Belföld

2010.11.18. 21:42

Orbán gazdasági főtanácsadója alkalmas washingtoni nagykövetnek

Az Országgyűlés külügyi bizottsága meghallgatta és alkalmasnak találta Szapáry Györgyöt, Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági főtanácsadóját a washingtoni nagyköveti posztra - tájékoztatta Balla Mihály bizottsági elnök csütörtökön az MTI-t.

MTI

A fideszes politikus a Népszabadság hírét erősítette meg; a napilap online kiadásában írta meg, hogy a kormány Szapáry Györgyöt akarja kinevezni az amerikai fővárosba a magyar diplomáciai képviselet élére, és a külügyi bizottság már meg is hallgatta.
   
Balla Mihály az MTI-nek elmondta, a külügyi bizottság a héten hallgatta meg Szapáry Györgyöt, és 14-3-as szavazati arányban támogatta nagyköveti jelölését. Elmondta, hogy a "jobboldali ellenzék" szavazott nemmel (a bizottságban a Jobbiknak 3 képviselője van).
   
A bizottsági elnök szerint Szapáry György a jövő év elején foglalhatja el posztját; azt mondta, a nagyköveti kinevezések átfutása a felkészülési idővel legalább 2-3 hónapot vesz igénybe.
   
Azt mondta, az a kérdés nem vetődött fel a bizottsági ülésen, hogy miért van szükség nagykövetváltásra. Kitért rá, hogy a jelölt kifejtette koncepcióját, a képviselők kérdéseket tettek fel neki, majd szavaztak róla. A bizottsági elnök a kérdések tartalmáról nem beszélt, arra hivatkozva, hogy zárt bizottsági ülés, minősített meghallgatás volt.
   
Martonyi János külügyminiszter júniusi washingtoni bemutatkozó látogatásakor arra a kérdésre, hogy van-e döntés a washingtoni magyar
nagykövet személyéről, az MTI-nek azt mondta: "miért kellene döntést hozni? (...) sem megerősíteni, sem cáfolni semmit nem kívánok, miután ebben a kérdésben most nem látom a szükségét a döntéshozatalnak".
   
A jelenlegi nagykövet, Szombati Béla tavaly szeptemberben foglalta el állomáshelyét, elődje, Somogyi Ferenc 2007-től irányította a magyar diplomáciai képviselet munkáját.
   
A Népszabadság csütörtökön arról is írt, hogy a kormány Szapáry György kinevezése érdekében törvényt módosít, lehetővé válik, hogy a 70. életévét betöltött kormánytisztviselőt nevezzenek ki külképviseleti vezetőnek.
   
Erre vonatkozólag Balla Mihály csütörtökön nyújtott be módosító indítványt a kormánytisztviselőkről szóló törvényhez. A jogszabályt csupán egy ponton módosítaná a kormánypárti politikus, e szerint a miniszterelnök felmentést adhat a kormánytisztviselői poszt betöltésénél meghatározott életkori korlát alól, ha a kormánytisztviselői kinevezés a külszolgálathoz kapcsolódó képviselet-vezetői megbízáshoz szükséges.
   
A külügyi bizottság elnöke az MTI-nek azt mondta: indítványával lehetőséget fog kapni a miniszterelnök, hogy 70 év feletti jelöltet is mérlegelhessen külképviseleti vezetői posztra.
   
A 72 éves Szapáry György 1993-1999-ig és 2001-2007-ig a Magyar Nemzeti Bank alelnöke volt. A miniszterelnök főtanácsadójaként jelenleg a nemzetközi szervezetekkel folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban segíti Orbán Viktor munkáját. A Fidesz elnökétől már 2008 júniusában is feladatot kapott Szapáry György: Orbán Viktor felkérte a közgazdaságtudomány doktorát, hogy segítse a pártot olyan nemzetközi kapcsolatrendszer megteremtésében, amely egy jobboldali kormány megalakulása esetén a legkisebbre csökkenti a tőkekivonás kockázatát.
   
Balla Mihály arról is tájékoztatta csütörtökön az MTI-t, hogy a bizottság ugyancsak meghallgatta a helsinki és az algíri nagyköveti poszt jelöltjeit, a testület mindkettejüket nagy arányban támogatta. Azt mondta, hogy a bizottságban egyik jelölt körül sem bontakozott ki különösebb vita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!