Belföld

2010.11.30. 16:42

Akár életet is menthet a teljes test diffúziós MR-vizsgálat

Nemrég szimpóziumot tartottak a szombathelyi Markusovszky kórházban, melyen a szakemberek a teljes test diffúziós MR-vizsgálat során szerzett tapasztalataikat osztották meg egymással.

Bajdó Bettina

Dr. Puskás Tamás, a Markusovszky kórház radiológiai osztályának vezetője elmondta, a teljes test MR világviszonylatban is újdonságnak számít, öt-hat éve alkalmazzák Európában.

- A PET-hez hasonlóan ezzel a készülékkel már korai stádiumban fel lehet fedezni a daganatos megbetegedéseket - tette hozzá a főorvos. - A műszerrel a betegségek változását is nyomon lehet követni. Állandó fejlesztés alatt áll a készülék, ezért jó, ha a szakemberek összegyűlnek, s megosztják egymással tapasztalataikat. Ma már ott tartunk, hogy kezd rutinná válni, hogy mi az, amit PET-tel és mi az, amit MR-rel vizsgálunk. -

A főorvos kiemelte, a PET-vizsgálatok során izotópot adnak a betegnek, s ki van téve a sugárzásnak is. Ezzel szemben a diffúziós MR-nél nincsen ilyen. Magyarországon a teljes test MR-eket két éve kezdték el alkalmazni.

A Markusovszky kórházba tavaly januárba került a készülék, ma már ott tartanak, hogy havonta 150 beteget tudnak megvizsgálni. Nyirokcsomó megbetegedéseknél, csontmetasztázisoknál alkalmazzák, illetve nőknél a mammográfiás szűrés után. A máj gócos elváltozásait is ki lehet mutatni, illetve hasnyálmirigy vizsgálatoknál is használható a készülék. Utóbbinál fontos, hogy korai stádiumban fedezzék fel a daganatot, amit a készülék segítségével könnyebben ki lehet szűrni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!