Belföld

2010.07.05. 14:45

Mikola megregulázná a szülésért előre pénzt kérő orvosokat

Mikola István szeretne tiszta helyzetet teremteni a szüléseknél, véget akar vetni annak a szokásnak, hogy a szülész orvosok egy része előre rögzített "tarifa" ellenében vezetnek le szüléseket. Erről a politikus hétfőn beszélt a Parlamentben, sajtótájékoztatón.

MTI

A Fidesz országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: ezt az eljárást hivatalból kell üldözni. Ennek érdekében egyeztetni fog a szülészeti szakma vezetőivel, az országos tiszti főorvossal, de az egészségügyi bizottság is napirendre tűzi a témát.

Mikola szerint megengedhetetlen, hogy egy olyan beavatkozásért kérnek előre pénzt egyes orvosok, amelyet a társadalombiztosítás támogat és közfinanszírozott ellátás. 

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke hangsúlyozta, nem az egész szülész társadalomról van szó, de aki előre pénzt kér egy finanszírozott ellátásért, az Mikola szerint bűncselekményt követ el.

Úgy vélte, a gyermeket váró nőket segíteni kell, mert sokan azért nem vállalnak gyereket, mert nem tudják kifizetni a választott orvos által előre meghatározott 70-80-100 ezer forintot. Kiemelte, demográfiai károk is származhatnak, hogy gyermeket tervezők azért szoronganak, mert nem tudják előteremteni a "közszájon forgó tarifákat". 

A politikus annak kapcsán beszélt erről, hogy megkereste őt egy kismama, aki harmadik gyermekét várja, és az anyuka arról számolt be, hogy több tízezer forintot már összegyűjtött a nemsokára esedékes szülésre, ám orvosa azt közölte vele: "gyűjtsön még". Mikola szerint ez felháborító és elfogadhatatlan.

Mint mondta, bár a hálapénzt sem szeretik, de megtűrték, ám az előre fixált tarifa túlmegy minden határon, és nem a paraszolvencia kategóriája, amikor egy orvosnak utólag hálás a beteg.


Mikola István közölte, az orvosok is eltökéltek ennek a kérdésnek a rendezésében, de - mint mondta - illúzióik sincsenek, hogy ez a kérdés egyik napról a másikra megoldódik. A fideszes politikus reméli, az ügyből precedens lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!