Belföld

2010.07.22. 22:25

Aktivizálja magát az állam a magyar földpiacon

Várhatóan már szeptember elsejétől ismét az agrárügyekért is felelős vidékfejlesztési miniszter felügyeli a Nemzeti Földalap (NFA) működését, valamint miután a parlament elfogadta a Nemzeti Földalapról szóló törvényt, az állam az eddiginél aktívabb szereplőjévé válik a magyar földpiacnak.

MTI

Az Országgyűlés 320 igen és 33 nem szavazattal fogadta el csütörtökön a Nemzeti Földalapról szóló törvényjavaslatot. Nemmel két fideszes képviselő (Braun Márton és Lezsák Sándor) és az MSZP-frakció szavazott.

Fenti törekvést szolgálja a hatályos földtörvény módosításával az, hogy az állam első helyen saját magát jelölte meg az elővásárlási és a földhaszonbérleti jog gyakorlójának. Így a törvény megfogalmazása szerint a tulajdonában lévő termőföldvagyonnal a magyar állam ésszerűen, és a maga által meghatározott birtokpolitikai céloknak megfelelően tud majd gazdálkodni. Azaz minden Magyarországon zajló földügyletbe aktív szereplőként léphet be, amennyiben érdekei megkívánják.

Termőföld vagy tanya eladása esetén - ha a törvény másként nem rendelkezik - elővásárlási jog illeti meg a piac szereplőit az alábbi sorrendben: a magyar államot a Nemzeti Földalapról szóló törvényben foglaltak szerint; a helyben lakó haszonbérlőt, a felesbérlőt és részesművelőt; a helyben lakó szomszédot; a helyben lakót; valamint a haszonbérlőt, a felesbérlőt és a részesművelőt.

Ezáltal - az elképzelések szerint - nemcsak azoknak a földtulajdonosoknak, illetve bérlőknek, valamint gazdálkodóknak lesz képes tevőlegesen is segítséget nyújtani, akiket a birtokpolitikai célok előnyben részesítenek - kisvállalkozások, családi birtokok és egyéni gazdálkodók - hanem figyelhet a termelést biztosító és befolyásoló ökológiai feltételekre, valamint a gazdaságosság és jövedelmezőség szempontjainak érvényesülésére is a földhasznosításban.

Erre az ad lehetőséget, hogy a Nemzeti Földalap - a kincstári vagyon részeként - az állam tulajdonában lévő termőföldek, mező- és erdőgazdasági művelés alatt álló belterületi földek, valamint a mező- és erdőgazdasági tevékenységet szolgáló vagy ahhoz szükséges művelésből kivont földterületek összességét jelenti. 

A földalap rendeltetése a törvényi elvek alapján egyebek mellett a működőképes családi gazdaságok kialakulásának elősegítése; a földárak és -haszonbérletek alakulásának befolyásolása; a birtokösszevonási célú, valamint állattenyésztő telepek működését biztosító önkéntes földszerzéshez szükséges termőföld biztosítása, valamint a szociálisan hátrányos helyzetű rétegek megélhetésének elősegítése.

Az NFA működése felett a magyar állam nevében a tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket az agrárpolitikáért felelős miniszter, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet útján, annak közbeiktatásával gyakorolja. A Nemzeti Földalappal kapcsolatos polgári jogviszonyokban az államot az NFA képviseli.

Az NFA a Nemzeti Földalapba tartozó földrészleteket nyilvános pályázat vagy árverés útján történő eladással, haszonbérletbe adással, vagyonkezelésbe adással, valamint cserével hasznosítja. 

A termőföldről szóló törvény alapján az államot megillető elővásárlási jogot a termőföldre vonatkozó elővásárlási és előhaszonbérleti jog gyakorlásának részletes szabályairól szóló rendeletben meghatározott módon az NFA gyakorolja - tartalmazza a NFA törvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!