Belföld

2010.11.04. 18:56

Budai Gyula az új elszámoltatási kormánybiztos - Papcsák zuglói polgármester lett

A fideszes Budai Gyula az új elszámoltatási kormánybiztos - jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

MTI

Az elszámoltatásért felelős kormánybiztos eddig a fideszes Papcsák Ferenc volt, ő azonban a továbbiakban - mivel megválasztották Zugló polgármesterévé - összeférhetetlenség miatt nem töltheti be a kormánybiztosi tisztséget.
   
Szijjártó Péter tájékoztatása szerint Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára a kormány szerdán hozta meg döntését az új kormánybiztos kinevezéséről. Az elszámoltatási és korrupcióellenes kormányzati feladatok összehangolásáért felelős kormánybiztos Budai Gyula lesz, aki eddig miniszterelnöki megbízottként dolgozott, s az állami földterületek jogellenes eladását és privatizációját vizsgálta. Budai Gyulának miniszterelnöki megbízotti megbízatása megszűnik, ám kormánybiztosként az eddig Papcsák Ferenc által vitt területért és az állami földek jogellenes elherdálásának vizsgálatáért egyaránt felelős lesz.
   
Szijjártó Péter hangsúlyozta: a nemzeti ügyek kormányának továbbra is rendkívül fontos feladata és célkitűzése az elszámoltatás alapos, korrekt, törvényes és alkotmányos elvégzése. "Fontos feladat az, hogy minden részletére kiterjedően választ kapjunk arra, hogy az országot rossz helyzetbe hozó döntések, valamint közpénzek eltűnése mögött milyen felelősség húzódik meg" - mondta, hozzátéve, fontos feladata a kabinetnek az is, hogy a felelősök "ne úszhassák meg következmények nélkül".
   
A szóvivő megjegyezte továbbá, hogy a gazdasági növekedés beindítása áll a kormányzati gazdaságpolitika fókuszában, a növekedés beindításának pedig egyik fontos mérföldköve a korrupció visszaszorítása. Így szükséges, hogy a korrupcióellenes kormányzati feladatokat is magas szinten hangolják össze - fűzte hozzá.

OLDALTÖRÉS: Budai Gyula életrajza

Budai Gyula életrajza

Budai Gyula életrajza

Budai Gyula életrajza

A fideszes Budai Gyula az új elszámoltatási kormánybiztos - jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Budai Gyula 1963. április 2-án született Békéscsabán.
   
1987-ben kapott jogi diplomát az ELTE állam- és jogtudományi karán, majd a Budapesti Katonai Ügyészségen ügyészként dolgozott. 1994 szeptemberétől ügyvéd az általa vezetett ügyvédi irodában.
    
1998-tól kezdett el politizálni, s kezdetben jogi szakértői feladatokat látott el a Fidesz Magyar Polgári Szövetség mellett. 2002 és 2006 között a Fidesz-frakció melletti szakértőként több országgyűlési vizsgáló bizottság munkájában vett részt. 2004-től a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) jogi képviseletét ellátva bekapcsolódott az érdekképviseleti szerv munkájába. A 2005 február-márciusi budapesti gazdademonstráció egyik szervezőjeként részt vett a demonstrációs bizottság munkájában, és jogi szakértőként a kormánnyal folytatott tárgyalásokban.
   
2006. május 28-a óta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének szövetségi igazgatója.
   
2010 áprilisában a Fidesz-KDNP jelöltjeként a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban egyéni országgyűlési képviselői mandátumot szerzett.
   
2010. június 11-től miniszterelnöki megbízottként az állami földek jogellenes elherdálásának vizsgálatával foglalkozik. Ebbe a körbe tartozik többek között az elhíresült sukorói földterület elcserélésének ügye is, amelyet 2008-ban ő tárt fel először.

 

OLDALTÖRÉS: Jobbik: valódi eredmény nélkül távozik Papcsák Ferenc


Jobbik: valódi eredmény nélkül távozik Papcsák Ferenc


Jobbik: valódi eredmény nélkül távozik Papcsák Ferenc


Jobbik: valódi eredmény nélkül távozik Papcsák Ferenc

A Jobbik szerint Papcsák Ferenc úgy távozik kormánybiztosi munkaköréből, hogy nem ért el valódi eredményt.

Mirkóczki Ádám szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: mivel véleményük szerint a kormányoldal 263 képviselője között nincs, aki alkalmas lenne a feladatra, a Jobbik változatlanul saját országgyűlési képviselőjére, Gaudi-Nagy Tamásra bízná az elszámoltatást, s azt az elmúlt húsz évre kiterjesztené.
   
Hozzátette: Papcsák Ferenc munkája az elmúlt fél évben nem vezetett eredményre, a "kormány megbukott elszámoltatásból (...), nincsenek eljárások". Arról is beszélt: a fideszes politikus elkötelezettségét mutatja, hogy a kormánybiztosi munka helyett a zuglói polgármesteri címet választotta.
   
Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője a sajtótájékoztatón az MSZP belviszonyait taglalva arról beszélt: Gyurcsány Ferenc és Szanyi Tibor nézetkülönbsége olyan "mintha azon vitatkoznának, hogy ki legyen a kiskakas a szemétdombon".
   
A szocialisták szegénységi bizonyítványának nevezte, hogy a volt miniszterelnök pártbéli riválisa az a Szanyi Tibor, aki Dúró Dóra szavai szerint "ittas állapotban" vett részt és szólalt fel az Országgyűlés keddi ülésén. Ugyanakkor hozzáfűzte, a "Fidesz önkényének következménye", hogy Gyurcsány Ferenc tüntetést szervezhetett a jogállamért.
   
Kitért arra is: az MSZP és az LMP közeledését mutatja, hogy a legkisebb ellenzéki párt szerdai, az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítésével szembeni tüntetésén több szocialista politikus jelent meg, mint ahányan a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform keddi rendezvényén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!