Belföld

2010.04.18. 08:21

Választás 2010: Egy hét múlva lesz a voksolás második fordulója

Egy hét múlva lesz az országgyűlési képviselő-választás második fordulója: szavazást csak abban az 57 egyéni választókerületben tartanak, ahol az április 11-ei első fordulóban egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint felét.

MTI

Az 57 választókerület szavazókörei reggel 6 órakor nyitnak, és este 7 óráig várják a választópolgárokat. Az április 11-ei első fordulóban 119 egyéni választókerületben volt érvényes és eredményes a voksolás, azaz megjelent a választók több mint fele és az egyik jelölt megkapta a szavazatok több mint felét.
 
A többi 57 egyéni választókerületben azonban bár érvényes volt a szavazás, azaz a választók több mint fele elment szavazni, egyik jelölt sem szerzett abszolút többséget, így itt második fordulót kell tartani két héttel az első forduló után. A második fordulós szavazólapra azok a jelöltek kerülhetnek fel, akik legalább 15 százalékos eredményt értek el az elsőben, de ha nincs legalább három ilyen jelölt, akkor az első fordulóban a legtöbb szavazatot elérő három jelölt indulhat ismét.

A választópolgároknak az országgyűlési választás első fordulójában két szavazatuk volt: voksolhattak arra, akit az egyéni választókerületükben képviselőnek szeretnének, a másik íven pedig arról dönthettek, hogy a területi listáról melyik pártot támogatják. A területi listás választás az ország mind a 20 területi választókerületében érvényes volt, mivel elment a jogosultak több mint fele szavazni, így itt második fordulót nem kell tartani. 

A területi listákról 146 mandátumot tudtak "kiosztani" a területi választási bizottságok azon pártok között, amelyek elérték az összes szavazat 5 (közös lista esetén 10) százalékát. Mivel a területi listákon az úgynevezett "kétharmados" szabállyal sem tudtak minden mandátumot kiadni, ezért hat mandátum felcsúszott az országos listára, amelyen így összesen 64 "kompenzációs" mandátumot osztanak szét a második forduló eredményeinek ismeretében.  

Azok a választópolgárok, akik a második forduló napján nem tartózkodnak Magyarországon, és előzetesen felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe, az ország külképviseletein (nagykövetségein és konzulátusain szavazhatnak). A külképviseleteken a második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják, kivéve az amerikai kontinenst, ahol egy nappal korábban, április 24-én lesz a voksolás. Természetesen, azok a választópolgárok nem voksolhatnak még egyszer, akiknek a magyarországi lakóhelyük szerinti választókerületben érvényes és eredményes volt a voksolás első fordulója. 

Annak, aki a második forduló napján nem a lakóhelye szerinti településen kíván szavazni, az első fordulót megelőzően igazolást kellett kérnie a lakóhelye szerinti jegyzőtől. Fontos, a korábbiaktól eltérő szabály, hogy ha valaki igazolást kapott (akár az első, akár a második, akár mindkét fordulóra), a második fordulóban csak akkor szavazhat, ha az első forduló - abban a választókerületben, ahol szavazott vagy szavazhatott volna - nem volt eredményes. 

Ha az első forduló eredményes volt, hiába jelentkezik a választópolgár az igazolásával a második fordulóban, mivel a szavazatszámláló bizottság ellenőrzi, hogy érvényes volt-e az első forduló ott, ahol a választópolgár szavazott vagy szavazhatott volna, és ha az volt, akkor nem engedik voksolni. 

Az Országos Választási Iroda hirdetményeken és szórólapokon tájékoztatja a választókat, mely választókerületekben kerül sor második fordulóra, és felhívjak az igazolással szavazókat, hogy amennyiben módjuk van rá, vetessék magukat névjegyzékbe még a szavazás napja előtt, mert ezzel gyorsíthatják a szavazás napján az adminisztrációs munkát. Az OVI arra kéri az igazolással szavazókat, hogy lehetőleg "ne a napszak utolsó részében" ékezzenek meg a kijelölt szavazókörhöz, mert ez növeli az esélyét annak, hogy a voksolás nem fejeződhet be 19 órakor.

Az első fordulóban ugyanis 23, az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben nem tudtak este 19 órakor bezárni, mivel még százak várakoztak voksolásra. A legkésőbb Budapest XI. kerületében fejeződött be az igazolással szavazás, mégpedig hétfőn hajnali negyed kettőkor. Az elhúzódó voksolás miatt a választási iroda az első részeredményeket csak vasárnap este fél 11 körül hozta nyilvánosságra.

A második fordulóban az igazolással szavazók 391 szavazókörben adhatják le voksukat, ezek közül várhatóan tízben szavaz az igazolással voksolók mintegy fele.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!