Belföld

2010.10.15. 21:02

Van az a pénz: korrupt román és magyar határőrökről ír az Adevarul

A román és a magyar határőrök 400 euró kenőpénzért körözött személyt is hajlandók átengedni a határon, a lejárt érvényességű iratokkal rendelkezők esetében pedig száz euróért hunynak szemet a törvénytelenség fölött - írta pénteken az Adevarul című román napilap.

MTI

A legnagyobb példányszámú bukaresti újság pénteki elektronikus kiadásában beszámol arról, hogy a román hatóságok két román határőrt tartóztattak le, miután fény derült arra, hogy határátlépésre jogosulatlan személyeknek segítő "szállítóktól" kenőpénzt fogadtak el.
   
A román lap újságírói részletesen leírják azt a bűnügyet, amelynek felgöngyölítéséhez fedésben dolgozó román rendőrök járultak hozzá. Ők felvették a kapcsolatot az illegális határátlépésben segédkező "szállítókkal", és többször is átlépték a határt kenőpénz segítségével Nagylaknál, valamint a Gyula-Varsánd és a Battonya-Tornya (Turnu) átkelőnél. Először június 17-én keltek át a határon törvénytelenül - írja a lap.
   
Az újság szerint az egyik "szállító" azt közölte a fedésben dolgozó rendőrökkel, mielőtt elindultak volna, hogy a román és a magyar határőröknek egyaránt kenőpénzt kell adniuk. A lejárt érvényességű személyes iratok esetében például 50 eurót kell adni a román határőrnek, 50 eurót pedig a magyarnak is.
   
A lap szerint a magyar határőrök nagyon óvatosak, és hagyják, hogy román kollégáik átvegyék a teljes összeget. "A magyarok ki se jönnek az őrbódéból, hagyják, hogy a román határrendőrök dolgozzanak a kenőpénzért, amit megfeleznek majd" - írja az Adevarul. A lap szerint a fedésben dolgozó rendőröknek csak "szállítók" segítségével sikerült átlépniük a határt törvénytelenül, amikor egyedül próbálkoztak visszafordították őket.

OLDALTÖRÉS: Az ORFK hivatalos tájékoztatást kért

 

 

 

Az ORFK hivatalos tájékoztatást kért

A magyar határrendészetet is érintő korrupciós vádakkal kapcsolatban a magyar rendőrség hivatalos tájékoztatást kért román partnerétől - mondta Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az MTI-nek pénteken.

A Bukarestben megjelenő Adevarul című napilap elektronikus változatának pénteki közlése szerint a román és a magyar határőrök 400 euró kenőpénzért körözött személyt is hajlandók átengedni a határon, a lejárt érvényességű iratokkal rendelkezők esetében pedig száz euróért hunynak szemet a törvénytelenség fölött.
    
Makula György ORFK-szóvivő az MTI-nek elmondta: a magyar határrendészetet is érintő korrupciós vádakkal kapcsolatban a magyar rendőrség hivatalos választ kért román partnerétől a lap állításait illetően.
   
Hozzátette: a magyar és a román határrendészeti szervek folyamatos szakmai együttműködés keretében napi munkakapcsolatban állnak egymással, és mind ez ideig nem érkezett jelzés a román féltől a cikkben olvasható  korrupciógyanús esetekről, ezért a magyar fél várja a román fél hivatalos válaszát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!