Belföld

2010.06.25. 08:19

Menesztenék a hévízi gyógyfürdő igazgatóját

A többségi, állami tulajdonosi képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. igazgatósága kezdeményezte a Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft. közgyűlésének összehívását és Hegedűs Lajos ügyvezető igazgató menesztését - közölte a térség országgyűlési képviselője pénteki, hévízi sajtótájékoztatóján.

MTI

Manninger Jenő (Fidesz) - aki egyben a Zala Megyei Közgyűlés elnöke is - elmondta: az államnak nem egészen 75 százalékos tulajdonrésze van a hévízi gyógyfürdőt üzemeltető társaságban, amelyben 25 százalék plusz egy szavazati aránnyal vesz részt a város önkormányzata. Azért van szükség a közgyűlésre, mert az ügyvezető visszahívásához legalább 75 százalékos szavazati arány kell.

A képviselő hozzátette: az elmúlt időszakban számtalan olyan ügy derült ki - utalt például a most is tartó ügyészségi vizsgálatokra -, amelyek "rendkívül kedvezőtlen színben tüntetik fel a vezetést", ezért támogatni kell a kormányzat szándékát.

"Felszólítom Vértes Árpád polgármestert és Hévíz képviselő-testületét, hogy a jövő heti ülésükön támogassák a kormányzat kezdeményezését", ne akadályozzák meg, hogy az új kormány végezhesse a munkáját, megkezdhesse az ügyek tisztába tételét Hévízen is - fogalmazott. Ezt azzal egészítette ki: egy ilyen, "alapos gyanúba keveredett vezető nem maradhat a helyén".

Manninger Jenő tárgyalásokat kezdeményez Hévíz polgármesterével, mert ő személy szerint is sokat tehet azért, hogy ne gátolja a kormányzati szándékot. A képviselő-testület ugyanis meg tudja akadályozni a döntést.

Papp Gábor képviselő-testületi tag, a Fidesz hévízi szervezetének vezetője a sajtótájékoztatón kifejtette: reméli, hogy a képviselők - miután többen családtagjaik révén gazdaságilag függenek a gyógyfürdő vezetésétől - nem akadályozzák meg az együttműködést. Arra emlékeztetett, hogy 2006-ban ugyanezen testület hat tagja a polgármesterrel együtt megszavazta az előző igazgató "indoklás nélküli leváltását, arra hivatkozva, hogy a minisztérium, a tulajdonosi képviselet ezt kérte a képviselő-testülettől". 

A gyógyfürdő vezetőjével kapcsolatos ügyek sorában említette Papp Gábor, hogy vélelmezhető visszásságok történtek az ötmilliárdos fürdőrekonstrukció közbeszerzésének leállítása, a Castrum kemping napokban záruló gyors pályáztatása körül. Hozzátette, hogy az általa is kezdeményezett, tavaly nyár óta a Somogy Megyei Főügyészség felügyelete alatt zajló, gazdasági ügyeket vizsgáló rendőrségi nyomozás is ebbe a körbe tartozik.

Nagy Róza - jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára, korábban a fürdő stratégiai igazgatója - szerepére vonatkozó kérdésre Manninger Jenő azt mondta: a hévízi ügyekkel kapcsolatban a Fidesz-frakció előtt fog beszámolni Matolcsy György miniszter vagy Nagy Róza államtitkár. Hozzátette: a most folyó vizsgálatok fogják kideríteni, hogy a fürdővel kapcsolatos döntésekben kinek milyen szerepe volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!