Belföld

2010.05.21. 09:49

Kétszázmilliós adócsalás: fiktív cégek, valótlan számlák

Másfél milliárd forint értékben állított ki számlát fiktív gazdasági eseményekről két bűnsegédjének közreműködésével egy komádi lakos, ezzel összesen 221 millió forintos áfacsalást követtek el.

MTI

A különösen nagy mértékű adócsalás nyomozását a napokban zárta le a VPOP, ennek alapján az ügyészség vádiratot nyújtott be.

Az ügy szálai 2004-re nyúlnak vissza. A komádi székhelyű bt. képviselője számla nélküli terményvásárlásait egy likviditási problémákkal küzdő biharkeresztesi társaság bevonásával próbálta legálissá tenni: annak számláit saját cégének könyvelésébe állította be, majd a számla nélkül beszerzett terményeket továbbértékesítette. 

A látszat fenntartásáért az ellenértéket átutalta a biharkeresztesi cégnek, annak képviselői öt százalék jutalékért felvették, majd visszajuttatták a pénzt.

Amikor az elkövető értesült az APEH ellenőrzési eljárásáról, kezdeményezte a vezetése alatt álló társaság végelszámolását, de tevékenységét folytatta: rábírta segítőit egy új cég alapítására.   

A VPOP a komádi lakost és két bűnsegédjét gyanúsítottként hallgatta ki adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás elkövetése miatt. Tettükért kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!