gyors információ áramlást, kapcsolattartást is, kihasználva, hogy Szombathely az informatika fellegvára.

Dr. P. T.: - A képviselő munkája a törvényhozásban való részvétel mellett a választókerületében lakók ügyes-bajos dolgainak intézése, problémáik megoldása. Fogadóórákon vártam, s várom továbbra is mindenkinek a jelentkezését. Persze, elérhetőségem ismert, bárkinek, bármikor igyekszem segíteni! Sajtótájékoztatókon számolhattam be az elvégzett munkáról. Szerencsés lenne, ha a Vas Népe rendszeresen hírt adna a képviselők tevékenységéről. A Parlament honlapján minden képviselő munkája nyomon követhető.
 
Dr. Sz. G.: - Úgy gondolom, hogy a képviselőnek számtalan lehetősége van a választópolgárokkal való kapcsolattartásra. A parlamenti ülésezés a munkahét csak egy töredékében köti Budapesthez a képviselőket, van idejük a választókerület gondjaival foglalkozni. Az elmúlt húsz évben azt láttuk, hogy képviselőink csak a kampányidőszakban mutatnak élénk érdeklődést a választópolgárok iránt. Fórumokra, fogadóórákra, közgyűlési részvételre, a sajtóban megjelent képviselői beszámolókra azonban nem csak ekkor van szükség.
 
- Lehet-e összhangot teremteni a parlamenti szavazáson a frakciófegyelem és a választókerület érdekei között?

B. P.: - Ez a kérdés értelmezhetetlen számomra. Egy nemzeti érdekeket, és nem pártérdekeket képviselő párton belül a nemzet és a frakció érdeke nem kerülhet szembe egymással.  Így szóba se jöhetett volna, hogy megszavazzuk a Fidesz kormány idején a magyar föld külföldieknek való eladását, az MSZP-SZDSZ kormány idején pedig elolvasás nélkül (!) a függetlenségünket sértő lisszaboni szerződést. Mi nem tartjuk titokban nyilván, ki milyen pártra szavaz, számunkra bárki, aki a magyarsággal sorsközösséget vállal, az magyar.

Dr. I. Gy.: - A régiónkat érintő lényeges területfejlesztési kérdésekben (86-os gyorsforgalmi út, vasúti fejlesztés, színházalapítás) eddig is rendszeres volt a területi képviselők együttműködése. Bölcsességgel, belátással, egyeztetéssel elérhetőnek tartom. A fentieken túlmenően példaértékű a repülőtér fejlesztés ügyében tanúsított megyei összefogás is, mely eredményre vezetett. Ezért a kormány kiemelten fontos beruházássá minősítette azt. 
 
Dr. P. T.: - Az országgyűlési képviselőt azért választják az emberek, hogy érdekeiket képviselje az ország házában. Ezt kell szem előtt tartania, ez a feladata, ez a munkája! Olyan programot szabad csak támogatnia, elfogadnia, ami az emberek javára válik, gyarapodásukat szolgálja, erkölcsileg feddhetetlen! Amennyiben ezt betartja, nem kerülhet szembe a közösséggel, nem kerülhet szembe a hasonlóan gondolkodókkal! Minden tettével, mondatával, szavazatával azokat kell szolgálnia, akik megtisztelték képviseletük ellátásával!

Dr. Sz. G.: - Bevált politikai gyakorlat az, ha a képviselő érintettsége okán tartózkodik a frakciófegyelemmel meghozott, de választókerületét hátrányosan érintő döntések meghozatalakor. Az ilyen jellegű közéleti-erkölcsi felmentést minden demokratikus pártban illik biztosítani. A szavazói magatartást az országgyűlési választásokon elsősorban a pártpreferencia befolyásolja. De az a képviselő, aki nem tud felmutatni  választókerületi eredményt, az hosszú távra nem rendezkedhet be. De láttunk már ellenpéldát is...

