Belföld

2010.11.18. 16:25

Orbán Viktor Párizsban: 3 százalékos hiány jövőre, csökkenő államadósság

Ahhoz, hogy Magyarország támogatni tudja az Európa Unió és Oroszország között küszöbön álló nagy történelmi kiegyezést, Közép-Európának speciális bánásmódot és garanciákat kell kapnia a következő években - mondta csütörtökön Orbán Viktor Párizsban a Nemzetközi Kapcsolatok Francia Intézetében (IFRI) tartott előadásában.

MTI

A miniszterelnök megemlítette, hogy november 30-án találkozik Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel.
   
Orbán úgy vélte, hogy nincs messze az EU és Oroszország közti történelmi kiegyezés pillanata. Annak ellenére, hogy a pontos időpont még nem ismert, "az események logikája" ezen irányba mutat. Ebben a nagy történelmi folyamatban pedig véleménye szerint Közép-Európának garanciákat kell kapnia, például az energiafüggetlenség, a katonai biztonság, a közlekedési infrastruktúra vagy a gazdasági átláthatóság tekintetében, mert - mint hangsúlyozta - a kiegyezésnek a térség nem lehet csupán elszenvedője.
   
Orbán meglátása szerint a gazdasági válság előtti tapasztalatok azt mutatják, hogy Közép-Európa "az európai versenyképesség egyik kulcstérsége" és az Európai Unió "egyik legperspektivikusabb" régiója. Véleménye szerint a gazdasági válság után is feltehetően ez a térség lesz a gazdasági növekedés motorja, s kétszer akkora növekedést fog produkálni, mint a nyugat-európai országok.
   
A belpolitikai helyzet elemzése kapcsán a kormányfő azt mondta, hogy sajnos a Fidesz nem hitegetheti magát azzal, hogy a programja minősége és a kínált alternatíva nagyszerűsége ragadta magával a magyarokat. "Bár reménykedünk, hogy ilyesmi is történt" - tette hozzá.
   
"Valójában a düh, az elkeseredés, a süllyedés miatti elégedetlenség dobott felszínre bennünket olyan mértékben, hogy ma kétharmados parlamenti többségünk van" - hangsúlyozta Orbán Viktor.
   
A miniszterelnök kiemelte, hogy Magyarország az egyetlen olyan uniós tagállam, amely a csatlakozása óta nem tudta emelni a gazdasági növekedését, s az államadósság az 50 százalék körüli szintről 80 százalékos szintre emelkedett, miközben az életszínvonal zuhant. Orbán megfogalmazása szerint a gazdasági süllyedést züllés is kísérte, amely a magas korrupcióval, a nem ritka hatalmi visszaélésekkel, valamint a közéletben a civilizált közbeszéd, a megbízhatóság és a korrektség hiányával jellemezhető.
   
Mindehhez szerinte olyan civilizációs betegségek is járulnak, mint az alacsony foglalkoztatottság a munkaképes lakosság körében, amely alig 55 százalékos az unió 65 százalékához képest, a lakosság csökkenő száma, valamint az a tény, hogy a 10 millió emberből 3 millióan élnek a szegénységi küszöb alatt.
   
"Ez a kudarc húzódik meg az idén bekövetkezett nagy politikai fordulat mögött, amelyet otthon egyszerűen csak kétharmados forradalomnak nevezünk" - mondta Orbán. Hozzátette, hogy a kormánytól a süllyedés és a züllés megállítását, valamint a civilizációs betegségek gyógyításának megkezdését várják el jelenleg a magyarok.
   
Orbán szerint a komoly gazdasági válság után Magyarország négy hónap alatt kiutat talált a csődhelyzetből. A rövid távú siker - amely azt jelenti, hogy a költségvetési hiány idén legfeljebb 3,8 százalékos, jövőre pedig 3 százalékos lesz - azonban Orbán szerint nem feledtetheti a csapda lényegét, a nyolcvanszázalékos GDP-arányos államadósságot, amely a tervek szerint 2014-15-re csökkenhet hetven százalékra.
   
A miniszterelnök elismerte, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítsége nélkül Magyarország összeomlott volna, szerinte az országnak azonban továbbra már nem politikai alkukkal megszerezhető forrásokért kell "ácsingóznia" a nemzetközi szervezeteknél, hanem vissza kell térnie a pénzügypiacokra, és onnan kell az igényeit fedeznie. Ennek azonban Orbán szerint súlyos feltétele a kiszámíthatóság, szavahihetőség, ellenőrzés alatt tartott költségvetési hiány és világos közép- és hosszú távú stratégia. Ennek részeként Magyarország takarékossági intézkedéseket és válságadót vezetett be, megindította a közigazgatási, az adó- és a nyugdíjreformot, valamint az állami cégek átalakítását és megkezdte az új alkotmány előkészítését, amelyet jövő tavasszal fogadhat el a parlament - foglalta össze a miniszterelnök.
   
