Belföld

2010.04.11. 06:12

Pezsgővel várták az utolsó szavazót

Az Országos Választási Bizottság (OVB) elnökhelyettese szerint a törvényhozó hibája miatt kellett a kampánycsendet meghosszabbítani vasárnap este; politológusok szerint a választás lebonyolítóinak számolniuk kellett volna a rendkívüli helyzettel; a Fidesz alelnöke szerint az OVB és az OVI tagjainak le kell mondaniuk.

MTI

Pezsgővel fogadták az utolsó szavazót

Hajnal 3 óráig tarthat a szavazás a XI. kerületben

Hétfő hajnal 3 óráig tarthat a főváros XI. kerületének 19-es számú választókörében igazolással történő voksolás a helyi választási bizottság egyik munkatársa szerint, aki az MTI tudósítójának vasárnap este fél tízkor azt mondta: még több százan várnak a voksolásra.

Duday Miklós az MTI tudósítójának úgy fogalmazott: ha csak egy szavazó egy percet vesz igénybe, akkor is még legalább öt órán keresztül tarthat a szavazás. Ezért valószínűleg hajnali három óra előtt nem biztos, hogy be tudják fejezni munkájukat.

Este 7 órakor zárták le a több száz méter hosszan kígyózó sorokat, majd sorszámot osztottak ki az igazolással szavazni kívánók között, és összesen 712 ember kapott pecséttel ellátott sorszámot. Időközben a szavazásra várakozó embereket a Bocskai úton lévő általános iskola egyik szárnyán beengedték, hogy az épület folyosóin keresztül a hűvös idő elől elzárva juthassanak a szavazófülkéig. Főként fiatalok várakoznak, hogy élhessenek állampolgári jogukkal. Vízzel, pogácsával kínálják őket.

A már kiosztott sorszámmal rendelkezők többsége közeli boltokban és gyorsétkezdékben vásárolt magának élelmiszert, illetve üdítőt, majd visszatérve ismét beálltak a sorba, de a szavazás szemmel láthatóan lassan zajlik. A még nyitva lévő szavazóköröknél újságírók, műholdas televíziós közvetítőkocsik, fotósok, operatőrök forgatnak folyamatosan. 

A fővárosban a legtöbben, 2823-an a XI. kerületben kívántak igazolással szavazni. A főváros több pontján, így a VII., a XIV. és a XIII. kerületben is még hosszú sorok kígyóznak, hogy a választók leadhassák voksaikat.

 A választás első fordulója előtt több mint 66 ezer ember kérte, hogy igazolással a lakóhelyétől távol szavazhasson. Vasárnap este országszerte több szavazókörben még sokan várakoztak, hogy leadhassák voksaikat az országgyűlési választások első fordulójában, holott a szavazóköröknek 19 órakor be kellett volna zárniuk. A fővárosban néhány szavazókörnél még több százan várnak. A várakozás összefügg azzal, hogy 2007-ben megváltozott az igazolással szavazás szabályozása.
   
Halmai Gábor, az OVB elnökhelyettese a testület vasárnap esti ülésén kijelentette: jó döntés volt a kampánycsend meghosszabbítása, de az OVB "kicsit későn döntött" az ügyben. Hozzátette: ami történt, a törvényhozó hibája, és nem az OVB-é vagy az Országos Választási Irodáé (OVI).

Közölte: az OVB helyes döntést hozott, amikor délután úgy határozott, hogy biztosítani kell a szavazást 19 órakor sorban állóknak is, és akkor hoztak volna rossz döntést, ha azt mondták volna, hogy 19 órakor, a törvényt szó szerint értelmezve, be kell zárni a szavazóköröket akkor is, "ha az utcán százak maradtak volna".
   
Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek elmondta: a kormány az Alkotmánybíróság kérésére készítette el a választási törvény módosítását 2006-ban, annak érdekében hogy egyértelműbbé váljanak az igazolással, nem a lakóhelyükön szavazókra vonatkozó szabályok. A kormány 2007-ben nyújtotta be a törvénymódosítást, a parlament pedig egyhangú döntéssel fogadta el azt. Ennek értelmében minden választókerületben egy szavazókört jelöltek ki az igazolással szavazók részére. Korábban az igazolással rendelkezők a kiválasztott választókerületen belül bárhol szavazhattak.
   
Szigeti Péter, az OVB elnöke szerint az igazolással szavazás körül kialakult helyzet újabb anomália, amit a jogalkotónak nem sikerült rendeznie. Közölte: 18 óra 50 perckor döntöttek a kérdésben.
   
Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke lemondásra szólította fel az OVI és az OVB vezetőit és nem pártok által delegált tagjait a választások után. A politikus azon véleményének adott hangot, hogy az OVB túllépte a hatáskörét és egyben megsértette a választási törvényt azáltal, hogy meghosszabbította a kampánycsendet, és azzal, hogy este 19 órakor nem záratták le azokat az épületeket, ahol a szavazókörök helyet kaptak. Hozzátette: a történtekért az önkormányzati minisztert is felelősség terheli.
   
Az MSZP reméli, hogy nem a központilag szervezett jobboldali szavazók miatt várakozik az egész ország az országgyűlési választások eredményére. Budai Bernadett szóvivő emlékeztetett arra: az MSZP az utolsó héten többször is aggályokat fogalmazott meg az igazolással nem a lakhelyükön szavazók megnövekedett száma miatt.
   
Az MDF reméli, hogy az OVB választ tud adni arra, országszerte több szavazókörben miért nem tudták leadni voksukat az állampolgárok 19 óráig - mondta Somogyi Zoltán, az MDF kampányfőnöke. Hozzátette: az MDF nem kezdeményez vizsgálatot az ügyben, de reméli, hogy az OVB választ tud adni arra, ami történt.
   
Lövétei István alkotmányjogász szerint hibázott az OVB, amikor több órával meghosszabbította a hét órakor lejáró kampánycsendet, mert a testület ezzel egy kis problémából nagyot csinált. Szerinte elképzelhetetlen, hogy akár közvélemény-kutatási adatok, akár pártvezetői nyilatkozatok, akár előzetes eredmények miatt a szavazókörök előtt sorban állók eredeti szándékukat megváltoztatva másik pártra szavaztak volna, mint tervezték.
   
Török Gábor politológus szerint, ami a kampánycsend meghosszabbítása ügyében történik, a politikai rendszer lejáratására alkalmas. Szerinte politikai és szakmai következménye kell legyen annak, hogy az OVB csak 19:15-kor jelentette be, meghosszabbítják a kampánycsendet, akkor, amikor már minden médium közölte az előzetes közvélemény-kutatási eredményeket. Az OVB-nek már reggel hétkor tudnia kellett, hogy egyes választókörzetekben másfél óráig állnak sorba a voksuk leadására váró választópolgárok, tehát tizenkét órája volt arra, hogy mérlegelje ezt a helyzetet.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!