Belföld

2010.11.08. 20:51

Pörzse bekiabált, összehívták a házbizottságot

Az elnöklő Lezsák Sándor összehívta az Országgyűlés házbizottságát hétfő estére a jobbikos Pörzse Sándor szocialista képviselőket szidalmazó bekiabálása miatt.

MTI

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője az Európai Unió és Izrael közötti társulás létrehozásáról szóló megállapodás általános vitájában hívta fel a figyelmet arra, hogy Pörzse Sándor - Bárándy Gergely MSZP-s politikus felszólalása alatt - bekiabálásában "szarháziaknak" nevezte a szocialista képviselőcsoportot.
   
Pörzse Sándor ezt követően úgy fogalmazott, hogy elragadtatta magát és elnézést kért az Országgyűléstől, illetve azoktól, akik - mint mondta - nem értenek egyet kijelentésével.
   
Bárándy Gergely a bekiabálás alatt Vona Gábor felszólalására reagált. A Jobbik frakcióvezetője arról beszélt, hogy a "holokauszt-ipar" igazságtalanul vádolja pártját antiszemitizmussal. A Jobbik elnöke szerint a kormánytöbbség valamit el akar titkolni az EU és az Izrael közötti megállapodásból. Vona Gábor ennek kiderítése érdekében egy magyar-izraeli kapcsolatokat vizsgáló parlamenti bizottság létrehozását javasolta.
   
A szocialista képviselő válaszában kiemelte, hogy már a "holokauszt relativizálása" is bűncselekménynek minősül. Bárándy Gergely szerint Lezsák Sándor akkor járna el helyesen, ha megvizsgálná a Vona Gábor elleni büntetőfeljelentés szükségességét.

Frissítve: a házbizottság helytelenítette a jobbikos kijelentéseket

Az Országgyűlés házbizottságának valamennyi tagja egyetértett abban, hogy nincs helye a parlamentben olyan jellegű kifejezéseknek, amelyet a Jobbik frakció néhány tagja használt az Európai Unió és Izrael közötti társulás létrehozásáról szóló megállapodás hétfői általános vitájában - közölte az Országgyűlés sajtóirodája a testület késő esti zárt ülése után az MTI-vel.
   
A jobbikos politikus bocsánatkérését  Mesterházy Attila, az MSZP és Schiffer András, az LMP frakcióvezetője sem tartotta elegendőnek a házbizottság zárt ülését követő, újságíróknak adott nyilatkozatukban. Az LMP frakcióvezetője szerint Pörzse Sándor "féloldalas" bocsánatkérése is a parlament tekintélyét rombolta azzal, hogy abban "szinte ismét megerősítette korábbi sértését". Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője ezzel szemben úgy fogalmazott, hogy a házbizottsági ülés után lezártnak tekinti az ügyet.

Pörzse Sándor bekiabálása alatt Bárándy Gergely a Jobbik elnökének azon felszólalására reagált, amelyben Vona Gábor arról beszélt, hogy egyesek a "holokauszt-ipar" részeként igazságtalanul antiszemitizmussal vádolják pártját.
   
Vona Gábor újságíróknak elmondta: a szocialisták félreértették a "holokauszt-iparra" vonatkozó kijelentését, azzal ugyanis senkinek sem szerette volna megsérteni az emberi méltóságát, csak arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy többen politikai előnyt remélnek a holokauszt szó használatától.
   
Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy a "holokauszt-ipar" kifejezés akár bűncselekményt kimerítően is jelentéktelen színben tüntetheti fel a II. Világháború alatt történteket. Ezzel azonban egyetlen parlamenti frakció sem értett egyet - fűzte hozzá.
   
Schiffer András, az LMP frakcióvezetője aláhúzta: Vona Gábor kijelentésével nem követett el bűncselekményt, a szocialisták részéről pedig "rendkívül szerencsétlen" volt az antiszemitizmus vádját megfogalmazni a Jobbik Izrael államot érintő kritikájára.
   
Vona Gábor megjegyezte: nem tartja törvénytelennek kijelentését, így nyugodt lelkiismerettel áll egy esetleges feljelentés elé.   
   
Az MSZP a házbizottság ülésén egy nyilatkozattervezetet is a testület elé terjesztett, amelyben azt szerették volna leszögezni, hogy a parlamenti pártok elutasítják az egyetemes emberi jogokat, a nemzeti érdeket és a nemzetek közötti együttműködést sértő kezdeményezéseket. Kezdeményezésüket azonban kizárólag az LMP tudta volna feltételesen támogatni.
   
Schiffer András szerint ugyanis akkor lenne értelme a szocialisták által írt, "evidenciákat tartalmazó" nyilatkozatnak, ha ahhoz az öt parlamenti frakcióból legalább négy csatlakozott volna. Vona Gábor "pótcselekvésnek" nevezte az MSZP által fogalmazott nyilatkozatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!