Belföld

2010.09.29. 14:34

Az egynapos sebészet miatt a vasi betegek akár 100 kilométert is képesek utazni

Évről évre egyre népszerűbbek az egynapos sebészeti ellátások. Magyarországon azonban jóval kevesebb ilyen műtétet végeznek, mint a nyugat-európai országokban.

Bajdó Bettina

Az Egészségmonitor Kft. nemrég az Állami Számvevőszék adataira is támaszkodva felmérte a szürkehályog-műtéteknél felmerülő egyenlőtlenségeket. A szürkehályog műtét az egyik leggyakoribb sebészeti beavatkozás, ám a modern műszereknek köszönhetően ma már ezt egynapos kórházi ellátással végzik. Ennek  ellenére Magyarországon ugyanakkor még mindig nagyon alacsony, 2008-ban mindössze 22 százalékos  volt az egynapos ellátásként végzett szürkehályog műtétek aránya, szemben a több nyugat-európai országban tapasztalható 80 százalékos szinttel. A felmérés szerint az ellátás infrastruktúrája, az egynapos műtétet nem egyértelműen preferáló szabályozás, a finanszírozás, a közlekedési lehetőségek, továbbá a beteg otthoni körülményei is befolyásolhatják az egynapos ellátás igénybevételét.

Nagyfokú egyenlőtlenséget mutattak ki a kutatók az esetek területi megoszlásában is: a legkevesebb szürkehályog-műtétet Bács Kiskun és Jász-Nagykun Szolnok megyében, mig a legtöbbet Veszprém megyében és Budapesten végezték el.

Megdöbbentő adatok születtek azzal kapcsolatban is, hogy a betegek hány kilométert tettek meg a műtét érdekében.  2008-ban szürkehályog-műtétre az esetek mintegy 10 százalékában másik régióban, közel 20 százalékában másik megyében, majdnem felében pedig másik kistérségben került sor. Az egynapos műtétekhez szükséges utazási távolság is jelentősen eltért az egyes települések esetében: míg a budapesti betegek átlagosan három kilométert utaztak, addig a Vas es Baranya megyében élők átlagosan több mint 100 kilométert  tettek meg az egynapos szürkehályog-műtétek miatt.

Az elemzések eredményei szerint az ellátóval rendelkező kistérségek 20 százalékában a betegek több mint a fele kistérségen kívüli ellátó intézményt vett igénybe. Vannak olyan kistérségek az országban, ahol a betegek 80-90 százaléka nem a lakóhelyhez legközelebbi ellátó intézményt vette igénybe.

Az elemzők szerint a betegek hajlandók többet utazni, és a többletutazás költségeit is vállalni egy szürkehályog műtét miatt. A beutalási rend kialakítása során pedig nem lehet figyelmen kívül hagyni a betegek oldaláról megmutatkozó igényt sem.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!