Belföld

2010.07.27. 08:25

Visszakérnék lelakott bérlakásaikat a Kanadából hazatérő cigányok

Több nyíregyházi roma család szeretné visszakapni korábbi bérlakását, melyeket Kanadába történő kivándorlásuk miatt hagytak hátra, a hatályos rendelet erre azonban nem nyújt lehetőséget - írta keddi számában a Kelet-Magyarország.

MTI

A tavalyi romagyilkosságokat követően harminc ember hagyta el a Huszár-telepi otthonát, s Kanadában próbált új életet kezdeni. A szabolcsi napilapnak Balogh Artúr, a városi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke elmondta: Nyíregyházáról összesen közel 60 ember ment el, de most úgy néz ki, előbb-utóbb valamennyien hazajönnek majd, mert gyötrő honvágyuk miatt nem bírják elviselni a kinti életet.
   
A cikk szerint júliusban öt család, húsz ember tért haza, s egy Budapesten maradt családon kívül szeretnének önkormányzati lakáshoz jutni. Távozásukkor azonban minden előzetes értesítés nélkül hagyták el otthonukat; sokan a bútoraikat is eladták, hogy előteremtsék az utazás költségeit. A lakástörvény alapján minden bérlőnek be kell jelentenie, ha 60 napon túl elhagyja a rászorultsági alapon kapott bérlakását; mivel ezt a lakók elmulasztották, ezért a bérlemények állagmegóvása érdekében a lakásokat visszavette a Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. A lelakott, igen rossz állapotú otthonok többségét a társaság felújította és új bérlőknek adta ki.
   
Pazonyi Péter, a cég jogi és igazgatási osztályvezetője elmondta: azok, akik korábbi lakásukat kérnék vissza, nem kaphatják meg, mert nem az ő nevükön van, s a rendelet szerint öt éven belül új lakásigénylést sem adhatnak be. Azoknak a családoknak, amelyeknek nincs hova költözniük, az albérlők házában tudnak ideiglenes szállást adni. Az viszont már a az illetékes bizottságtól, illetve a tulajdonostól függ, hogy a hazatérők kaphatnak-e ismét önkormányzati bérlakást - tette hozzá az osztályvezető.
   
A helyi cigány kisebbségi önkormányzat felvállalta, hogy összegyűjti, pontosan hány családról van szó és ügyükben közös kérelemmel fordulnak a város vezetéséhez - olvasható a Kelet-Magyarországban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!