Belföld

2010.08.11. 13:49

Most az LMP kérdezi Orbánt Sukoróról

Az LMP kéri, hogy Orbán Viktor haladéktalanul tárja a nyilvánosság elé a Ronald Lauderrel a sukorói kaszinóberuházás kapcsán folytatott tárgyalása tartalmát.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezetője szerdai, a miniszterelnökhöz írt és az MTI-hez is eljuttatott nyílt levelében jelezte, "megdöbbenve" olvasták, hogy Orbán Viktor is fogadta tavaly ősszel a befektetőt.

"Tegnap megdöbbenve olvastuk, hogy jóval a botrány kipattanása után, idén januárban Ön is fogadta a 2008 májusában még Gyurcsány Ferencnél lobbizó befektetőt. Arra kérem Miniszterelnök Urat, hogy haladéktalanul tárja a nyilvánosság - és nem utolsósorban: a Velencei-tó megóvásáért hosszú ideje küzdő állampolgári közösségek – elé a Lauder úrral folytatott tárgyalása tartalmát!" - írta az LMP-s politikus.

Schiffer András kérte továbbá, hogy a kormányfő támogassa a kiemelt beruházási törvény hatályon kívül helyezéséről szóló – Jávor Benedek képviselőtársával együtt előterjesztett – törvényjavaslatukat.

Az LMP szerint a sukorói kaszinóberuházás ügye az elmúlt egy évben egyszerre vált a "banánköztársasági mutyikormányzás" és a multinacionális befektetőket egyoldalúan kedvezményező, természeti örökségünket feláldozó fejlesztéspolitika szinonimájává.

"Ez a botrány nem jöhetett volna létre, ha 2006-ban az MSZP - az Ön pártjával egyetértésben - nem alkotja meg azt a kiemelt beruházási törvényt, amely megengedhetetlen korrupciós nyomás alá helyezte a Köztársaság mindenkori kormányát" - tette hozzá az LMP frakcióvezetője.

Schiffer András emlékeztetett arra: tavaly tudták meg, hogy 2008 tavaszán miről tárgyalt a sukorói King,s City-beruházásban érdekelt befektetői csoport Gyurcsány Ferenccel; az LMP részben ennek alapján tett feljelentést a múlt év őszén a korábbi kormányfő ellen. 

"Az LMP komolyan veszi az oligarchák elleni fellépést: minket nem az nyugtat meg, ha a régieket narancs-oligarchák váltják, hanem ha megszabadítjuk a magyar demokráciát az oligarchák befolyásától" - zárul a nyílt levél.

OLDALTÖRÉS: Elküldték válaszukat Orbánék az LMP-nek a Lauder-tárgyalás ügyében


Elküldték válaszukat Orbánék az LMP-nek a Lauder-tárgyalás ügyében


Elküldték válaszukat Orbánék az LMP-nek a Lauder-tárgyalás ügyében


Elküldték válaszukat Orbánék az LMP-nek a Lauder-tárgyalás ügyében

"Az LMP levelére, ahogy illik, levélben válaszoltunk, és ha a párt szeretné, akkor természetesen nyilvánosságra hozhatja a választ" - mondta az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője azután, hogy az LMP azt kérte: Orbán Viktor kormányfő haladéktalanul tárja a nyilvánosság elé a Ronald Lauderrel a sukorói kaszinóberuházás kapcsán folytatott tárgyalása tartalmát.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerdai, a miniszterelnökhöz írt és az MTI-hez is eljuttatott nyílt levelében jelezte, "megdöbbenve" olvasták, hogy Orbán Viktor is fogadta tavaly ősszel a befektetőt.

A keddi Népszava forrás megjelölése nélkül azt írta: még Fidesz-elnökként, de már a kormányzásra készülve Orbán Viktor is egyeztetett szűk körben a sukorói kaszinóberuházás egyik megálmodójával, Ronald Lauder üzletemberrel.

A Hírszerzőnek kedden Havasi Bertalan megerősítette az információt, amely szerint találkozott Orbán Viktor és Ronald Lauder.

Az MSZP ugyancsak kedden közölte, szeretnék megtudni, milyen feltételeket szabott Orbán Viktor a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatban.

OLDALTÖRÉS: MSZP: miért tette feketelistára Orbán a sukorói kaszinóberuházást?

MSZP: miért tette feketelistára Orbán a sukorói kaszinóberuházást?

MSZP: miért tette feketelistára Orbán a sukorói kaszinóberuházást?

MSZP: miért tette feketelistára Orbán a sukorói kaszinóberuházást?

Az MSZP is tudni akarja, miről állapodott meg Orbán Viktor Ronald Lauderrel, a sukorói kaszinóberuházás egyik megálmodójával, illetve hogy miért tette fekete listára a beruházást.

Szabó Zoltán szocialista politikus szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében nyolc kérdést tett fel a kormányfőnek. A többi között azt, miért tartotta szükségesnek Orbán Viktor a tárgyalást két hónappal azután, hogy a sukorói beruházással kapcsolatban feljelentést tettek, illetve hogy miről egyeztetett korábban a Magyarországra tervezett másik három kaszinó beruházójával.

A korábbi országgyűlési képviselő rákérdezett: "lehetséges, hogy Lauder úrtól Sukoró kapcsán nem azt hallotta Orbán Viktor, amit szeretett volna?", illetve hogy a Fidesz elnöke ezért tette-e feketelistára a sukorói beruházást, ellentétben a másik három kaszinóprojekttel.

