Belföld

2010.11.08. 21:54

Otthonszülés: tüntetés Geréb Ágnes mellett

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász szabadon bocsátásáért tüntettek civil szervezetek hétfőn Budapesten. A demonstráció résztvevői az V. kerületi Roosevelt térről fáklyákkal a kezükben a Lánchídon át Semmelweis Ignác I. kerületben található szülőházához vonultak.

MTI

Békés Bence, a Szülők a Szabad Szülésért Egyesület szóvivője a rendezvényen felolvasta azt a levelet, amelyben arra kérik Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy segítsen "rendet, jogbiztonságot, igazságot" teremteni az otthon szülés területén.
   
Úgy fogalmaztak: "nem tűrjük tovább, hogy meghurcolják, gyalázzák, jogtalan és igazságtalan eljárásoknak vessék alá, majd börtönben alázzák azt a szakembert, akinek több ezer otthonszülő nő köszönheti a háborítatlan szülést".  
   
A demonstráción a szervezők (Születésház Egyesület, Szülők a Szabad Szülésért Egyesület) becslése szerint több ezren vettek részt, az MTI tudósítója szerint viszont csak pár százan voltak.
   
Geréb Ágnes előzetes letartóztatását múlt pénteken hosszabbította meg a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB), addig terjedően, amíg az elsőfokú bíróság a tárgyalás előkészítése során határozatot hoz, de legfeljebb 2011. január 8-ig. A szülész-nőgyógyászt, aki a korábbi felfüggesztő döntés miatt nem gyakorolhatja a hivatását, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítják.
   
A bíróság végzésében megállapította, hogy "az előzetes letartóztatás fenntartásának okai továbbra is fennállnak".
   
Álláspontja szerint továbbra is megalapozottan lehet tartani attól, hogy a - más hasonló bűncselekmény miatt büntetőeljárás hatálya alatt álló - gyanúsított a szabadlábon hagyása esetén tárgyi bizonyítékok megsemmisítésével, elrejtésével vagy más módon meghiúsítaná, megnehezítené a bizonyítási eljárás eredményességét, illetve újabb, hasonló jellegű, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el. A végzés nem jogerős.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!