Hozzátette, hogy az elhatalmasodott cinizmus és szkepszis leküzdéséhez, valamint a politika hitelességének visszaszerzéséhez kezdeményezte azt a politikai reformot, amellyel felére csökkenhet a politikai osztály létszáma.
   
A bankadó kapcsán Orbán hangsúlyozta, nem tartja érdemnek, hogy Magyarország vezette be elsőként, de látható, hogy lassanként több uniós ország is követi a példát, s feltehetően 2012-ig kialakul egy egységes európai bankadórendszer. A miniszterelnök elismerte, hogy "a magyar bankadó brutális", és megerősítette , hogy jelenlegi formájában 2012-ben megszűnik. Akkor majd vagy az európai szinten megvalósított bankadóra vagy a többi európai ország gyakorlatára tér át Magyarország - tette hozzá.

OLDALTÖRÉS: Az uniós elnökségről egyeztetett Orbán Viktor a francia kormányfővel

Az uniós elnökségről egyeztetett Orbán Viktor a francia kormányfővel

Az uniós elnökségről egyeztetett Orbán Viktor a francia kormányfővel

Az uniós elnökségről egyeztetett Orbán Viktor a francia kormányfővel

A 2011 első felében esedékes soros magyar uniós elnökség teendőiről egyeztetett csütörtökön Orbán Viktor Párizsban Francois Fillon francia kormányfővel.

A közel egyórás megbeszélés után Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Orbán Viktor és Fillon egyetértett abban, hogy a világgazdasági kihívások és a jövő évi EU-költségvetés körül kialakult probléma következtében Magyarország nehéz időszakban veszi át az uniós elnökséget.
   
A szóvivő elmondta, hogy a találkozón megfogalmazódott: ugyanakkor azért is lehet számítani Magyarország tekintetében sikeres elnökségre, mert semmilyen belpolitikai tényező nem befolyásolja azt negatívan. "Az elkövetkező három évben nem lesznek választások és a kormány mögött áll Európa legstabilabb parlamenti többsége. Ezenkívül az ország megkezdi a kilábalást az adósságcsapdából" - tette hozzá.
   
A megbeszélésen Szijjártó elmondása szerint szóba került Horvátország uniós csatlakozása is, amiről a tárgyalásokat Magyarország szeretné lezárni még a magyar elnökség idején, valamint Románia és Bulgária csatlakozásának kérdése a schengeni övezethez. Magyarország teljesen elkötelezett  mindkét bővítés mellett - hangsúlyozta a szóvivő.

OLDALTÖRÉS: A Le Figaro interjúja Orbán Viktorral


A Le Figaro interjúja Orbán Viktorral


A Le Figaro interjúja Orbán Viktorral


A Le Figaro interjúja Orbán Viktorral

Orbán Viktorral készült terjedelmes interjút közölt a Le Figaro című francia napilap annak kapcsán, hogy a magyar miniszterelnök csütörtökön kétnapos látogatást kezd Párizsban.

Az interjú szerda este jelent meg az újság internetes felületén. A 2011 első felében esedékes soros magyar EU-elnökség prioritásairól Orbán kifejtette, hogy eredetileg két fontos témára kívánta Magyarország ráirányítani a figyelmet: a kulturális sokszínűségre és a vízgazdálkodásra. Ezekről nem is mondott le, de időközben más érzékeny témák kerültek előtérbe, mint például a gazdasági kormányzás, a Lisszaboni Szerződés felülvizsgálata és a nemzeti gazdaságpolitikák összehangolása. Orbán fontosnak tartja még a romakérdést, a Duna-stratégiát, valamint a keleti partnerség és Horvátország uniós csatlakozásának segítését.
   
A Le Figaro azon kérdésére, hogy Magyarország saját tapasztalataival hogyan tudja segíteni az előrelépéseket a romakérdésben, a miniszterelnök elmondta, hogy Magyarországon "a romák letelepítettek, tehát a mi stratégiánk az, hogy itt akarjuk őket tartani". Véleménye szerint az Európai Unió leggazdagabb országainak meg kell érteniük, hogy ez az ő érdekük. "Ami pedig a romákat illeti, nekik azt kell megérteniük, hogy a szegénységből való kilábaláshoz, dolgozni kell" - tette hozzá. Ehhez pedig a miniszterelnök szerint perspektívákra, munkahelyekre és jobb oktatási rendszerre, valamint valódi európai romastratégiára van szükség.
   
