Belföld

2010.11.25. 17:19

Kórházi mérgezés: béltisztító helyett formalint itattak az asszonnyal

Várhatóan két hét múlva zárulhat le a soproni Erzsébet Oktató Kórházban az a vizsgálat, amely azt hivatott tisztázni, miként adhattak műtét előtt béltisztító folyadék helyett formalint az egyik betegnek - közölte az intézmény orvosigazgatója az MTI érdeklődésére.

MTI

Korányi László elmondta, minél gyorsabban tisztázni kívánják a történteket, de a szabályokat betartva ehhez körülbelül két hétre van szükség; addig nem nyilatkoznak az ügyben.
   
A Blikk beszámolója szerint egy 69 éves nő rutinműtétre feküdt be a kórházba, de a beavatkozás előtti este béltisztító helyett mérgező formalint adtak neki a nővérek, azzal az utasítással, hogy mind a három litert igya meg. Ám mivel a folyadék azonnal marni kezdte a torkát és a gyomrát, illetve kezei is lezsibbadtak, szólt a nővéreknek. Ők csak azt mondták, biztos túl gyorsan kortyolt az italból. Orvos csak hét órával a mérgezés után, délelőtt 11-kor vizsgálta ki az asszonyt.
   
A cikk szerint a beteget ezután mentőhelikopterrel szállították a budapesti Péterfy kórház toxikológiai osztályára, ahol savlekötővel és antibiotikumokkal megakadályozták a további mérgezést.

OLDALTÖRÉS: Műhibák, tévedések az egészségügyben Magyarországon

 

 

 


Műhibák, tévedések az egészségügyben Magyarországon

Az MTI Sajtóadatbank összeállítása az elmúlt öt évben történt néhány emlékezetes műhibáról vagy mulasztásról:

2005. április 20. - A kecskeméti kórházban egy négyéves kunszentmiklósi kisgyerek a mandulaműtét után nem ébredt fel az altatásból. A gyermeket Budapestre, a tartós lélegeztetéshez megfelelő berendezéssel rendelkező Bethesda kórházba vitték, ahol megállapították az agyhalált. A szakmai vizsgálat során kiderült, hogy a légutakba bekerült a gyermek orrmandulájának egy szövetdarabja, ami "rendkívül rosszindulatú elzáródást", légzési elégtelenséget okozva hipoksziás állapot kialakulásához és végül az agyhalálhoz vezetett.
   
2006. február 17. - A szegedi onkológiai klinikán egy daganatos betegségben szenvedő beteg a kemoterápiás kezelés mellékhatásaként kialakult vérszegénység miatt három egység vért kapott, ám nem a megfelelő vércsoportból. Az orvosi beavatkozás ellenére a beteg másnap elhunyt. Mint kiderült, a szakápoló nem rendelkezett a transzfúzió elvégzéshez szükséges végzettséggel.
   
2007. - Meghalt egy férfi a marcali kórházban, mivel perforált gyomorfekélyét nem megfelelő gyógyszerrel kezelték. A két kezelő orvos hibázott, amikor nem végeztettek újabb kontrollvizsgálatokat és csak fájdalomcsillapításról gondoskodtak.
   
2007. május - Egy 52 éves asszonyt combnyaktörését követően műtötték meg a szegedi traumatológiai klinikán. Amikor a csontjába ültetett titánium csavarokat ki akarták venni, a csavarhúzó elpattant és a műtétet félbehagyták. A betegnek ezután komoly fájdalmai támadtak, mert mint később kiderült, az eltört csavarhúzó vége a combjában maradt, s ezt újabb műtéttel kellett eltávolítani.
   
2007. május 9. - Hasi műtétje után három héttel meghalt egy 78 éves férfi, akinek a soproni kórházban műtéti törlőkendőt hagytak a sebében. A szerencsétlenül járt embert április 23-án bélelzáródással műtötték, majd hazaengedték, május 2-án azonban általános gyengeségre és rossz közérzetre panaszkodva ismét megjelent a kórházban, ahol a vizsgálat során rendellenességet nem tapasztaltak, de benntartották. Csak boncolása után derült fény arra, hogy a műtéti törlőkendő a sebben maradt.
   
2008. július 23. - A Délmagyarország című napilap információi szerint orvosi műhiba miatt halt meg egy fiatal nő a szentesi kórházban. A 31 éves asszonyon rutinműtétet végeztek az intézmény szülészeti és nőgyógyászati osztályán. A beavatkozás során azonban az orvos kilyukasztotta a méhfalat, amit nem vett észre. Ennek következményeként súlyos hashártyagyulladás, szeptikus állapot lépett fel, és bár ezt követően több műtéti beavatkozásra is sor került, a többhetes intenzív kezelés ellenére sem tudták a beteg életét megmenteni.
   
2010. február 12. - Az Állami Egészségügyi Központ szülészeti és nőgyógyászati osztályán egy hosszú ideje vajúdó nő orvosa a császármetszés mellett döntött. A szülésznő a műtét előtt egy pohárka folyadékot itatott a kismamával, aki azonban a savlekötő helyett erősen lúgos kémhatású kálium-hidroxidot kapott és súlyos egészségkárosodást szenvedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!