OLDALTÖRÉS: 2. Akiket sérelem ér, jogorvoslatot kérhetnek

Törvény biztosítja az állampolgárok jogorvoslati jogát, ha a választások során sérelem éri. 
 
A hivatalos elnevezés szerint kifogással élhet a választópolgár, ha valamilyen sérelem éri a parlamenti választások kapcsán, tudtuk meg dr. Laky Ferenc, a megyei bíróság elnökétől. Az eljárás a kifogás jellege szerint kétféleképpen zajlik. Ha a választási eredménnyel van problémája a bejelentőnek, az elsőfokú választási bizottságnak egy nap alatt kell határozatot hoznia az ügyben.

Törvény biztosítja az állampolgárok jogorvoslati jogát, ha a választások során sérelem éri. 
 
A hivatalos elnevezés szerint kifogással élhet a választópolgár, ha valamilyen sérelem éri a parlamenti választások kapcsán, tudtuk meg dr. Laky Ferenc, a megyei bíróság elnökétől. Az eljárás a kifogás jellege szerint kétféleképpen zajlik. Ha a választási eredménnyel van problémája a bejelentőnek, az elsőfokú választási bizottságnak egy nap alatt kell határozatot hoznia az ügyben.

Törvény biztosítja az állampolgárok jogorvoslati jogát, ha a választások során sérelem éri. 
 
A hivatalos elnevezés szerint kifogással élhet a választópolgár, ha valamilyen sérelem éri a parlamenti választások kapcsán, tudtuk meg dr. Laky Ferenc, a megyei bíróság elnökétől. Az eljárás a kifogás jellege szerint kétféleképpen zajlik. Ha a választási eredménnyel van problémája a bejelentőnek, az elsőfokú választási bizottságnak egy nap alatt kell határozatot hoznia az ügyben.

Fellebbezés esetén a másodfokú testület ugyanennyi idő alatt dönt, s ha a továbbiakban a megyei bíróságra kerül az ügy, a kijelölt háromtagú tanács legkésőbb két nap múlva hoz határozatot. A választás napjától a beadvány jogerős elbírálásáig tehát legfeljebb hat nap telhet el, a döntést pedig nyilvánosságra kell hozni. A fellebbezési határidők érvényessége délután négy óra, ha ezt elmulasztja valaki, az általános bírósági szabályoktól eltérően kimentésnek, igazolási kérelemnek nincs helye.

A bíróság az elkésett kérelmeket is befogadja, azonban ezeket érdemi vizsgálat nélkül elutasítja. Az egynapos határidők miatt a jogszabály ügyvédkényszert ír elő, azaz a panaszosnak jogvégzett személyt kell bevonnia az ügyébe. A kifogás illetékköteles, az összege 7500 forint - tette hozzá a megyei bíróság elnöke.
 
A bíróságnak gyorsított eljárásban kell eljárnia, miután meg kell hallgatni az ellenérdekű feleket, így haladéktalanul kell cselekedni az idézések esetében is. Az egynaposhoz képest hosszabb határidőkkel akkor számolhatnak a jogorvoslati testületek, ha a választás rendjével - például megsértik a kampánycsendet, szabálytalanságot észlelnek a szavazás menetében - kapcsolatban merülnek fel kifogások.

Ezek a cselekmények igen széleskörűek lehetnek, a kiderítésük alaposabb kutakodást igényel, ám ezek jellege a választás eredményét érdemben nem befolyásolja. A három fok ekkor háromnapos határidőkkel járható végig, a bíróság határozatainak közzététele pedig az Országos Igazságszolgáltatási Tanács honlapján történik.
 
A megyei bíróság harmadfokú feladatainak ellátása érdekében ügyeletet szervezett, így a munkanapokon kívül pénteken fél négytől vasárnap délután négy óráig az iratok átvételére és a döntések meghozatalára készen áll - mondta dr. Laky Ferenc. Ebbe beletartozik az is, hogy szükség esetén a szavazólapokat a bíróságnak át kell számolnia a valós eredmény megállapítása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!