Szerdán az LMP nyílt levélben arra kérte a miniszterelnököt, hogy haladéktalanul tárja a nyilvánosság elé a Ronald Lauderrel 2010 januárjában folytatott megbeszélése tartalmát. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője ezután az MTI-nek elmondta: válaszoltak az ellenzéki párt levelére, és ha az LMP szeretné, nyilvánosságra hozhatja a választ.

A Népszava kedden, a forrás megjelölése nélkül azt írta: még Fidesz-elnökként, de már a kormányzásra készülve Orbán Viktor is egyeztetett szűk körben a sukorói kaszinóberuházás egyik megálmodójával, Ronald Lauder üzletemberrel. Havasi Bertalan aznap a Hírszerzőnek megerősítette az információt.

A napilap értesülései szerint a megbeszélést Lauder kezdeményezte, mert meg akarta tudni, hogy a Fidesz miért ellenzi hevesen a projektet. Ronald Lauder az azóta külügyminiszterré kinevezett Martonyi Jánost kérte fel, hogy szervezze meg a találkozót.

Nagy Anna kormányszóvivő szerdán elmondta: Orbán Viktor januárban pártelnökként volt jelen a sukorói kaszinóberuházás kapcsán folytatott megbeszélésen. Hozzátette: a miniszterelnök sok befektetővel folytatott és folytat tárgyalásokat, ezek legfontosabb üzenete, hogy Magyarországon be kell tartani a törvényeket, törvényes keretek között kell lefolytatni a beruházásokat.

Arra a kérdésre, hogy ez a mondat elhangzott-e januárban is, a kormányszóvivő úgy válaszolt: biztos benne, hogy ott is elhangzott.

OLDALTÖRÉS: LMP: Orbán Viktor semmitmondó választ küldött Sukoró-ügyben


LMP: Orbán Viktor semmitmondó választ küldött Sukoró-ügyben


LMP: Orbán Viktor semmitmondó választ küldött Sukoró-ügyben


LMP: Orbán Viktor semmitmondó választ küldött Sukoró-ügyben

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök, pontosabban sajtóstábjának vezetője "semmitmondó" választ küldött Schiffer Andrásnak, a párt frakcióvezetőnek a sukorói beruházással kapcsolatban feltett kérdéseire.

Schiffer András szerdai, a miniszterelnökhöz írt és az MTI-hez is eljuttatott nyílt levelében jelezte, "megdöbbenve" olvasták, hogy Orbán Viktor is fogadta tavaly ősszel Ronald Laudert, a sukorói kaszinóberuházásban érdekelt befektetőt.

Az LMP úgy véli: egyetlen, a frakcióvezető által feltett kérdésre sem kaptak választ, így nem derül ki, melyik fél kezdeményezte a találkozót és azt sem tudni, miről esett szó a megbeszélésen.
 
A párt honlapján elérhető Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtóstábvezető válaszlevele, amelyben az áll: Orbán Viktor fontosnak tartja a külföldi befektetők magyarországi jelenlétét és "minden befektetőnek ugyanarra a tényre hívta és hívja fel a figyelmét". Arra, hogy "újra jogállam" van, a banánköztársaság korszaka lezárult, mindenkinek tiszteletben kell tartania a törvényeket.

Schiffer András frakcióvezető szerda nyílt levelében többi között arra kérte Orbán Viktort, tárja a nyilvánosság elé a Lauderrel folytatott tárgyalása tartalmát és támogassa a kiemelt beruházásokról szóló törvény hatályon kívül helyezéséről szóló törvényjavaslatukat. Márpedig - mint írják -, amíg ez a törvény hatályban van, bármikor lehetnek a Sukoróihoz hasonló botrányok. "A változás csak annyi, hogy most éppen a fideszes kormány helyezi a befektetők érdekeit a magyar állampolgárok érdekei elé" - teszik hozzá. 

Nagy Anna kormányszóvivő a szerdai tájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva elmondta, Orbán Viktor januárban pártelnökként volt jelen a sukorói kaszinó-beruházással kapcsolatban folytatott megbeszélésen.

 

OLDALTÖRÉS: Orbán Viktor szerint Magyarország újra jogállam, a banánköztársaságnak vége


Orbán Viktor szerint Magyarország újra jogállam, a banánköztársaságnak vége


Orbán Viktor szerint Magyarország újra jogállam, a banánköztársaságnak vége


Orbán Viktor szerint Magyarország újra jogállam, a banánköztársaságnak vége

 Válaszlevél az LMP frakcióvezetőjének - a teljes szöveg:


dr. Schiffer András frakcióvezető úrnak
Tisztelt Frakcióvezető Úr!

Orbán Viktor miniszterelnök úr megkapta az Ön neki címzett levelét, érdeklődését köszöni.
Miniszterelnök úr – aki, mint köztudott, a magyar nemzetgazdaság fellendítése és a munkahelyteremtés érdekében mindig is fontosnak tartotta külföldi befektetők magyarországi jelenlétét – tájékoztatásul közli, hogy minden befektetőnek ugyanarra a tényre hívta és hívja fel a figyelmét. Magyarország újra jogállam, a banánköztársaság korszaka lezárult, Magyarországon a törvényeket mindenkinek – még a legnagyobb befektetőknek is – tiszteletben kell tartania.

Miniszterelnök úr egyúttal tájékoztatja Önt arról is, hogy a jogállamiság melletti elkötelezettségét nem befolyásolja, hogy a Magyarország iránt érdeklődők mely kontinensről vagy államból származnak.
Miniszterelnök úr minden hasonló ügyben a fent kifejtetteket tartja irányadónak.

Budapest, 2010. augusztus 11.

Tisztelettel:
dr. Havasi Bertalan,
a miniszterelnök sajtóstábját vezető helyettes államtitkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!