Belföld

2010.11.04. 21:48

Árvíz 2010: átadtak tizennégy könnyűszerkezetes házat Felsőzsolcán

Tizennégy otthon kulcsát adták át csütörtökön a Borsod megyei Felsőzsolcán, a könnyűszerkezetes házak időre - mindössze 45 nap alatt készültek el.

MTI

A kivitelező, a Malejkó Fémprofilház Kft. ügyvezetője, Malejkó László a bejáráson az MTI-nek elmondta: nagyon nehéz volt a kezdeti időszak, hiszen ellenállásba ütköztek a helyszínen a könnyűszerkezetes épületek miatt, de erősebb volt a lakók igénye, akik úgy vélték, ilyen rövid idő alatt ezek a típusú otthonok készülhetnek el teljesen.
   
Az állami kártalanításból és a biztosítók által fizetett összegből felépült ingatlanok négyzetméterként 130 ezer forintért készültek el. Egyedi igények szerint alakítottak ki a házakat, nincs két egyforma, sőt mindegyikben van valami plusz. Példaként említette a kisebb extrákat, így a padlófűtést egy-egy épületben.
   
A házak október 31-re - az árvízi helyreállítás keretein belül - már elkészültek, a rászoruló családok tizennégy házba költözhetnek be. Az összes lakhatási engedélyt beszerezték az építtetők, már csak az apróbb munkák vannak hátra, de azokkal is hamarosan végeznek.
   
Fekete János, az egyik könnyűszerkezetes ház tulajdonosa az MTI-nek a helyszínen azt mondta: azért választották ezt a típust, mert tudták, gyorsan és kiváló minőségben épülhet újra otthonuk, amelyet korábban elveszítettek. Most költözködnek. A mintegy 80 négyzetméteres házat a biztosítási pénzből és az állami kártalanítás által nyújtott támogatásból finanszírozták. 


    A Miskolchoz közeli, több mint hétezer lakosú városban a júniusi árvíz nyomán 201 házat kellett bontásra ítélni. Az állami kárenyhítési programban a kormány 1,8 milliárd forintot hagyott jóvá az újjáépítésre, amelyből a károsultak lakásvásárlási vagy házépítési támogatást választhattak - közölte az önkormányzat sajtószóvivője korábban az MTI-vel.
      
Németh Csaba kifejtette: a támogatásra jogosultak és az azzal élni kívánók közül 74-en a házépítés, 64-en pedig a lakásvásárlás mellett döntöttek. A házépítéshez a Kós Károly Egyesülés típusterveiből választhattak, vagy saját tervezőt fogadhattak. Az építők közül 25-en választották ez utóbbit, közülük 14 esetben könnyűszerkezetes ház építése mellett döntöttek, 49 házat pedig a típustervekből választottak ki, kisebb módosításokkal.
       
Hozzátette: a kivitelezőknek október 31-ig kellett készre jelenteniük a házakat. A kivitelezőkkel kötött szerződés értelmében kötbért kell fizetniük, ha a határidőre nem készülnek el, ez az épület értékének fél százalékát jelenti naponta, ami átlagosan egy 10 millió forintos ingatlan esetében 50 ezer forint lenne - ismertette a részleteket Németh Csaba.
   
Az MTI információi szerint folyamatosan ellenőrzik az ingatlanokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!