Belföld

2010.07.26. 16:07

Orbán a Sapa-csarnok alapkőletételén: Elkötelezettek vagyunk a munkahelylétesítés mellett

A mostani politikai kurzus elkötelezett a munkahelyek létesítése mellett, jelentette ki a miniszterelnök hétfőn Székesfehérváron.

MTI

Orbán Viktor azt mondta, a célként kitűzött egymillió új munkahelyet csak új termelési kapacitások beindításával lehet megteremteni. Ezeket a munkahelyeket nem az állam fogja létrehozni, hanem sok apró beruházásból jönnek létre - tette hozzá.
   
A kormányfő a Sapa Profiles Kft. több mint 548 millió forint európai uniós támogatással, az Új Magyarország Fejlesztés Terv keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában, 1,4 milliárd forint (ötmillió euró) beruházással megvalósuló új, 8 ezer négyzetméter alapterületű megmunkáló csarnokának alapkőletételi ünnepségén vett részt.
   
A célként kitűzött egymillió új munkahelyet csak új termelési kapacitások beindításával lehet megteremteni - mondta a miniszterelnök.
    
"Nyilvánvaló, hogy a magyar állam soha sem fog tudni létrehozni egymillió új munkahelyet, s ez nem lenne kívánatos,  épp elég nagy baj az ma is, hogy a piacon alkalmazottak és a közszférában alkalmazottak aránya egészségtelenül tolódott el a közszférában alkalmazottak javára, tehát növelni kell a piac részesedését - fogalmazott.

Szavai szerint a kormány a jövőben is azokat a beruházásokat fogja támogatni, amelyek a magyar emberek számára kenyérkereseti lehetőséget biztosítanak.
   
Elmondta, hogy a mostani magyar kormány azt szeretné, ha Magyarország ismét Közép-Európa legvonzóbb és legversenyképesebb befektetési helyévé, célpontjává váljon.
   
Ehhez megvan a víziója. Szükség van még a lehető legkevésbé bürokratikus, a vállalkozásokat kiszolgáló közigazgatási rendszerre - e téren még rengeteg teendője van az országnak - , valamint a kiszámíthatóságra - fejtette ki.
   
"A következő években egy kiszámítható gazdaságpolitikát kínálunk a befektetőknek. A kiszámíthatóság része lesz egy folyamatosan csökkenő adórendszer is, amely tiszta, egyszerű, világos és átlátható lesz, s ösztönözni fogja az újabb és újabb beruházásokat" - mondta a miniszterelnök.
   
Szavai szerint az alumíniumfeldolgozó tevékenységet végző Sapa Profiles Kft. beruházása nem csak azért jó az országnak, mert kenyeret ad 150-200 embernek, hanem azért is, mert olyan terméket állít elő, amely a világon legmagasabb színvonalat képviselő termékekhez - például a legnevesebb autómárkákhoz - használnak fel.
   
John van den Nieuwelaar, a világszerte több mint 13 ezer munkavállalót foglalkoztató norvég Orkla csoporthoz tartozó Sapa ügyvezetője hangsúlyozta: a Sapa csoporton belül, - az alumíniumprofil-gyártást érintő gondok ellenére - , Székesfehérváron jutott a legtöbb pénz fejlesztésre.
   
Tavaly mintegy hétmillió eurót költöttek a feldolgozottabb termékek, alkatrészek, részegységek arányát növelő fejlesztési beruházásokra. Növelni tudták a prémiumkategóriájú személygépkocsik gyártásához a beszállításokat, s beszállítói lettek a napenergia-hasznosítással összefüggő iparágaknak.
   
A Sapa Székesfehérváron hozta létre a még fejlesztés alatt levő globális pénzügyi és adminisztrációs, valamint telekommunikációs szolgáltatási központját.
   
A szakemberképzésben együttműködik a székesfehérvári Gróf Széchenyi István Szakközépiskolával. Erről a tevékenységéről is elismerősen nyilatkozott Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy a kormány modernizálni fogja a szakképzési rendszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!