Belföld

2010.09.21. 16:25

Beszáll a Büki Gyógyfürdő a kőszegi uszoda üzemeltetésébe

A kőszegi regionális gyógyterápiás uszoda 1999-ben létesült európai uniós pénzekből, s gyógyterápiás uszodai szolgáltatási feladat ellátására kapott állami támogatást.

Erős D. Zoltán

Az uszodát 2005-ig egy magántársaság üzemeltette a megyei önkormányzattal kötött megállapodás alapján. Az üzemeltetési szerződést a megyei önkormányzat felmondta, miután az üzemeltető kezdettől fogva jogvitái voltak. Az uszodát ezt követően a Dr. Nagy László Gyógypedagógiai Intézmény üzemeltetésébe adta a megyei önkormányzat. 

Az elmúlt két évben a megyei önkormányzat romló pénzügyi helyzete következtében az intézmény költségvetési lehetőségei jelentősen beszűkültek. A megyei támogatás kényszerű csökkentését nem ellensúlyozta az uszoda szolgáltatását igénybevevő önkormányzatok támogatása, az OEP-től kapott támogatás, illetve a lakossági árbevétel. Ennek következtében szűkített önköltségen számolva évente 10-12 millió forint veszteség keletkezett.
 
Az elmúlt hónapban az intézmény vezetése jelezte, hogy a részére előírt költségvetési kiadás-megtakarítást csak úgy tudja többek közt teljesíteni, ha bezárhatja az uszodát. Ezt elkerülendő a megyei önkormányzat tárgyalást kezdeményezett Kőszeg és Bük vezetőivel és a Büki Gyógyfürdő Zrt. elnök-vezérigazgatójával annak érdekében, hogy hajlandóak lennének-e egy az uszoda működtetését ellátó gazdasági társaság alapításában részt venni.

A tárgyalók ettől nem zárkóztak el. Az egyeztetések nyomán a megyei önkormányzat elkészítette az uszodát működtető gazdasági társaság alapító okiratának tervezetét. Az erről szóló szándéknyilatkozatot legutóbbi ülésén elfogadta a megyei közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!