Belföld

2010.12.11. 12:54

A Jobbik kémiai kasztrálásnak vetné alá a pedofilokat

Nemi vágyukat csökkentő gyógyszeres kezelésnek vetné alá a Jobbik a tizennégy éven aluli fiatalokat megrontó pedofilokat.

MTI

Bana Tibor és Mirkóczki Ádám, a párt országgyűlési képviselői úgy módosítanák a büntető törvénykönyvet, hogy az intézkedési nemek közé felvennék a szexuális bűnelkövetők gyógykezelését is. Ezt akkor rendelnék el, ha az elkövetőt megrontás miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélik, a bűncselekmény "normálistól eltérő szexuális szokásainak" következménye, és tartani kell attól, hogy - szexuális vágyának csökkentése nélkül - hasonló cselekményt fog elkövetni.

Mirkóczki Ádám szombaton telefonos sajtótájékoztatón elmondta: a növekvő számú pedofil jellegű bűncselekmények miatt nyújtották be a gyermekkorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények megelőzésére és megakadályozására szolgáló büntetőjogi jogszabályok megalkotásáról és módosításáról szóló javaslatot, mivel megítélésük szerint a törvények jelenleg nem biztosítanak védelmet a bűncselekmények elkövetőivel szemben, azaz nem zárják ki hatékonyan a bűnismétlést.

A Jobbik a Lengyelországban már alkalmazott büntetőjogi megoldást adaptálná, Mirkóczki Ádám ugyanakkor rámutatott, hogy a kémiai kasztrálás lehetősége a brit, a dán és a cseh büntetőszabályok között is szerepel.

A határozatlan idejű gyógykezelésről a bíróság szakértői vélemény alapján döntene, annak szükségességét hat hónap elteltével, majd ha nem szüntetik meg, félévente újból felülvizsgálnák. A javaslat értelmében a gyógykezelést járóbeteg-ellátás keretében vagy - ha az elítélt kivonta magát alóla, illetve a kezelés súlyosan veszélyezteti az elítélt életét, egészségét, vagy maradandó károsodást okozhat - zárt intézetben kell végrehajtani.

Az előterjesztés indoklása ugyanakkor kimondja: a gyógyszeres kezelésnek nem a teljes és visszafordíthatatlan nemzőképtelenség a célja, hanem az elkövető libidójának csökkentésén keresztül annak megelőzése, hogy újabb szexuális bűncselekményeket kövessen el kiskorúakkal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!