"Eléggé csalódott vagyok azért, amit eddig tett Magyarország. Én, aki részt vettem a kommunista rendszer megbuktatásában, kénytelen vagyok megállapítani, hogy a romák képzése és foglalkoztatottsága szempontjából a diktatúra hatékonyabb volt. Ez tűrhetetlen: ezért vagyok eltökélt annak bebizonyításában, hogy a demokrácia ezen a téren is nemesebb rendszer" - fogalmazott Orbán.
   
A miniszterelnök támogatja Románia és Bulgária schengeni csatlakozását - amiről a magyar elnökség idején kell az Európai Uniónak állást foglalnia -, mivel szerinte mindkét ország nagyon sokat fejlődött.
   
Az iszapömlést illetően Orbán kiemelte, hogy az állam azonnal cselekedett, és minden tőle telhetőt megtett. Sikerült megmenteni a Dunát és a Rábát is, de "az állandó ellenőrzés mellett sem biztos, hogy nyugodtan alhatunk, mert a modern technológiák állandó veszélyt jelentenek" - mutatott rá a kormányfő.
   
Arra a kérdésre, hogy miközben egy csőd közeli helyzetbe került államot örökölt, miért az európai partnereket nyugtalanító kettős állampolgárságról szóló törvénnyel foglalkozott elsőként, Orbán Viktor elmondta, hogy a gazdasági helyzet valóban nyugtalanító, mivel Magyarország nagyon eladósodott. Ugyanakkor úgy érzi, nem lehet ebből a csapdahelyzetből úgy kijönni, hogy a jövőnket pénzügyi intézmények forrásaira építjük. "Újra a pénzpiacokhoz kell fordulnunk. Ehhez pedig hiteles gazdaság kell: 2011 Magyarország számára a nagy megújulás éve lesz" - hangsúlyozta a miniszterelnök.     
   
A kettős állampolgárság célja pedig az volt a miniszterelnök szerint, hogy véget vessen az elfogadhatatlan diszkriminációnak. Orbán szerint ugyanis Közép-Európában Magyarország volt az egyetlen ország, amelynek nemzeti kisebbségei nem rendelkezhettek kettős állampolgársággal. "Egyetlen nemzet sem lehet sikeres megalázott helyzetben. A gazdasági sikerek, ennek a megalázottságnak a vége, az egy nemzethez való tartozás érzésének az ereje, mindez összefügg egymással. Saját utunkat kell járnunk" - hangsúlyozta. A határon túli magyaroknak járó szavazati jog kérdéséről a kormányfő elmondta: a parlament az alkotmány kidolgozása során, 2011 tavaszán fog állást foglalni.  
   
Arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy a válságadók fenntartása 2012 után elijesztheti a külföldi befektetőket, Orbán elmondta, hogy azok 2012-ben meg fognak szűnni. 2013-tól új megállapodásokat kíván a kormányzat kötni az érintett szektorokkal: "garantálnák részvételüket a közteherviselésben, mi pedig hosszú távon biztosítanánk számukra a befektetéseik biztonságát" - fogalmazott a miniszterelnök.
   
Arra a kérdésre, hogy a választási kampányban ígért forradalmon a Fideszhez közelálló személyek fontos posztokra helyezését, a médiatörvény szigorítását, az önkormányzati választások előtt a választási törvény módosítását és az alkotmánybíróság hatáskörének szűkítését kell-e érteni, a miniszterelnök kifejtette, hogy több más nagy reformra gondolt. "Hamarosan jön a nyugdíj-, az oktatási, valamint az önkormányzati reform. Tavasszal egy teljesen új alkotmány születik. Ezt nevezhetjük forradalomnak, a kétharmados reformnak, amely az alkotmánnyal összhangban történik. Egy stabil parlamenti többség gyors cselekvéseket tesz lehetővé, ami a mai világban nagy előnyt jelent" - vélte Orbán.
   
Arra a kérdésre, hogy Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács elnökének megállapítása a nacionalizmus, a populizmus és az antidemokratikus erők erősödéséről az Európai Unión belül, vonatkozhatott-e Magyarországra, Orbán úgy gondolja, hogy nem. "Herman Van Rompuyjal ugyanahhoz a politikai családhoz tartozunk. Az Európai Néppártban a nacionalizmusnak, a populizmusnak és az antidemokratikus erőknek nincs helyük" - mondta a kormányfő.
   
Orbán Viktor célja, hogy a magyar elnökség idején az Európai Unió közel kerüljön az emberekhez. "Azt szeretném, ha azt mondanák, hogy a magyarok józanok, nyitottak és lovagiasak. Hogy nem saját céljainkra használtuk az elnökséget, hanem mindenki javára" - tette hozzá. 
   
Arra a kérdésére, hogy az irodájában - ahol két nemzeti zászló is látható - azért nincs kitűzve az európai lobogó,  mert még nem kezdődött el az uniós elnökség, Orbán azt válaszolta: "Nem, ennek oka, hogy magyar miniszterelnök vagyok".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!