Belföld

2010.05.26. 21:52

Családi pótlék: nevelési ellátásra és iskoláztatási támogatásra osztják fel

Két részre választaná a jövőben a családi pótlék rendszerét az új kormány: nevelési ellátásra és iskoláztatási támogatásra. Ha a gyermek ötven órát meghaladó időt hiányzik az iskolából hat hónapra elvennék az utána járó családi pótlékot.

MTI

Soltész Miklós kereszténydemokrata politikus a vonatkozó javaslat expozéjában kiemelte: a törvénymódosítás társadalmi igényt valósít meg. A KDNP-s szakpolitikus idézte az alkotmányt, miszerint a szülők kötelesek kiskorú gyermekük taníttatásáról gondoskodni.
 
A változtatásokat indokolva utalt az Alkotmánybíróság határozatára is, miszerint a családi pótlékra, mint konkrét juttatási formára senkinek nincs az alkotmányon alapuló joga. Senki ne gondolja, hogy olyan javaslatot terjesztenek  be, ami alkotmányellenes lenne, vagy bárki jogát sérti - jegyezte meg.

Kitért arra, hogy ma közel kétmillió gyermek után fizet az állam családi pótlékot.

A javaslat a családi pótlékot két részre választja, nevelési ellátásra és iskoláztatási támogatásra. Soltész Miklós a részletekről szólva elmondta, hogy nevelési ellátásra a nem tanköteles gyermek jogosult, illetve saját jogán az a 18. életévét betöltött tartósan beteg, fogyatékos gyermek, aki már iskolába nem jár.

Az iskoláztatási támogatást azon tanköteles gyermekek kapják, akik elérték azt a kort, hogy kikerülnek a nevelési ellátásból; s akik húsz éves korig közoktatási intézményben tanulnak tovább. A sajátos nevelési igényű gyermekeknél ez a korhatár 23 év lenne.
 
Soltész Miklós elmondta: a családi pótlékot hat hónapra elveszik a szülőktől azon gyermekük után, akit nem járatnak iskolába. Ha tíz órát meghaladta az igazolatlan hiányzás száma, az iskola vezetője értesíti a jegyzőt. Ezután a jegyző végzéssel értesíti a családot, ha tovább folytatódik a hiányzás, s meghaladja az ötven órát, akkor az a családi pótlék hat hónapra történő elvételével jár.

A jegyzőnek ezt kötelező lesz meglépnie, nem mérlegelhet, nem gondolkodhat azon, megtegye ezt vagy sem - hangsúlyozta.

Kiemelte: a jegyzőnek kötelező lesz védelembe venni a gyermeket. Ez azonban nem azt jelenti, hogy kiemelik a gyermeket a családból, éppen megelőző intézkedés, hogy a gyermek a családban maradjon - szögezte le Soltész Miklós.

A kereszténydemokrata politikus rámutatott: a társadalom jogosan várja el, ha adót, járulék fizetnek az állampolgárok, akkor egy adott támogatásból mindenki "kihozzon" valamit. Jogos elvárás, hogy a mai katasztrofális munkaügyi helyzet javuljon, ez máshogy nem megy, mint az oktatás erősítésével - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!