Belföld

2010.09.07. 21:41

A szemétégető és a Rába-habzás is téma volt Schmitt Pál bécsi útján

Bemutatkozó látogatást tett az osztrák államfőnél kedden Bécsben Schmitt Pál, első hivatalos külföldi útján. Schmitt egyebek mellett arra kérte az osztrák államfőt, hogy amennyire lehet, hívja fel az osztrák döntéshozók figyelmét a rábakeresztúri szemétégető ügyére. A tervezett ausztriai létesítmény "túl közel van ahhoz a magyar határhoz, hogy szó nélkül elmehessünk mellette, és számos érdeket sért" - mondta.

MTI

A köztársasági elnök a magyar külpolitikai törekvésekről, az európai uniós elnökség célkitűzéseiről és az új magyar kormány politikájáról tájékoztatta osztrák kollégáját, emellett megemlítette a rábakeresztúri (Heiligenkreuz) szemétégető ügyét is.

Magyarországot Ausztriához fűzi a legbiztosabb és a legfontosabb történelmi kapcsolat - mondta, s a két ország közötti együttműködést példamutatónak nevezte. Mindkét államfő kiemelte, hogy az osztrák és a magyar köztársasági elnökök immár hagyományosan egymásnál tesznek első ízben hivatalos látogatást.

A magyar külpolitikai törekvések közül Schmitt Pál kiemelte a regionális együttműködést. "Magyarország érdekelt abban, hogy a régió szorosabban működjön együtt" - fogalmazott. Ebben a visegrádi partnerség országai mellett Ausztriát is meghatározó partnernek tekinti Magyarország. Hangsúlyozta azt is, hogy a Duna-stratégiában Magyarország is érdekelt, s hogy a két országnak érdemes egyeztetni nézeteit ebben a kérdésben.

Schmitt Pál arra kérte az osztrák államfőt, hogy amennyire lehet, hívja fel az osztrák döntéshozók figyelmét a rábakeresztúri szemétégető ügyére. A tervezett ausztriai létesítmény "túl közel van ahhoz a magyar határhoz, hogy szó nélkül elmehessünk mellette, és számos érdeket sért" - mondta. Egy későbbi nyilatkozatában azt is hozzátette: tárgyalásai során azt a tájékoztatást kapta, hogy az építkezést egy-két évig még nem kezdik el, részben a határozott magyar fellépés, részben osztrák környezetvédők tiltakozása eredményeként. "Bízom benne, hogy elállnak az építkezés tervétől" - mondta.

Egy másik osztrák-magyar környezetvédelmi ügyben, a Rába folyó habzását illetően elismerését fejezte ki amiatt, hogy sikerült lényegesen csökkenteni a szennyezést.

Heinz Fischer méltatta a megbeszélések nyíltságát. "Jó barátok minden kérdést meg tudnak beszélni egymással" - mondta. Kijelentette, hogy Ausztria minden területen együttműködik Magyarországgal az európai uniós elnökségi célkitűzéseket illetően és támogatja ezen a téren. Kiemelte az európai unió bővítésének témakörét. "Teljes az egyetértés a két ország között" - mondta. A szemétégető ügyével kapcsolatban rámutatott, hogy jelenleg is folyamatban van egy fellebbezési eljárás az osztrák közigazgatási bíróság előtt. "Ennek az eljárásnak az eredményét előbb meg kell várni" - mondta. Hozzátette, úgy véli, hogy az eljárás után a projekt "más, jobb, újabb alapokra kerülhet".

Egy kérdésre válaszolva Schmitt Pál rámutatott, hogy egyedül Szlovákia élt ellenvetéssel a határon túli magyarok magyar állampolgárságát megkönnyítő törvénymódosítás ellen. A nemzetközi joggyakorlattal ellentétesnek nevezte a jelenlegi szlovák állampolgársági törvényt, amely szerint elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki a magyart megkapja. Reményét fejezte ki, hogy idővel javul a szlovák-magyar kapcsolatok helyzete és jelezte, hogy hivatalos látogatást készül tenni Szlovákiában.

A köztársasági elnököt délelőtt katonai tiszteletadással fogadták az egykori császári palotában, a Hofburgban lévő elnöki hivatal előtt. Az osztrák elnökkel folytatott megbeszélését követően részt vett a tiszteletére rendezett ebéden. Délután a két államfő idegenvezető kíséretében látogatást tett az osztrák állami kincstárban. Ezután az osztrák nemzetgyűlés elnökével, majd ausztriai magyar szervezetek képviselőivel találkozott Schmitt Pál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!