Belföld

2010.11.15. 21:54

Egészségügyi salátatörvény: eltörlik a súlyponti kórházak fogalmát, helyzetbe hozzák a gyógyszerészeket

Megszűnik a súlyponti kórházak fogalma, módosulnak a kórházi kapacitások szabályai, változik a patikaalapítás és -működtetés rendszere. Az egészségügyi szabályokat több helyen átrendező, parlament előtt fekvő "salátatörvény" ezeken felül megszüntetné a kórházi elszámolási nyilatkozatot, rendezné a pro família felírásokat és változtatna a méltányossági támogatás rendszerén is.

MTI

A Mefedron felkerülhet a veszélyes szerek listájára, így kábítószernek minősül majd. A gyógyszerforgalmazásról szóló törvényben többek között szabályozzák a különböző, nem tb-támogatott készítmények vásárlásához csatolt reklámokat: a jövőben csak egyfajta törzsvásárlói marketinget engedne a törvény. Ezt pedig szigorúan a gyógyszerészi gondozáshoz - ingyenes, patikában elvégezhető szűrésekhez - kötnék.
   
A módosítással célul tűzte ki a kormányzat, hogy rendezi a patikai gyógyszerészi tulajdont. Ezek szerint a jövőben csak olyan patika üzemelhetne, amelyben a működtetési jog személyi jogos gyógyszerészhez kerül legalább 50 plusz 1 százalékban. A törvényalkotó szándékai szerint ezzel biztosítható a szakmai függetlenség és zárhatók ki az offshore cégek, valamint a gyógyszerpiaci szereplők, de ezzel a rendelkezéssel korlátoznák a gyógyszertárláncok tulajdonszerzését is, egyben nemzeti érdekkörben tartja a patikákat, erősítve a kis- és középvállalkozók szerepét.
   
A gyógyszerészi többségi tulajdon megszerzésére a már működő gyógyszertárak esetében a törvényjavaslat biztosít átmeneti időszakot. Eszerint 2014. január 1-jéig a gyógyszerészek tulajdoni hányadának meg kell haladnia a gazdasági társaságban az 50 százalékot.
   
A javaslat értelmében ahol már működik közforgalmú gyógyszertár, új közforgalmú gyógyszertár létesítésére az egészségügyi államigazgatási szerv akkor írhat ki pályázatot, ha az új gyógyszertárral együtt számított valamennyi közforgalmú gyógyszertárra átlagosan 50 ezer lélekszámot meghaladó településen legalább négyezer, egyéb településen legalább 4.500 lakos jut, és a meglévő közforgalmú gyógyszertárak bejárata és az új közforgalmú gyógyszertár bejárata között ötvenezer lélekszámot meghaladó városokban 250 méter, egyéb településeken legalább 300 méter távolság van.
   
A többletteljesítmény után járó plusz pénzzel egészülne ki a háziorvosi finanszírozás, a többletmunkáért járó pénzt védőoltásokra való ösztönzésért, a különböző szűrésekkel és a kedvezőbb árú hatóanyag felírásáért adná a kormányzat. Az ösztönzőrendszert a patikusnál is használnák, ők is plusz bevételre számíthatnák a rendszer alapján, ha például szintén az olcsóbb, generikus készítményt ajánlják a betegnek.
   
Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló 2006. évi törvény módosítása többek között eltörölné a súlyponti kórházak fogalmát, és módosítja a kapacitások átcsoportosításának szabályait is.
   
A törvényben változás lesz, hogy nem lesznek ennyire "kőbe vésve" a kapacitások, mint eddig. A javaslat szerint módosul az is, hogy nem évente, hanem háromévente fogják a kapacitásokat felülvizsgálni, és a jövőben lehetőség lesz arra is, hogy az intézmények egymás között kössenek szerződés kapacitásátadásról anélkül, hogy az egész szolgáltatást át kellene adnia, de arra is lesz mód, hogy egy kórház házon belül csoportosítson át ellátást.
   
A javaslat lehetőséget ad az egészségügyi intézmény fenntartójának arra, hogy az kezdeményezheti a saját fenntartású kórházak kapacitásátcsoportosítást, azzal, hogy az átcsoportosítás a szolgáltatók összkapacitásának mennyiségét nem változtathatja meg.
   
A módosítások között szerepel továbbá az is, hogy a gyermekgondozási segély mellett munkát végzők táppénzének megállapításával egyszerűbbé válik a jogosultság elbírálása és összegének megállapítása. A módosítás értelmében a pénzbeli ellátásokat visszamenőlegesen lehet igényelni. Ez egyszerűsíti a biztosítottak által igénybe vehető ellátások közötti választás lehetőségét.
   
Az egészségügyről szóló törvény módosítása szerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális intézete helyett a katasztrófa-egészségügyi ellátás első fokú szerve a fővárosi és megyei kormányhivatalok egészségügyi szakigazgatási szerve lesz abban az esetben, ha az egészségügy területén katasztrófaesemény következik be.
   
Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerekről szóló törvény módosításával a Mefedron nevű szer felkerülhet a veszélyes szerek listájára, így kábítószernek minősül majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!